Кристофер Хил: Планом консултација Русија жели да оправда рат у Украјини

Русија треба да се фокусира на то да изађе из Украјине и моли за опрост од нас осталих, изјавио амбасадор САД у Србији

Амбасадор САД Кристофер Хил на шетњи у оквиру Европрајда (Извор: N1)

Амбасадор САД Кристофер Хил каже да је видео План консултација који су потписали министри спољних послова Србије и Русије, да у њему нема ничег посебног, али да је Русија желела то да би оправдала свој рат у Украјини. Хил је у изјави Фонету истакао да Србија има право да води своју спољну политику, али да САД имају право да јасно кажу шта мисле о одређеним одлукама.

Кристофер Хил је рекао да нису знали шта пише у Плану консултација који су потписали министри спољних послова Србије и Русије на крају недеље заседања Генералне скупштине Уједињених нација, али су знали да је потписивање уговора са земљом каква је Русија било необично и да су желели појашњење.

„Видео сам план, нема много тога у њему. Питање је зашто је Русија то желела и очигледно да је Русија желела план да би оправдала свој рат у Украјини. Понашање Русије осудили су сви и у САД, у Индији, чак их је и Кина критиковала, нико их не подржава у овом напору. Питање је зашто би добили потврду од било кога за оно што су урадили свом комшији“, рекао је Хил.

Никола Селаковић: Са Лавровом потписане само „техничке ствари“

На питање зашто су тражили објашњење потписивања протокола и да ли је то пример координисане кампање притисака на Србију са Запада, Хил је рекао да Србија није под нападом, већ да Русија напада Украјину и да су објашњење тражили јер је било чудно да је на крају недеље у УН Србија потписала уговор са Русијом.

Упитан да објасни став да сада нико ништа не би требало да потписује са Русијом, Хил је казао да људи треба да разумеју да није реч о Србији, већ о Русији и о понашању Русије која чини ратне злочине у Украјини и која је отишла преко граница прихватљивог за било кога.

„Питање је зашто потписивати нешто с њима сада, Русија треба да се фокусира на то да изађе из Украјине и моли за опрост од нас осталих“, рекао је Хил.

Кристофер Хил: Србија мора да се окрене Западу, других опција више нема

На питање да ли има простора за земљу да остане неутрална и да ли Србија има право да води своју сопствену спољну политику, Хил је истакао да Србија има право да води своју спољну политику, али да САД имају право јасно да кажу шта мисле о одређеним одлукама и да се у овом случају Русија понаша на ужасан начин и нико не треба да стоји по страни и каже да је у реду да једна земља тако нешто ради другој.

Упитан за коментар на то што Србија неће признати референдуме у четири области у Украјини које контролишу руске снаге, Хил је рекао: „Србија је у праву, не треба да призна те референдуме, јер нису правилно спроведени, то су референдуми под пушком, уз претње бајонетом људима“.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 27. 9. 2022)

Прочитајте још

Вечерње новости: Распоред састанака делегација Србије и Русије на четири странеCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

 1. Odvratno i ponižavajuće …
  Amerika ima pravo da zna …!?
  Okupatoru, ima li Srbija neko pravo?
  Brzih nekih dana ćete i Srbije, iz njenoga srca. Lepo ćemo vas ispratiti.
  Ničija nije gorela do zore …

 2. Занимљиве ове амбасадорове изјаве!
  Сам је закључио да у плану нема много тога, па је питање како је из њега закључио да је „очигледно да је Русија желела план да би оправдала свој рат у Украјини“. Амбасадор нас изгледа, јако цени, када сматра да једна велика сила нама нешто треба да се правда! Благо нама, одмах се нешто осећам важније као држављанин овакве земље! Иначе, амбасадори би ваљда требало да у сваком погледу достојно представљају своју земљу, нарочито државу која толико држи до себе! Али…

Оставите коментар