Расте бесплатна библиотека Фондације „Алек Кавчић“

На сајту „besplatnabiblioteka.com” тренутно је могуће потпуно бесплатно у ПДФ формату преузети укупно 87 различитих уџбеника, радних свески, енглеских речника и граматика

Фото: Фондација „Алек Кавчић“

Ко је ових дана у потрази за ђачком литературом свратио у онлајн „Бесплатну библиотеку” Фондације „Алек Кавчић” могао је да изабере и бесплатно у електронској варијанти преузме укупно 80 уџбеника, од тога пет дигиталних и 75 издања у ПДФ формату – према листи уџбеничких комплета по разредима датој на сајту. Јуче је почело ново обогаћивање овог, свима на длану понуђеног, библиотечког фонда. Списак уџбеника доступних за преузимање убрзо ће бити за осам наслова дужи, а до средине фебруара виртуелне полице ове збирке на дар биће допуњене са бар двадесетак нових издања.

Сажета листа уџбеника који се из „Бесплатне библиотеке” могу скинути у ПДФ верзији до минулог петка бројала је 20 наслова „Нове школе” и „Инфотехнике” које корисници могу да преузму бесплатно и да их користе, дословно, како год желе. На истом списку било је наведено и 55 уџбеника „Завода за уџбенике” који се могу преузети у датом формату, али искључиво за личну употребу, док су умножавање и дистрибуција забрањени. На сајту те наслове прати обавештење да уколико се школа определи да их користи у настави, ђаци их могу добити бесплатно од фондације, а залихе су ограничене. Осим уџбеника из званичног каталога одобрених за коришћење у настави у овој онлајн збирци школског штива има и других књига намењених ђацима, за сада неколико, и очигледна је тежња да се ученицима и лектира понуди на дар у електронској форми. Читалачку публику заинтересовану за лектиру творци ове онлајн књижнице обавештавају да „тренутно нема материјала у овој секцији, али раде на обезбеђивању права за објаву додатних књига у најскорије време.

На сајту „besplatnabiblioteka.com” тренутно је могуће потпуно бесплатно у ПДФ формату преузети укупно 87 различитих уџбеника, радних свески, енглеских речника и граматика. Од јуче је почело постављање нових уџбеника за енглески за први разред, комплет за српски језик за четврти разред, биологија за пети разред, енглески језик за пети разред – два уџбеника за прву годину учења и за пету годину учења, као и уџбеник из ликовног за осми разред основне школе. Сви ови уџбеници су потпуно нови, писани током ове године и ове године су добили и одобрење Завода за унапређивање образовања и васпитања. Одобрење смо добили и за географију за пети разред и математику за 3. разред, и то ће бити потпуно бесплатно доступно на сајту за неколико дана – тврди за наш лист Александар Алек Кавчић, професор, научник и оснивач фондације која носи његово име.

Фондација Алек Кавчић објавила прва три бесплатна дигитална уџбеника

Он наглашава да заинтересовани родитељи, учитељи, наставници и сви остали којима су ови уџбеници потребни могу бесплатно да их користе, скидају са сајта, штампају, копирају, умножавају.

Фондација „Алек Кавчић” је платила свима који су учествовали у изради ових уџбеника како би сви остали заинтересовани могли уџбенике да користе потпуно бесплатно. Издавач ових уџбеника је „Нова школа”. У наредном периоду на сајту ће се наћи и уџбеници још неких издавача с којима смо договорили сарадњу, и чим и званично добијемо одобрење, и те уџбенике ћемо учинити јавно доступним. План нам је да све ново што имамо на сајту буде доступно пре него што почне избор уџбеника за наредну школску годину. Надамо се да ће то бити бар двадесетак нових уџбеника – објашњава Кавчић.

Почетком јула ове године, сведоче подаци из АПР-а, у Старој Пазови основана је „АрхиКњига”, издавачка кућа у власништву Фондације „Алек Кавчић”. Према сазнањима „Политике”, три уџбеника овог новог, најмлађег, издавача на тржишту Србије већ су стигла на проверу у Завод за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ). На наше питање колико су и којих уџбеника из „АрхиКњиге” предали на преглед надлежном заводу из фондације нису прецизирали.

Алек Кавчић (Фото: Н1)

Професор Кавчић, одговарајући на наше упите, наводи да им је важно да за сваки предмет имају бар два различита у уџбеника, другачијих аутора и приступа писању. Фондација је, како наводе, за ову школску годину послала нешто више од 25.000 бесплатних уџбеника који се користе у осмолеткама у Оџацима, Београду, Прибојској Бањи, Горњем Милановцу, Зајечару, Ресавици… Потврђује да је фондација почела да објављује и дигиталне уџбенике који ће за кориснике бити бесплатни.

Нашу платформу за дигиталне уџбенике, као и све уџбенике, радила је домаћа ИТ компанија. На сајту „digitalniudzbenik.com” укупно имамо пет дигиталних уџбеника, али много више у изради, и верујемо да ће до краја фебруара бити потпуно комплетирани нижи разреди – указује Кавчић.

Миленија Симић-Миладиновић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар