Љиљана Богдановић: Конкурс за дефинисање Новог светског поретка

Под еуфемистички названим Конкурсом за одређивање New World Order-а, Блинкен и вашингтонска елита заправо именују оно што већ увелико чине – рат, свеопшти и немилосрдни. Међутим, исход рата је неизвестан

Љиљана Богдановић (Извор: Печат)

Прво да (ми) поразимо Русију, па Кину и онда да дефинишемо нови светски поредак, јер САД треба да учествују у раду на организовању мира. У супротном то ће учинити неко други. Ера после Хладног рата је завршена и тренутно је у току конкурс за стварање новог светског поретка. Сједињене Државе имају све што је потребно да заузму централну улогу у овом питању.

Све ово цептање од самопоуздања, све поменуте одважне мисли судбински одабраних победника недавно је изрекао амерички државни секретар Ентони Блинкен, надовезујући се на претходну изјаву америчког председника Бајдена: Наша земља намерава да задржи војну супериорност над другим државама.

Ентони Блинкен (Фото: Бета/АП)

У којој стварносној равни настају искази који су по форми, и суштини, једнаки наведеним? Помало дакле посвађани са чињеницама, у несагласју с аналитичким резонима и аргументацијом која подразумева закључивање уз какву-такву оријентацију и ослонце у реалном свету. Јесу ли ово искази из домена storytelling-a – вештине причања приче где се поздравља сва слобода имагинације и фантазија које себи не постављају ограничења? Или то, у сусрет Божићу – времену испуњавања жеља, из Вашингтона пишу Деда Мразу у Лапонију да би му већ сада, пре празничне гужве, емотивно и топло поверили своје жеље, и открили какве би дарове желели „под јелком“? Блинкен је наиме објаснио (РИА Новости) да „Вашингтон сада ради са савезницима на подршци Украјини како би се постигао стратешки пораз Русије, а да поред тога САД активно сарађују са партнерима у супротстављању Кини“. Стога је убеђења да „Сједињене Државе имају све што је потребно да заузму централну улогу у овом питању“ – питању новог уређивања света у којем се, наслућујемо, ови поражени неће питати или одлучивати ни о чему!

Никола Маловић: Сторителинг

Авај, „конкурс за дефинисање новог светског поретка“, доноси изненађење, а прозвани учесници у надметању нису екипа „лузера“, па се све надаље озбиљно компликује.

Може ли Деда Мраз испунити набројане, с обзиром на прилике и догађања у свету, немогуће америчке жеље? Под еуфемистички названим Конкурсом за одређивање New World Order-а, Блинкен и вашингтонска елита заправо именују оно што већ увелико чине и што је њиховим пресудним залагањем одавно у току – рат, свеопшти и немилосрдни. Међутим, исход рата је неизвестан, за Вашингтон и пријатеље збивају се не баш пријатна изненађења, па отуда и ово атлантистичко мантрање о програму и редоследу победа које ће, попут природног закона неминовно доћи, сада подсећа на мотивационе говоре губитника, чија страховања покрива хотимична галама без смисла.

Ентони Блинкен: Прво да поразимо Русију, па Кину и онда да дефинишемо Нови светски поредак (није С*ање ствари)

Говорећи једном приликом управо о рату и пропозицијама конкурса за NWO, руски мислилац Александар Зиновјев приметио је да је тај рат јединствен и свеобухватан: „Он се диференцира на велики број операција на читавој планети, укључујући војне у уобичајеном смислу речи које се на овај или онај начин обједињавају у један целовит рат са штабом у САД, у Вашингтону.“

Ово подсећање, чија је актуелност данас потпуна, крајем протеклог октобра обележено је и датумски важном чињеницом: навршило се 100 година од рођења Александра Зиновјева, једног од великих мислилаца данашњице. У овом броју објављујемо његову уводну реч на међународној конференцији одржаној у Москви у августу 2001. у знак подршке Слободану Милошевићу као „симболу антиглобализма“, а важан део његовог разматрања посвећен је био разобличавању процеса који Блинкен сада именује као „конкурс“ за стварање новог планетарног устројства.

„О глобализацији се уобичајено говори као о некаквом објективном процесу обједињавања човечанства у јединствену целину ради добробити читавог човечанства. Али то је идеолошка лаж. Глобализација се не одвија сама по себи, њу остварују одређени људи који активно делују, остварују је одређеним методама, остварују као скуп унапред планираних и диригованих операција, остварују у интересу само одређеног дела човечанства и науштрб преосталог његовог дела, немерљиво већег од првог“, пише Зиновјев.

Прилог Александра Зиновјева у штампаном издању Печата

Шта је циљ стварања новог поретка ратом новог типа, а посредовањем активног субјекта у лику „глобалног западнистичког наддруштва чија метропола је концентрисана у САД и које у свом интересу мобилише читаву моћ западног света“? Према историјском искуству и збивањима чији смо сведоци и невољни учесници, Зиновјев даје одговор: „Његов циљ је потчињавање читавог човечанства и његово организовање по сопственом западнистичком узору и у интересу успостављања сопствене светске превласти.“

Проценама и аргументима Зиновјева саопштеним пре више од две деценије данас се придружују, потврђујући њихову непогрешивост, говори Владимира Путина, „најмоћнијег светског политичара и државника“. Називана историјским, Путинова излагања својеврсно су разоткривање снова, намера и интереса оних снага у чије име наступају Блинкен и Бајден, намерни да, наводно супериорно, „одувају“ све учеснике на актуелном „конкурсу“ за (рас)поделу светске моћи. Прошле недеље – на 19. заседању Међународног дискусионог клуба „Валдај“, руски председник је приметио да „Запад нуди само одржање своје хегемоније и плаши се појаве нових алтернативних модела, привлачнијих и успешнијих“. Јесмо ли овим подсећањима ближи бољем разумевању мотива и смисла хипотетичног „божићног писма у Лапонију“?

Владимир Путин: Запад жели све ресурсе човечанства

„Улог Запада је власт над целим светом“, а његови ирационални поступци истовременог сукоба и с Русијом и с Кином, откривају да иза тога стоји једнако бесмислена, ирационална и опасна „самоувереност и осећај некажњивости“, закључује Путин. Како Запад претендује на све ресурсе човечанства, уз помоћ „поретка заснованог на правилима“, а она, суштински, подразумевају и стварају свет у коме правила не постоје, „пред нама је најважнија и најопаснија деценија после Другог светског рата“, опомиње и упозорава свет говорник у Валдају.

Као својеврсну подударност и сагласност с тезама и чињеницама разматраним у иступању поменутих говорника, овом приликом требало би поменути и аргументе које је изрекао политичар именован као „симбол антиглобализма“ Слободан Милошевић. Време је потврдило, а догађаји учинили историјски релевантним његове речи из антологијског говора 2. октобра 2000. Између осталих и ове: „Све земље које су се нашле у статусу ограниченог суверенитета, са владама под утицајем страних сила, вртоглавом брзином су постајале сиромашне. И то на начин који искључује наду у праведније и хуманије социјалне односе. Велика подела на већину сиромашних и мањину богатих – то је слика Источне Европе већ неколико година, и њу сви можемо да видимо (…) И ми бисмо, под командом и контролом власника наше земље, брзо стекли већину веома сиромашних, чија је перспектива да из тог сиромаштва изађу веома неизвесна и далека.“

За разлику од Блинкена, ни Зиновјев и Милошевић некада, а ни Путин данас, не држе мотивационе већ пророчке и судбински отрежњујуће говоре.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Печат, 4. 11. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. (***)
    Vaznu strategiju „zavadi pa vladaj“ „majstori“ su primenjivali od krvavih revolucija, gde su pod laznom parolom „slobode-jednakosti-bratstva“ suprotstavili izmanipulisanu rulju njenoj kraljevskoj aristokratiji, preko sukoba komunista i nacista, do danasnjih dana kada imamo organizovane sukobe onih koji podrzavaju prava „prajd“-era i onih koji su za tradicionalne vrednosti, sukobe vaks i anti-vaks formacija, crnih i belih, levih i desnih, sukobe projektovano nezadovoljnog naroda protiv njegove „vlade“… tu su, naravno, sve prisutni uvek lojalni uniformisani – tzv. bezbednjaci. Pored medjudrzavnih ratova, cesto bratoubilackih, projektanti „Novog doba“ su uspesno definisali i drugo za njih zeljeno bojiste, a to su ulice gde su regrutovani vojnici nesvesno postali svi gradjani ciji umovi pod uticajem fals obrazovnog sistema i mas medija ne shvataju manipulaciju globalnih razmjera. Razumevajuci moc medija „gospodari svetske igre“ su jos u potpuno analognom dobu preuzeli nadzor nad stampom, dok je moderan mejnstrim pod njihovom kontrolom uspesno stvorio nove modele za polarizacije i buduce ratove. Sto su polariteti suprotstavljeniji to „majstori“ lakse ostvaruju zacrtane ciljeve. Samo, nikom ne pada na pamet da se sukobi sa „njenim velicanstvom“-centralnom bankom i ustane protiv njene diktature, diktature fiktivnog judeo bankarskog kapitala kojem se podcinjavaju (skoro) svi ne percepirajuci sistemsku gresku. Stvoreno je pozoriste apsurda u kojem nacije, odnosno narodi sveta ne vide svog zajednickog, stvarnog neprijatelja koji ih „magicnom rukom“ porobljava pomerajuci ih u zeljenom smeru pri cemu se stvaraju i uslovi za projektovanu Svetsku revoluciju „mesijanskog vremena“ koja bi mogla iznjedriti Svetsku vladu (NWO) sa judejskim autokratom na celu kojeg ce prevareni narodi sveta pozdraviti kao „spasitelja“.
    „Tajna bezakonja“ je mnogo dublja od izjava Entonija Blinkena i njemu slicnih, a Bog je Taj koji na kraju, svakako, ima zadnju rec.

  2. ,, Zakukaše Srbi u nevolji, al se živog Boga ne setiše, niti Boga, niti svojih greha.,, Nešto mislim da je to najveći rat (protiv greha) za ljude. Kada mi uspešno vodimo taj rat, one druge za nas vodi dragi Bog.

Оставите коментар