Александар Вучић: Србија неће гласати за ограничавање права вета или искључење Русије из СБ УН

Бог зна шта све могу да ураде. То није ни далеко, ни немогуће и мислим да се већ увелико разрађују планови по том питању. За нас је то катастрофа, због Косова и Метохије, наравно, истакао председник Србије

Александар Вучић у Уједињеним нацијама 21. септембра 2022. (Фото: АП)


Председник Србије Александар Вучић поручио је из Њујорка да је готово сигуран да ће западне силе покушати да Русију искључе из Савета безбедности УН и истакао да Србија за то неће гласати.

„Да ли ће то успети или не, видећемо“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара шта би могло да се деси са Србијом уколико би Русију искључили из Савета безбедности УН и оценио да би за Србију то била катастрофа због КиМ.

Он је навео да за то постоје три опције од којих је једна, како је рекао, да Русији ограниче право вета за све што се тиче сукоба у Украјини, али да то могу да прошире и кажу да се односи на све што се тиче питања територијалног интегритета и за целу Европу.„Србија за ограничавање права вета или за искључење Русије из Савета безбедности неће гласати. Ту немамо никакву дилему“, подвукао је Вучић.

The Telegraph: Путин би могао добити опкладу против све разједињенијег Запада

Он је рекао да им за то треба двотрећинска већина, али да могу да се позову и на то да Русија није формално правни сукцесор Совјетског Савеза, јер не постоји папир који би тако нешто доказао већ је у то време на основу неформалних договора са (Борисом) Јељцином Русија примљена као стална чланица Савета безбедности.

„Али, постоји члан, мислим акта 108, на који видим да се спремају да се позову. То би било рушење постојећег међународног правног поретка“, рекао је Вучић.

Додао је да им је за једну од тих одлука потребно да Кина буде уздржана и да не изрази вето.

“Бог зна шта све могу да ураде. То није ни далеко, ни немогуће и мислим да се већ увелико разрађују планови по том питању, а шта је то за нас? Па, за нас је то катастрофа, због Косова и Метохије, наравно”, истакао је Вучић.

Вучић се данас у Њујорку састао са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом са којим је, како је навео, разговарао о енергетици и да му је захвалио на подршци територијалном интегритету Србије.

Александар Вучић: У лице су ме питали – кад ће санкције Русији

„Са Лавровом сам имао добар разговор. Разговарали смо о енергетском аранжману и захвалио сам му на подршци територијалном интегритету Србије“, рекао је Вучић.

Говорећи о томе да се ситуација у свету компликује и да ће бити све горе он је рекао да су неки европски лидери тражили сусрет са Лавровом, али да су морали захтев да повуку јер је стигла забрана.

Опрема: Стање ствари

(Печат, 23. 9. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар