Директор Блек рока Лари Финк: Руска инвазија на Украјину ставила тачку на глобализацију

Финк, чија компанија Блек рок надгледа више од 10 хиљада милијарди долара, рекао је да су се нације и владе удружиле и покренуле „економски рат” против Русије

Лари Финк (Фото: Ројтерс)

Лари Финк, извршни директор и председник највеће инвестиционе компаније која управља имовином Блек рок, рекао је да је ситуација у Украјини преокренула свјетски поредак који је постојао од краја Хладног рата.

„Руска инвазија на Украјину ставила је тачку на глобализацију коју смо доживели у последње три деценије”, рекао је Финк у свом писму акционарима. „То је оставило многе заједнице и људе да се осјећају изоловано. Вјерујем да је ово погоршало поларизацију и екстремистичко понашање које данас видимо у друштву.”

Финк, чија компанија надгледа више од 10 хиљада милијарди долара, рекао је да су се нације и владе удружиле и покренуле „економски рат” против Русије. Он је рекао да је Блек рок такође предузео кораке да обустави куповину свих руских хартија од вриједности у свом активном или индексном портфељу.

Блек рок (Извор: Дојче веле)

„Током протеклих неколико недеља разговарао сам са безброј људи, укључујући наше клијенте и запослене, који желе да схвате шта би се могло учинити да се спријечи распоређивање капитала у Русију”, рекао је Финк.

Глобализација и Финк

Још раних 1990-их, када је свијет изашао из Хладног рата, Русија је постала добродошла у глобални финансијски систем и добила приступ глобалним тржиштима капитала, написао је Финк. Експанзија глобализације убрзала је међународну трговину, повећала глобална тржишта капитала и повећала економски раст, рекао је он. Било је то баш тада, прије 34 године, када је Блек рок основан и када је компанија имала огромне користи од успона глобализације и раста тржишта капитала, што је подстакло потребу за управљање имовином засновано на технологији, рекао је Финк.

„Остајем дугорочно вјерник у предности глобализације и моћ глобалних тржишта капитала. Приступ глобалном капиталу омогућава компанијама да финансирају раст, земљама да повећају економски развој и више људи да доживе финансијско благостање”, рекао је Финк, преноси CNBC.

Шта је Блек рок?

Како каже Хајке Бухтер, њемачка новинарка која је написала и књигу о овом концерну, име Блек рок је познато „само пажљивим читаоцима економских рубрика”. Назива га и „најмоћнијим концерном за који нико не зна”.

Хајке Бухтер (Извор: Дојче веле)

Ова компанија савјетује централне банке, владе, министре финансија, улагаче, а основао ју је управо Лари Финк 1988. године. Бухтер о Финку у својој књизи пише следеће: „Најутицајнији човјек модерног свијета финансија изгледа на први поглед као неки обичан рачуновођа”. Ларију Финку је, према њеном мишљењу, успјело нешто што није ником другом у времену у којем живимо: „Он је изградио сопствено царство на Волстриту и то за мање од три деценије.” А за то је потребан поприлично јак его и невјероватно много амбиције, закључује новинарка.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фронтал, 25. 3. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Prica Buhterove da je Lari Fink kao mali covek osnovao kompaniju na Valstritu i postao savetnik svim svetskim bankama je stvarno za malu decu. Pristup globalnom kapitalu citaj kao sansu da opljackas druge. Gradjani treba da znaju da su federalne rezerve u mnogim zemljama u privanim rukama, kao na primer u Americi?

    19

Оставите коментар