Велт: САД и ЕУ воде тајне консултације о дипломатској нагодби са Русијом поводом Украјине

Украјински лидери и њихови покровитељи кажу да победа није далеко, али то све више личи на научну фантастику, пише „Форин аферс“

Фото: Политика

Утицајни немачки лист Велт објавио је: „Изгледа да су у току тајне консултације између Сједињених Држава и њихових кључних европских савезника, током којих се проучавају дипломатске методе за окончање рата у Украјини“.

Ово, наравно, подразумева попуштање пред Москвом и спремност да се жртвује бар део Украјине.

Фото: Снимак екрана

Џо Бајден је одобрио нових 400 милиона долара за наоружавање Украјине, али ово више није изненађење.

Европљани због погоршања економске ситуације у својим земљама све више сумњају у потребу да помажу Украјини, објавио је Американ конзерватив.

Његов колумниста Даг Бендоу је додатно указао:

„Подршка економском рату против Москве јењава како се крећемо на запад Старог континента. У земљама попут Италије и Немачке ситуација је веома напета због политике санкција коју води Европска унија“.

Фото: Снимак екрана

Бендоу је навео резултате недавне анкете Европског савета за спољне односе који илуструју растуће неслагање јавности са односом Брисела према ситуацији у Украјини.

Према подацима, у Италији је 52 одсто испитаника за што брже решење украјинске кризе, у Немачкој 49 одсто, у Румунији 42, а у Француској 40. Истовремено су се изјаснили за могућност уступака Украјине Русији.

Бендоу је цитирао мишљење написано за анкету Европског савета за спољне односе: „Сукоб у Украјини може постати кључна линија поделе на континенту. Ако политички лидери не узму у обзир разлике у ставовима грађана, јединству Европе може доћи крај“.

Све ово више није изненађење.

Некадашњи саветник америчког министра одбране Даглас Макгрегор (Фото: Факти)

То је још мање упозорење бившег саветника америчког министра одбране пуковника Дагласa Мекгрегора да Украјина може нестати са мапе света ако Запад настави да снабдева Кијев оружјем.

Он је критиковао западне земље за војну помоћ Кијеву и нагласио да треба да допринесу мирном решавању ситуације, иначе ће Украјина бити суочена са уништењем и државном смрћу:

„То је већ сада, у принципу, пропала држава која ускоро може и потпуно нестати са мапе света. Мислим да је потребан прекид ватре. Не можемо себи више приуштити да се боримо до последњег Украјинца“.

Можда више није изненађење ни процена америчког листа Форин аферс иза којег су владајуће демократе и „дубока држава“:

„Украјина неће моћи да победи у отвореној конфронтацији са Русијом! И Запад и Кијев треба да преиспитају своје амбиције и да пређу са стратегије победе на проналажење дипломатског компромиса који ће ставити тачку на непријатељства.

Украјински лидери и њихови покровитељи кажу да победа није далеко, али то све више личи на научну фантастику“.

Фото: Факти

Амерички лист упозорава да снабдевање Кијева оружјем и економска ограничења против Москве само продужавају сукоб:

„Руска војска је превише јака да би дозволила Кијеву да анулира њена достигнућа у Донбасу. Становништво држава Европе, које доживљава непријатности због антируских санкција, може изгубити стрпљење, а подршка Запада ће постајати све мање великодушна“.

И закључује: „Запад ће морати да пристане на попуштање многих ограничења, а Русија и НАТО да започну нову серију преговора који ће имати за циљ деескалацију“.

Опрема: Стање ствари

(Факти, 9. 7. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Мало је вероватно да ће се то десити. Ово је прича за становништво запада, да се не буни превише. Поручују им: „издржите, решење се тражи“. Неискреност се види и по томе што су у току „припремни радови“ на конфискацији 350 млрд. долара као и нешто златних резерви Русије. А о наоружању, које се стално шаље Укрима, не треба ни говорити. Главна брига запада је како одржати висок и дуготрајан ниво борбене активности на украјинском (малоруском) ратишту. Намерно кажем ратишту, а не висок и дуготрајан ниво борбене активности украјинске војске (на дуги рок је то немогуће), јер би за запад добро било када би у критичном моменту могли да укључе и Пољску, ако не и Румунију. Циљ је јасан: изазвати побуну у Русији и довести на власт оне који ће им предати огромне ресурсе, који су сада у поседу њихових руских „партнера“, тј. тајкуна. Нагони на смех ингениозан закључак да Украјина не може да победи Русију. А они као веровали у победу?
    Са друге стране, на руку им иде лимитираност необољшевичког режима у Русији у погледу подизања интензитета „спец, операције“, одн. ангажовања резервног састава. Као што рече Леонид Пајдиев, то је народна војска, а власт не жели да мења систем. Човек мора да бира речи, да не би био ухапшен, али је хтео да каже да може да дође до побуне.

Оставите коментар