ЕУ објавила позив за оснаживање цивилног друштва у Србији: Доступан износ највиши икада објављен

Годишњи допринос ЕУ ће достићи 5,5 милиона, што представља укупан допринос ЕУ од 17 милиона евра за период од 3 године цивилном друштву у Србији

Делегација Европске уније у Србији одржала је ове недеље информативну сесију за организације цивилног друштва о томе како се пријавити на новообјављени позив за достављање предлога пројеката. Позив вредан 4,8 милиона евра има за циљ да оснажи цивилно друштво у Србији да активно учествује у процесу доношења одлука, кроз даље подстицање повољног окружења, а у светлу јачања процеса европских интеграција Србије.

Конкретно, овај позив ће додатно ојачати свеукупне капацитете цивилног друштва путем Националног ресурсног центра ЕУ широм Србије кроз регионално присуство. Такође ће повећати капацитете мањих локалних организација и организација у развоју за заговарање, као и праћење реформи и процеса европских интеграција Србије кроз флексибилну финансијску подршку. Фокус ће ставити на јачање неразвијених делова цивилног друштва у појединим секторима и помоћи у њиховом консолидовању.

Соња Лихт: Обуставља се активност Београдског безбедносног форума

Овом приликом, Емануеле Жиофре, амбасадор ЕУ у Србији, је изјавио: „Демократија је јача када је цивилно друштво снажно и способно да ојача транспарентност и одговорност јавних органа, као и да и промовише активно ангажовање грађана унутар њихових заједница за инклузивне и партиципативне процесе. Веома сам поносан што ће ЕУ наставити да подржава цивилно друштво у Србији и доприноси да оно буде ефикасније и одрживије. Оснажено цивилно друштво је кључна компонента сваког демократског система и као такво треба да га препознају и третирају сви актери, укључујући државне институције.“

Амбасадор је такође истакао да су недавни извештаји о смањењу улагања у овај сектор лажни. Управо супротно, што је показао поменути позив за подношење предлога, највиши икада објављен. „ЕУ пружа могућности онима који раде за људска права, заштиту животне средине и изградњу демократије и владавине права.”

Након константног увећавања средстава током дужег временског периода, годишњи допринос ЕУ ће достићи 5,5 милиона, што представља укупан допринос ЕУ од 17 милиона евра за период од 3 године цивилном друштву у Србији. Ова помоћ ће бити обезбеђена кроз комбинацију модалитета финансирања, како би се одговорило на специфичне потребе различитих типова ОЦД у смислу величине, нивоа капацитета и географског присуства.

Блиц: НВО сектор у Србији није испунио очекивања, САД и ЕУ смањују донације?

Континуирано ће се остваривати контакти са мањим организацијама, посебно кроз финансијску подршку организацијама цивилног друштва у развоју и флексибилним механизмима подршке.

Цео позив за подношење предлога доступан је на следећем линку: https://europa.rs/otvoreni-pozivi/

Опрема: Стање ствари

(ЕУ у Србији, 21. 7. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading