Кристофер Хил са Вучићем: Од Србије очекујемо јасну осуду руске агресије

Од Србије очекујемо јасно становиште о поштовању међународног права, рекао амерички амбасадор председнику Србије Александру Вучићу

Кристофер Хил и Александар Вучић у председништву Србије, Видовдан 2022. (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је амбасадора Сједињених Америчких Држава Кристофера Хила, са којим је разговарао о билатералним односима, европским интеграцијама Србије, као и о дијалогу Београда и Приштине и другим актуелним питањима, саопштено је из кабинета Вучића.

Вучић је истакао да је Србија посвећена политичком дијалогу и улагању додатних напора у циљу развоја регионалних односа у свим областима и додао да за нашу земљу очување мира и стабилности у региону остаје један од кључних приоритета, чиме се Србија, како се наводи, показала као озбиљан и одговоран партнер.

У том контексту, председник је поновио да иницијатива „Отворени Балкан“ представља један од изузетних примера регионалне сарадње, која је ојачала партнерство Србије, Албаније и Северне Македоније.

Говорећи о значају снажног економског замаха Србије, председник Вучић је посебно нагласио да присуство америчких компанија које успешно послују у нашој земљи указује на добре економске односе између Србије и САД, али и потенцира велике неискоришћене могућности на којима би требало додатно заједнички радити, будући да Србија пружа одлично и стабилно окружење за стране инвеститоре.

Кристофер Хил: Србија сама бира, ако жели у НАТО има подршку Америке

Саговорници су разменили мишљења и о дијалогу Београда и Приштине, при чему су се сагласили да се отворена питања у дијалогу могу решити под покровитељством ЕУ, како би дошло до компромисних решења, наводи се у саопштењу.

„Србија наставља да инсистира на разговору, јер је то једини прави пут за решавање свих отворених питања и постизање обострано прихватљивог договора“, нагласио је председник Вучић.

Амбасадор САД Кристофер Хил је поновио подршку европским интеграцијама целог региона Западног Балкана, истакавши да је то један од приоритета америчке спољне политике када је у питању регион.

Кристофер Хил: Србији нудимо бољи модел од кинеског и руског

Хил је, такође, поздравио иницијативу „Отворени Балкан“ и доследне напоре Србије да економску сарадњу стави у фокус регионалног повезивања, те је истакао да управо овај вид заједничког рада на успостављању чврстих економских односа уједно представља и прилику за још снажније и видљивије промовисање инвестиционих потенцијала региона.

Вучић је захвалио амбасадору на подршци коју његова земља пружа настојањима Србије да диверсификује изворе енергије, а саговорници су се сагласили да треба још снажније да се ради на томе да и Србија добије приступ енергетским пројектима на којима се већ увелико ради.

„Од Србије очекујемо јасно становиште о поштовању међународног права и осуди руске агресије на Украјину, као и потпуну посвећеност реформама у области владавине права и другим областима, неопходним за напредак на европском путу“, истакао је амбасадор Хил.

Мадлен Олбрајт: Смрт пола милиона ирачке дјеце усљед санкција била је вриједна циља (1996)

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС/N1, 28. 6. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

4 replies

  1. Moras biti posebna vrsta ****** i bezocne *****, pa ovako nesto, posle svega, poruciti Srbima. To valjda mogu samo pripadnici “posebne nacije”.

    17
  2. ,, Ко с’ђаволом тикве сади, о главу му се развијају.,,

  3. 😊Нисам ово,, развијају,, намерно. Можда је баш тако требало.

  4. Он о поштовању међународног права?! Хтели не хтели, морамо да закључимо да се овде ради о само две могућности: тоталној безобзирности или пак о тоталној, па оној бољки чије симптоме њихов председник показује сваког дана! Они су вешти у биолошким манипулацијама, па је то можда постало заразно, а узрочник побегао из неке од лабораторија!

Оставите коментар