Никола Селаковић: Са Лавровом потписане само „техничке ствари“

Шефови дипломатије Русије Сергеј Лавров и Србије Никола Селаковић потписали су у Њујорку План консултација министарстава спољних послова две земље за наредне две године

Сергеј Лавров и Никола Селаковић, децембар 2002. године

Након негативних реакција и коментара у свету и у земљи о Плану консултација министарстава спољних послова Србије и Русије за наредне две године, који су на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку потписали министар спољних послова Србије Никола Селаковић и његов руски колега Сергеј Лавров, дана је Селаковић изјавио је да је реч о „техничкој ствари“.

„План консултација са МСП Русије се потписује од 1996. године. Реч је о техничкој ствари. Нема као тему консултације безбедносне политике. Реч је о консултацијама о билатералним односима и мултилатералним консултацијама“, навео је Селаковић, а пренео Танјуг.

Појаснио је да се „консултујемо са свима, чак и са онима са којима су наши ставови потпуно супротни“.

Селаковић: Србија неће признати резултате референдума у украјинским регионима о припајању Русији

Његов „лични став“ је да је Србија могла и да одбије да потпише споразум, али да у њему не види ништа суштински спорно због чега би сарадња Србије и Русије на том плану требало да буде прекинута, преноси сајт часописа Време.

Подсећамо, шефови дипломатије Русије Сергеј Лавров и Србије Никола Селаковић потписали су у Њујорку План консултација министарстава спољних послова две земље за наредне две године, објавио је вечерас МИП Србије.

План је потписан на маргинама 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, а МИП је на Твитеру објавио видео снимак потписивања и размене потписаног документа.

Судећи по снимку, на План консултација потписан је просторијама руске мисије при УН, преноси лист Данас.

Странка слободе и правде Драгана Ђиласа је у саопштењу осудила потписивање „Плана консултација између министарстава спољних послова Србије и Русије за период 2023-2024“, који је министар у техничком мандату Никола Селаковић на маргинама Генералне скупштине УН у Њујорку потписао са руским министром Сергејем Лавровом.

„Невероватно је да у моменту док читав свет са страхом прати потезе Москве који угрожавају светски мир, док месецима гледамо свакодневна страдања украјинског народа, наш технички министар, у последњим данима свог мандата, закључи споразум о продужењу консултација са земљом која директно крши Повељу УН и намерава да својој територији присаједини територију друге међународне признате земље“, указује ССП а преноси N1.

(Стање ствари)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар