Владимир Путин: Запад жели све ресурсе човечанства

Запад занемарује интересе других. Али, ко сеје ветар, жање олују, изјавио на форуму Валдај председник Русије

Владимир Путин на дискусионом форуму Валдај 27. октобра 2022. (Фото: Јутјуб)

Председник Русије Владимир Путин на дискусионом форуму Валдај говори на тему: свет после хегемоније – правда и безбедност за све. Како је саопштио портпарол Кремља Дмитриј Песков, о њему ће се причати и препричавати.

Данашње власти у свету желе да живе без било каквих правила, рекао је Путин, коментаришући ситуацију у свету. Догађаји у свету настављају да се развијају по негативном сценарију, прерастајући у системску кризу у различитим сферама, додао је он.

На Западу нема јединства, то је конгломерат.

„Такозвани Запад, условно, наравно, тамо нема никаквог јединства. Све је јасно – да је то веома сложен конгломерат, али ипак рецимо да је тај Запад последњих година, а посебно последњих месеци, предузео низ корака усмерених на ескалацију“, рекао је Путин.

САД немају шта да предложе свету, осим своју доминацију.

„Владање светом – то је улог који је такозвани Запад ставио у своју игру, али та је игра опасна, крвава и, рекао бих, прљава. Она негира суверенитет земаља и народа, њихову јединственост, занемарује интересе других држава“, истакао је руски лидер.

Путин је упозорио Запад да они који сеју ветар, пожњеће олују.

„У савременом свету тешко ће бити могуће остати по страни. Што се каже, ко сеје ветар, пожњеће буру. Криза је заиста постала глобална, утиче на све и ту не треба гајити никакве илузије. Пред човечанством су сада, у суштини, два пута – или да настави да гомила терет проблема који ће нас све неизбежно сломити или да сви заједно покушамо пронаћи решења – нека не буду идеална, али нека буду функционална, способна да учине наш свет стабилнијим и безбеднијим“, нагласио је Путин.

Он је истакао да Запад намеће потрошачке стереотипе како би повећао тржиште за своје производе. Чак ни у јеку „хладног рата“ никоме није падало на памет да негира постојање културе и уметности својих противника. Нацисти су палили књиге, а сада су на Западу отишли дотле да забрањују Достојевског и Чајковског.

Према речима руског лидера, Запад жели све ресурсе човечанства.

„Задатак је био јасан – ојачати безусловну доминацију Запада у светској економији и политици. За то је требало употребити природне и финансијске ресурсе, интелектуалне, људске и економске могућности целе планете, учинити то под изговором такозване нове глобалне међузависности… Подсетио бих на још једног филозофа – Александра Александровича Зиновјева, чију стогодишњицу ћемо прославити управо ових дана, 29. октобра. Још пре више од 20 година рекао је да је за опстанак западне цивилизације на нивоу који је она достигла неопходна цела планета као окружење за постојање, сви ресурси човечанства. Они их и желе. То је тачно“, рекао је председник.

Александар Зиновјев: Рат против Србије је био и рат против Европе

Украјински губици и 10 пута већи

Путин се током дискусије поново осврнуо на ситуацију у Украјини.

– Губици украјинских оружаних снага у биткама су седам до десет пута већи од руских. Представници кијевског режима спремни су да се се боре против Руске Федерације до последњег Украјинца – рекао је Путин.

Нагласио је да се у Украјини националистички покрет изједначио са неонацистичким.

– Руководство Украјине жели милијарде, украдене од украјинског народа, које су скривене у западним банкама и стога ради све по налогу Запада стављајући то у националистички омот – додао је Путин.

Путин је назвао безобразлуком отворено признање Запада да су финансирали пуч у Украјини 2014. године.

„Тежњу земаља демократији у међународним пословима Запад назива подривањем либералног поретка заснованог на правилима, покреће трговинске економске ратове, санкције, бојкоте, обојене револуције, спрема и реализује разне врсте државних удара. Један од њих је довео до трагичних последица у Украјини 2014. године. Они су то подржали. Рекли су колико су новца потрошили на тај државни удар. Једноставно су полудели“, рекао је Путин.

Заменица државног секретара САД вулгарним речима описала улогу ЕУ у Украјини

Он је окарактерисао политику САД као хегемона – погрешном. Запад плаћа све већу цену за покушај да сачува своју хегемонију.

По његовим речима, Русија нема намеру да постане хегемон. Она себе не сматра непријатељем Запада.

„У садашњим условима жестоког сукоба, неке ствари ћу рећи отворено: Русија, као независна, самодовољна цивилизација, никада себе није сматрала и не сматра непријатељем Запада. Американофобија, англофобија, франкофобија, германофобија – то су исти облици расизма као русофобија и антисемитизам, као и све манифестације ксенофобије“, рекао је Путин.

Покушала је да изгради односе са Западом и НАТО-ом, слала је поруку: хајде да живимо као пријатељи. Међутим, они су рекли – не.

Говорећи о нападима на гасоводе Северни ток, он је рекао: „Уништавање европских гасовода (‚Северних токова‘) је, генерално, ствар без преседана. Али, ипак, ми смо сведоци тих тужних догађаја“.

Распад СССР је уништио међународну равнотежу, истакао је Путин.

„Стојимо на историјској прекретници. Предстоји вероватно најопаснија, најнепредвидивија и истовремено најважнија деценија од краја Другог светског рата“, каже Путин.

„Запад није способан да самостално управља човечанством, али се очајнички труди – а већина народа света више не жели то да трпи, то је главна контрадикција… Ситуација је револуционарна – врхови не могу, а они доле не желе, по речима класика“, додао је руски председник и рекао да се „будући светски поредак формира пред нашим очима“.

Говорећи о ситуацији у Украјини, Путин је назвао историјском чињеницом то што су Руси и Украјинци један народ. На питање да ли се може сматрати грађанским ратом то што се дешава између Русије и Украјине, он је одговорио: „Донекле, да“.

Нуклеарно оружје

Док постоји нуклеарно оружје, увек постоји опасност да буде примењено, изјавио је Руски председник. Међутим, Русија самоиницијативно није говорила да га може употребити.

По његовим речима, није било војне сврхе да САД користе нуклеарно оружје против Јапана – они су то урадили јер су мислили да је то у њиховом интересу, рекао је Владимир Путин.

„Имамо војну доктрину, нека је прочитају“, прокоментарисао је руски председник наводе о могућој употреби нуклеарног оружја од стране Русије. Спремни смо да решимо сва питања, одговорио је Путин на питање о дијалогу са САД.

Многи би волели да ме сада чују како говорим: Бојим се, бојим се…

Председник Русије Владимир Путин рекао је да се у својој политици руководи интересима руског народа и државе, а не „страхом“ од било чега.

„Када радим, никада не размишљам ни о каквим историјским достигнућима. Само полазим од тога шта је потребно и шта се мора урадити. То је најважније“, рекао је Путин у на пленарној седници дискусионог клуба Валдај.

Председник је додао да га држава и околности у којима човек живи обликују.

„Многи би волели да ме сада чују како говорим: бојим се, бојим се, бојим се, бојим се“, рекао је шеф руске државе.

„Да сам се свега плашио, не бих ништа урадио. Не могу да се руководим таквим стварима на овој функцији. Морам да се руководим интересима руског народа, руске државе. То и радим и наставићемо тако“, нагласио је Путин.

„Радићу оно што сматрам потребним за интересе мог народа и моје земље“, закључио је он.

Знамо где Кијев прави „прљаву бомбу“

Нема никаквог смисла да Русија употреби „прљаву бомбу“ у Украјини – ту провокацију припрема Кијев, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„Ми нисмо случајно објавили информације обавештајних служби о томе да припремају неки инцидент са такозваном ‚прљавом бомбом‘. Ми чак знамо где се то отприлике ради. Мало промене остатке нуклеарног горива – технологије које постоје у Украјини омогућавају да се то уради – напуне Точку У или другу ракету, негде је дигну у ваздух и кажу да је Русија извела нуклеарни напад. Али нама то не треба. То нам нема никаквог смисла – ни политичког, ни војног“, рекао је руски лидер на дискусионом форуму Валдај.

Он је додао да је лично наложио министру одбране Русије Сергеју Шојгуу да ступи у контакт са колегама из иностранства и да их упозори на претњу да Украјина употреби „прљаву бомбу“.

Кијев чини све да сакрије трагове припреме „прљаве бомбе“.

„Сада кажу да Међународна агенција за нуклеарну енергију жели да дође и провери нуклеарне објекте у Украјини. Ми смо за. То треба да се уради што је пре могуће и што шире. Знамо да сада кијевске власти чине све да прикрију трагове припреме. Они раде на томе“, додао је Путин.

Т. Џ. Коулз: Како је Британија потпалила украјинску ратну машину и призвала директан сукоб с Русијом

Русија никада није самоиницијативно говорила о могућој примени нуклеарног оружја

Русија никада није самоиницијативно говорила да може да употреби нуклеарно оружје, рекао је Путин.

„Никада нисмо ништа самоиницијативно говорили о могућој примени нуклеарног оружја, него смо само наговештајима одговарали на изјаве лидера западних земаља“, истакао је руски председник.

„Што се тиче Русије – имамо војну доктрину. Нека је прочитају. У одговарајућем члану те доктрине пише у којим случајевима, из ког разлога, у вези с чим и на који начин Русија сматра могућим примену оружја за масовно уништење у виду нуклеарног оружја – за заштиту свог суверенитета, територијалног интегритета, за осигуравање безбедности руског народа“, подвукао је Путин.

О посети Ненси Пелоси Тајвану: Зашто је та баба морала да се мота тамо

Посете америчких званичника Тајвану у контексту несугласица са Русијом показују њихово самопоуздање, осећај некажњивости и нерационалности, изјавио је руски председник Владимир Путин на пленарном састанку међународног дискусионог клуба Валдај.

Коментаришући посету Тајвану председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси, руски лидер је указао на ирационалност поступака Вашингтона.

Ненси Пелоси: Путин извршио инвазију на Мађарску

„Дешава се то што се дешава – трагедија у Украјини. Цео Запад се обрушио на нас, покушавајући да упропасти нашу економију, испоручује оружје и муницију Украјини, које вреди милијарде долара, они се боре против Русије. Али зашто у исто време треба кварити односе са Кином? Да ли су они нормални? То је потпуно супротно здравом разуму и логици“, рекао је Путин.

„Зашто је та баба (Пелоси) морала да се мота по Тајвану како би испровоцирала Кину на неку врсту узвратне реакције, док у исто време са Русијом не могу никако да регулишу односе због онога што се дешава у Украјини? Глупости. Изгледа ли да у свему томе има неке суптилне дубоке идеје? Мислим да нема. То је све глупост. Самопоуздање и осећај некажњивости – то је оно што лежи у основи оваквих ирационалних поступака“, додао је он.

Према Путиновим речима, сви гестови који се повезују са посетом високих званичника Сједињених Држава Тајвану у Русији се доживљавају као провокација.

„Тајван је, без икакве сумње, саставни део Кине. Ми смо се увек држали овог става и он се код нас не мења“, нагласио је председник Руске Федерације.

Посета Пелоси Тајвану почетком августа изазвала је жестоке критике Кине. Убрзо након доласка Пелоси у Тајпеј, кинеска војска је почела ваздушне и поморске војне вежбе у близини Тајвана и пробна лансирања конвенционалних пројектила у мору источно од тог острва, наводи британска агенција.

Путин испричао виц о Европи

Син: Тата, зашто је тако хладно?

Отац: То је зато што је Русија напала Украјину.

Син: Какве то везе има са нама?

Отац: Зато што смо увели санкције Русима.

Син: Зашто?

Отац: Па да се осећају лоше.

Син: Јесмо ли ми онда Руси?

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/НСПМ, 27. 10. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. „Цео Запад се обрушио на нас, покушавајући да упропасти нашу економију,…“
    Економији Русије није главна претња био Запад. Док су се држали новац у њиховим банкама, и био им главни трговински партнер, било је им лепо. Нису мислили, као што ни данас не мисле много о економији. Неолиберална политика-западни је алат управљања економијом. Желе да сачувају економију њиховим алатима.Прича као да је руска економија била у снажној експанзији, а то није била. Уопште, говор је популистички и пропагандни. Међутим, показује се да је Панарин био у праву: одбачени од Запада, који жели да им отме власништво над опљачканим ресурсима, окрећу се народу.

    6
    5
  2. Ko пева (поје) зло не мисли!

Оставите коментар