Кристофер Хил: Србија мора да се окрене Западу, других опција више нема

Не мешам се у избор влада, ја представљам САД. Ако ме неко пита за мишљење, ја кажем оно што сам и вама сад рекао, али не и ко да буде члан владе, рекао амерички амбасадор

Кристофер Хил (Фото: Анђелко Васиљевић)

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил изјавио је да би у Србији волео да види прозападно оријентисану Владу и министре који верују у стратешке правце за које су, како верује, Срби гласали. Истакао је и да Србија мора да се окрене Западу и да других опција више нема.

„То бих волео да видим, а разумем да је састављати владу компликовано. Када су ме у прошлости питали за неке позиције, а ја давао предлоге, пуно пута би се испоставило да сам грешио. Не говорим владама кога да ставе на које позиције“, рекао је Хил у интервјуу за Блиц.

Кристофер Хил: Србији нудимо бољи модел од кинеског и руског

Како је додао, живимо у важним и критичним временима, и биће неопходно да се доносе многе битне одлуке, попут оних о енергентима.

„Волео бих да видим владу која је способна за превазилажење тих изазова и која жели да крене ка Западу. Веома је јасно да су људи у Србији то изабрали“, навео је Хил.

На констатацију да су „САД једна од моћних кухиња у којој се кува“ избор нових министара, да се мешају и утичу на будући изглед владе, он је одговорио да је „тешко кувати у туђој кухињи“.

Кристофер Хил са Вучићем: Од Србије очекујемо јасну осуду руске агресије

„Понекад се неке ствари оставе предуго на шпорету, а некад нешто не буде довољно скувано. Трудим се да се клоним туђих кухиња. Не мешам се у избор влада, ја представљам САД. Ако ме неко пита за мишљење, ја кажем оно што сам и вама сад рекао, али не и ко да буде члан владе. Последњи пут када сам проверавао пасош прилично јасно је писало да сам из САД“, рекао је Хил.

На питање колико се криза у Украјини одражава на односе Србије и САД, он је одговорио да мисли да то „отвара изазове, али и могућности, као што то све кризе и раде“.

Љиљана Богдановић: Амерички амбасадори као душевни билтени колективног Вашингтона

„Што се тиче изазова, знам да се многи Срби осећају као да су се нашли у теснацу, али мислим и да је, што се тиче многих Срба, то одлучено и да мисле да Србија мора да се окрене Западу. Србија и мора да се окрене Западу, других опција више нема“, рекао је Хил.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/N1, 25. 7. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Сунце

    Сунце
    Зна
    Свој
    Пут

    Сунце
    Хрли
    Свом
    Западу

    Ноћ
    Га
    Тамо
    Дочекује

    Источник
    Га
    Жељно
    Очекује

    Момчило

  2. Sta napisati, a da admin ne pretvori svako slovo u * ?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading