Ентони Блинкен: Прво да поразимо Русију, па Кину и онда да дефинишемо Нови светски поредак (није С*ање ствари)

САД треба да учествују у раду на организовању мира, јер ће у супротном то учинити неко други, изјавио државни секретар САД

Државни секретар САД Ентони Блинкен (Фото: АП / Ендру Харник)

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да је ера после Хладног рата завршена. Према његовим речима, тренутно је у току конкурс за дефинисање новог светског поретка, наводе РИА Новости.

„Сада је тренутак када је ера после хладног рата дошла до краја и постоји пројекат који ће одредити шта ће се даље десити“, рекао је секретар америчког спољнополитичког ресора.

Он је нагласио да Сједињене Државе имају све што је потребно да заузму централну улогу у овом питању. Блинкен је објаснио да Вашингтон сада ради са савезницима на подршци Украјини како би се постигао стратешки пораз Русије. Поред тога, САД активно сарађују са партнерима у супротстављању Кини, додао је он.

Директор Блек рока Лари Финк: Руска инвазија на Украјину ставила тачку на глобализацију

Државни секретар је такође напоменуо да САД треба да учествују у раду на организовању мира, јер ће у супротном то учинити неко други, утичући на њихове интересе на овај или онај начин, или нико ништа неће учинити, а уместо тога „настаје вакум“ који ће бити испуњен лошим стварима“.

Раније је амерички председник Џо Бајден рекао да земља намерава да задржи војну супериорност над другим државама. Истовремено је нагласио да Вашингтон жели да спречи избијање војних сукоба.

Опрема: Стање ствари

(Веб трибјун/Србин.инфо, 31. 10. 2022)Categories: Преносимо

Tags: ,

Оставите коментар