Косово и Метохија: КФОР одржао вежбу „Златна сабља“

Тестирана је способност снага да на успешан начин одговори на претњу која би могла да угрози слободу кретања и безбедност, навео КФОР

Подела окупационих зона на Косову и Метохији по завршетку агресије НАТО, у другој половини 1999. године (Извор)

КФОР је саопштио да је на полигону за обуку базе у Новом селу одржао унапред најављену вежбу „Златна сабља“, под командом заменика мисије, бригадира Луке Пипернија.

Циљ вежбе било је увежбавање одговора на комплексну кризу, а фокусирало се на „интеграцију различитих средстава и могућности КФОР-а“.

„Тестирана је способност снага да на успешан начин одговори на претњу која би могла да угрози слободу кретања и безбедност унутар Косова“, наводи КФОР у саопштењу.

Кфор извео вежбу „Мрачни анђео“ у кампу у Дечанима

 

Како се истиче, на крају вежбе командант КФОР-а генерал-мајор Ференц Кајари изразио је захвалност на професионализму и посвећености који су приказани током вежбе од стране особља КФОР-а и Еулекса.

Наводи се и да кроз редовне вежбе КФОР одржава високу спремност.

КиМ: Стиже контингент британских војника, Црна Горе шаље људе за НАТО везу, Кфор започиње вежбе

„Наша мисија је у потпуности фокусирана на свакодневно спровођење нашег мандата – на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН из 1999. године – како бисмо омогућили безбедно окружење  и слободу кретања на добробит свих заједница које живе на Косову. Рад КФОР-а је флексибилан, агилан и видљив на терену, што омогућава да на ажуран начин и ефикасно одговори на развој ситуације која би могла да угрози безбедност, као и да предузме све потребне мере како би наставио да испуњава свој мандат“, навео је КФОР у саопштењу.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 27. 9. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар