The Telegraph: Путин би могао добити опкладу против све разједињенијег Запада

Уз пад индустрије и растућу инфлацију, посебно цене енергената и хране, руководство ЕУ већ разматра могућност ублажавања санкција. Само су Енглеска и земље источне Европе посвећене подршци Украјини, пише колумниста енглеског листа Ричард Кемп

У контексту погоршања економских проблема, Западу постаје све теже да одржи јединство у супротстављању Русији и помоћи Украјини, што ће на крају довести до њеног пораза, мисли Ричард Кемп, колумниста енглеског Телеграфа.

Аутор текста каже да је заблуда опште мишљење да је руска специјална операција у Украјини стварно ујединила Запад и НАТО.

„У почетку је изгледало да су се САД и савезници заиста ујединили против Кремља, али се показало да је то само илузија. На пример, Немачка је наставила да купује енергенте од Русије, Индија је прихватила неутралност, а ускоро ће помоћ која се пружа Украјини пресахнути, и слика ће се из корена променити“, пише Кемп.

Он је напоменуо да у протекла два месеца ниједна држава чланица ЕУ није Кијеву обећала даљу подршку, а шеф европске дипломатије Жозеп Борељ је одржавање јединства у Унији назвао „свакодневном борбом“. Међу тешкоћама које прете кохезији у Европи аутор је навео Макронов губитак већине у француском парламенту, предстојећу промену владе у Италији и растућу енергетску и економску кризу.

Уз пад индустрије и растућу инфлацију, посебно цене енергената и хране, руководство ЕУ већ разматра могућност ублажавања санкција.

Он је указао на растуће незадовољство Европљана због тренутне ситуације – становници земаља ЕУ се све више питају да ли треба да плаћају за друге. Слична је ситуација и у САД, где је све мање присталица помоћи Украјини.

Александар Бочкарев: Енглеска преко Украјине ратује против ЕУ

Кијев је критично зависан од западног наоружања, а положај Украјинаца се погоршава услед развоја специјалне операције. Само су Велика Британија и земље источне Европе посвећене подршци Украјини.

„Наставак помоћи из Уједињеног Краљевства и источне Европе, ма колико чврст, неће бити довољан“, пише Кемп.

Он је уверен да ће Запад изгубити од Русије, када се њено јединство коначно разбије.

Због руске специјалне операције за заштиту Донбаса, која је почела 24. фебруара, Вашингтон и НАТО савезници настављају да испоручују оружје Украјини.

Москва је више пута изјављивала да снабдевање западним оружјем само продужава сукоб, а његов транспорт постаје легитимна мета.

Опрема: Стање ствари

(Webtribune/Србин.инфо, 29. 8. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

 1. Šta reći o Englezima i Engleskoj kao zemlji.
  Šta reći o Englezima i Engleskoj štampi.
  Šta reći o Englezima i Engleskoj Kratkovidnici zvanoj BBC ( British Bull Chit ).
  Šta reći o Englezima i Engleskom The TELEgraph.

  Crno na belo.
  Fakat.

  O zemlji.
  Danas je Čupavi Boris proglasio Stenu tojest
  Gibraltar kao 180 grad u Engleskoj.
  Oteli od Španije 1713 godine.

  O štampi, kratkovidnici i tele-grafu.
  Svo troje su „urlali“ od sreće i radosti što je drugi najnoviji Engleski nosač aviona krenuo na „probno-testiranje“ putovanje prema staroj koloniji imena Kolumbo J.b.m te što je otkri i koji je koštao oko 4 milijarde Evra a ne odmakavši od obale par nautičkih milja je stao.
  Crko propeler.

  O klađenju.
  Vladimir Vladimirovič Putin se NIKADA nije kladio.
  Vladimir Vladimirovič Putin ZNA da dolazi
  ZIMA.
  Vladimir Vladimirovič Putin ZNA šta znači
  HLADNOĆA.
  Vladimir Vladimirovič Putin ZNA da reči
  napisane u štampi,
  izgovorene u kratkovidnici i posebno
  klađenje na trke konja pri MINUS nekoliko dana, nedelja i meseci ne vrede NIŠTA.
  Vladimir Vladimirovič Putin ZNA.

  Pitanje za Englesku i Engleze koji se KLADE na sve i svašta je:

  Da li imate ( imaćete) dovoljno KLADA za koji mesec da se malčice ZALOŽI ili NE.

  Kladionica NIKADA ne GUBI novac.

  Vladimir Vladimirovič Putin TO ZNA.

  Zato se Vladimir Vladimirovič Putin NIKADA nije kladio.

  Vladimir Vladimirovič Putin zato šalje SVEŽE pozdrave iz SIBIRA uz SMS poruku:

  Svi ventili su u SIBIRU.

  A vi se KLAD(T)ITE.

  4
  5
 2. Према некима Русија ослобађа Украјину сувише споро мада би реалније рекли да ослобађа према плану чак и мало преко плана јер је логика је врло проста: Приближава се зима и страна која контролише неку територију мора да грађанима који су остали обезбеди услове за колико толико нормалан живот (храна, вода, грејање, …). Пошто је до почетка зиме остало релативно мало времена то није лако реализовати у потребном обиму када се контролише велики простор. Изгледа да је Русија проценила да без већих проблема може да обезбеди услове за живот за 10 до 15 милиона људи (што на ослобођеном простору што у виду избеглица у Русију) углавном из свог буџета јер се привреда на ослобођеним просторима тек опоравља и биће самоодржива тек с пролећа.
  Ситуација за Украјински режим је катастрофална јер привреда не ради, много је људи спосбних за рад у избеглиштву, многи су у војсци, усеви су пропали на њивама, …. и у тој ситуацији режим опстаје само захваљујући ињекцијама из иностранства које нису неограничене јер и западни режими имају контролоре у виду својих грађана који плаћају високу цену “украјинске авантуре” својих самозваних паша, бегова и султана Запада. Све у свему украјински режим има мале шансе да избегне велика незадовољства грађана у току јесени и зиме а посебно с пролећа. А та незадовољства ће бити у форми масовних протеста, тоталне блокаде институција Украјине, пада владе, … Вероватно ће се у једном тренутку десити преврат било у форми војног пуча било у форми распуштања парламента и заказивања ванредних парламентарних избора. У свим варијантама Украјина као субјекат међународног поретка нестаје. Изгледа да су се у ЕУ многи кругови помирили са реченим и да су спремни да прихвате реалност на терену да ће Русија с пролећа контролисати већи део Украјине ако не и целу Украјину. А позиција Русије је јасна у смислу да она има шта да понуди људима зарад лојанлности новим властима а Запад се ове године истрошио наоружањем и адским санкцијама које су успешне у смислу да су удариле по Западу додатно му ослабивши позицију за геоплитичке преговоре о Украјини али и о другим просторима. Па и градоначелници неких украјинских градова свесни проблема за обезбеђење нормалног живота ове зиме траже од власти у Кијеву да почне преговоре са Русијом. Проблем за режим у Кијеву али и Запад је што су се залетели, превише је оштрих речи изречено, сувише су арогантно наступили, превише је погинулих и војника и цивила, превише је оружја од кога су погинули војници и мирни грађани испоручено нацистима да би Русија тек тако пристала да уопште почне са преговорима. Реално је да Русија тек крајем пролећа-почетком лета 2023. пристане на преговоре када буде контрилисала ¾ Украјине или можда 90% њене територије. У принципу после сламања отпора највиталнијем делу ВСУ оно што остане на пролеће ће само да се преда или ће се у нереду повлачити како Русија наступа тако да је то реално имајући у виду да ће Русија вероватно истаћи да ће пружање помоћи бити редоследом како је преузимала контролу над неким просторима да би организовала живот у 2023. и да би се грађани боље припремили за зиму 2023/2024. А заопадно наоружање? Има да трули у магацинима али вероватније има да га Руси по пристизању одмах униште или ће да експресно буде препродато за мале паре заинтересованим странама. И да се не лажемо Русија је већ истакла ценовник за то оружје било да га преузме било да добије информацију где се налази а у овој ситуацији многи украјинци неће одбити прилику да зараде на лак начин.

  15
 3. @Посматрач из бирцуза
  Успорите мало, аналитичару. Нити је Путин геније, нити су западњаци идиоти. Дуго се и Запад спремао на ово, тј. на рат дужег трајања. Не иде исцрпљивање ресурса тако брзо. А како им уништавају испоруке оружја, види се по повећању губитака на руској страни. Заправо, Ваш цео ангажман на полугодишњицу је због тога што се очекивало да он буде већ завршен или да буде у завршној фази. Присутна је сумња код путинофила, а Ви им дођете као мелем на рану. Још када објасните да све иде по плану и да ће крај рата доћи током лета 2023., онда поново некрунисани црвени цар буде непогрешив ауторитет. Померите Ваше пројекције за годину дана. Оно што може да га скрати је претња употребом нуклеарне бомбе од стране Укра, што би Русију присилило на исти такав превентивни удар.

  2
  11
 4. @револуционар
  Јасно је да на Западу њихови think tank-ови нису за подцењивање али је и јасно да су жестоко оманули у неким проценама што плаћају тешким стањем на терену јер су се појавиле неке тенденције које нису биле планиране и које су са становишта циљева колективног Запада веома штетне. Јасно је да су њихови think tank-ови добили задатак да направе план Ц (пошто им је план А пропао још у марту у току је план Б а то је да Украјина безусловно не капитулира прерано док не смисле шта им је чинити) али имају неколико проблема: подценили су дипломатску припрему РФ за СВО, подценили су привредно-економско-финансијску припрему РФ за СВО, подценили су медијску припрему РФ за СВО јер РФ активно користи информационе алате 3. генерације а колективни Запад информационе алате 2. генерације тако да генерално имају озбиљне медијске проблеме, подценили су одлучност и спремност олигарха да се супротставе Путину односно практично нико не сме ни да помисли на то јер зна да би одмах добио по прстима, подценили су борбене алате које ће РФ да користи у СВО а то су иновирана стратегија и тактика и обим и врсту употребе војне технике, итд.
  Ни РФ није без грешака јер је подценила спремност колективног Запада да одмах иде на максимални скуп санкционих мера чак и на своју штету, подценили су неспособност Запада да остави простор да колико-толико нормално дипломатски комуницира тако да су дипломатско-преговарачки улози сада знатно виши него на почетку СВО па ће бити тешко уопште почети озбиљне преговоре, подценили су спремност украјинских олигарха да заштите своје интересе што говори да их Запад веома чврсто држи за осетљиво место, подценили су одлучност нациста у ВСУ да не дозволе предају украјинских војника и једница по цену да стрељају читаве једнице украјинске војске што говори да су свесни колико су далеко отишли у злоделима и да су се опростили од живота па ће се борити до смрти, итд.
  У ствари колективни Запад је у временској стисци јер мора да вуче потезе у временском оквиру од пар месеци а то је на првом месту Кина јер новембра се бира ново руководство КПК па покушавају да Сиа и сараднике натерају да направе грешку која би их коштала реизбора. Са либераланим руководство Кине (комсомолци) лако би се договорили и Кина би буквално преко ноћи раскинула сарадњу са РФ и увела јој санкције. Такође желе да у неколико кључних земаља које нису увеле санкције РФ изврше смену власти али то не иде по плану. Такође су изгледа планирали да у неколико земаља колективног Запада доведу резeрвне екипе да би заварали западно јавно мњење и добили на времену али и да иновирају стратегију и тактику политичког наступа у тим земљама али и да избегну да на власт не дође нека непланирана екипа стварно ненаклоњена плановима врхушке колективног Запада. Такође су присиљени да дисциплинују СМИ Запада јер им овај губитак поверења/репутације њихових медијских узданица смањује могућност манипулације у њиховим друштвима а због интернета немају ефикасне механизме да неприметно утичу на пласман информација са стране РФ.
  Што се тиче војне помоћи Украјини ту су западњаци веома танки јер за недељу две када последњи високотехнолошки борбени алати Запада који су испоручени Украјини буду уништени од стране тимова “нађи и уништи” украјинска војска ће се другачије понашати а то значи да до тада колективни Запад мора да испослује преговоре са РФ како зна и уме да би консолидовао своје редове. Запад зна да ће Русија и у току зиме још интензивније по територији целе Украјине да изводи прецизне тачкасте ударе по војној инфраструктури али без значајнијег померања линије раздвајања да не би себи натоварила велике трошкове обезбеђења услова живота на тим просторима. Запад има супротан проблем јер мора како зна и уме да на просторима које контролише нацистички режим Украјине обезбеди колико толико нормалне услове за живот јер ризикује побуну која би се каскадно пренела на све регионе Украјине а то би за последицу имало безусловну капитулацију Украјине.
  А што се тиче релативног повећања губитака на руској страни реч је превасходно о цивилним жртвама у позадини линије раздвајања. Вероватно ће тимови “нађи и уништи” да то ускоро реше. 70% високотехнолошких система које је испоручио Запад је већ уништено. У суштини сада се не траже само високотехнолошки системи већ се траже и уништавају и руковаоци њима и то чак и превентивно тако да је зезнуто бити њихов познавалац. Паметни познаваоци те модерне технологије су већ напустили украјину а заапдни инструктори нису баш заинтересовани да буду примарна мета тимова “нађи и уништи”.
  Пошто ми за недељу две пролази одмор нећу имати времена да се бавим „аналитиком у покушају“.
  Али ко зна. Чудни су путеви Господњи.

 5. @Посматрач из бирцуза
  Јавите када Амери почну да напуштају Бондстил, на лето 2023. Какве Ви бисере имате. И не бавите се пропагандом, само анализом: https://nultatacka.rs/rusija-i-dalje-ucestvuje-u-projektu-covid-19-gamaleja-razvila/. Ево, трећу годину заредом, немиропомазани цар дрибла западне глобалисте. А они никако да схвате, мисле да је он њихов, па не користе убитачније биолошко оружје. Па да га имају, већ би искористили. Ах, схватио сам: нису наоружани системским мишљењем.

  2
  6

Оставите коментар