ХАЗУ: Да би наставила евроинтеграције Србија треба да се одрекне „јасеновачког мита“

У документу Хрватске академије наука и уметности као услови помињу се одрицање од великосрпске пропаганде, промена односа према Алојзију Степинцу и питање границе на Дунаву

Јасеновац (Фото: Раде Крстинић)

Академици из Хрватске академије науке и уметности усвојили су Документ о заштити хрватских националних интереса, везано за улазак земаља региона у Европску унију. Да би Србија наставила процес евроинтеграција, између осталог, од наше земље се захтева да престане са „подстицањем непријатељства према Хрватској, да се одрекне од великосрпске пропаганде, као што су питања Буњеваца, језика, јасеновачког мита и односа према Алојзију Степинцу“.

На списку је и питање границе на Дунаву, која је, по мишљењу академика, погрешно одређена. Зато је нужан, тврде у ХАЗУ, хитан повратак хрватске катастарске територије, те Шаренградске аде под суверенитет хрватске државе. Тражи се и заштита права хрватске мањине у Србији, али и „потреба дефинисања положаја“ Српске православне цркве у Хрватској.

 • Православне су цркве државне цркве, па положај Српске православне цркве не може бити једнак у Србији и Хрватској, у којој та црква треба да има пуну слободу у јавном верском деловању бринући се за верски живот мањине, али реципрочно на равни колико је то омогућено хрватској мањини на подручју Србије. У Хрватској се мора избегавати деловање Српске православне цркве које се може окарактерисати политичким деловањем – тврде академици.

Љиљана Никшић: И данас постоје они који се залажу за релативизацију злочина у Јасеновцу зарад помирења

Инсистирају и на достави података из однетих архива, пре свега враћање архива НДХ, архиве ЈНА о „крижним путевима“ и логорима, те о хрватском пролећу. Такође, траже повратак документације однете из Вуковарске болнице, као и неометан повратак и слободно располагање имовином свих који су напустили домове.

 • Треба открити сва места погубљења Хрвата за време агресије на Хрватску те имена убијених, уз омогућавање њиховог достојног укопа. Инсистирати на достави података о свим заробљеним и несталим хрватским војницима и цивилима, заробљеницима српских логора, уз одговарајуће дозволе симболичног обележавања места таквих страдања широм Србије – наводи се у овом документу.

Академици се заузимају и за признање „хрватског етничког интегритета Буњевцима“:

 • Тражити одрицање од проглашења буњевачког говора Хрвата званичним у Суботици, јер би се то могло схватити као део политичког плана идентитетског растакања хрватске буњевачке заједнице у Војводини, дакле као потирање хрватског националног идентитета Буњеваца.

Патријарх Порфирије у Јасеновцу: Хрватска и ја се јавно волимо, неке ствари сам морао да прећутим

Академици су набројали још много тога, као што је и захтев да се на свим нивоима Србије јавно и недвосмислено призна хрватски језик, до тога да Србија треба да „призна агресију на Хрватску, првенствено плаћањем штете почињене у походу на Хрватску, посебно на културној баштини, уз враћање однетог културног блага, све у смислу моралног и економског извињења Хрватима за почињена зла“.

У ХАЗУ нису пропустили да се позабаве и „заштитом животне средине“. Тако предлаже да треба указати на производњу литијума која узрокује загађење како у производњи, тако и у примени у пракси, посебно у фабрикама електричних батерија. Истичу да Србија располаже с више од 10 одсто светских залиха литијума, као и да треба указати и на проблем ТЕ Колубара, која корист угаљ.

Загреб нас увелико саплиће

Званични Загреб ни досад није пропуштао прилику да Србију саплете на европском путу. Упркос начелном ставу Брисела да билатерарне спорове не треба уносити у преговарачки процес, у више наврата Хрватска је кочила наш напредак захтевима око границе, питања несталих, права мањина, надлежности око суђења за ратне злочине… Истовремено, у Европском парламенту хрватски посланици предњаче у предлагању резолуција против наше земље, а главни су критичари „величања ратних злочинаца“, напада на новинаре, блиских веза са Русијом…

Црној Гори замерају пластику

Када је реч о Црној Гори, у документ ХАЗУ траже се загарантовани мандати Хрватима у Скупштини Црне Горе, као и подршка предлогу заједничке номинације Бокељске морнарице као нематеријалног културног добра Црне Горе и хрватског народа упућеном Унеску. Тражи се и одређивање копнене границе и разграничење на мору.

Зграда ХАЗУ (Фото: Davor Pongracic/Cropix)

 • Црна Гора мора одговорно управљати пластиком и другим отпадом како би се смањила количина отпада које доплута до хрватских острва – тврде академици.

Као у случају Србије, они траже да Црна Гора плати штету „почињену у агресији на Хрватску“ и да врати однето културно благо и „затражи опрост од Хрватске за почињена зла“.

Академик Василије Крестић: Чиста усташка идеологија

 • Тај хрватски безобразлук урађа плодом што ме изненађује и збуњује. То је апсолутно хрватска уцена. Међутим, мало ко узвраћа истом мером. Каква велика Србија, које територије ми тражимо, њихова се држава заснива на „велико-повјесном праву“ које велича великохрватску политику. Они ни данас не одустају од тога, а то је стварање велике, етнички чисте колико је могуће католичке државе. Они хоће да оптуже СПЦ и да врате хрватску-православну цркву, то вам је чиста усташка идеологија. А чиме они нама удовољавају, укидањем ћирилице, системским смањењем српских жртава.

Василије Крестић (Фото: Н. Скендерија)

Чини ми се да ми негде правимо уступке таквим безобразлуцима због уласка Србије у Европску унију. Мислим да је уступак и то што је Музеј жртва геноцида одликован Сретењском наградом.

Академик Матија Бећковић: Напустите улогу претпостављеног

 • Кад са нама не би разговарали као претпостављени, можда бисмо се лакше договорили – каже, за „Новости“, песник и академик Матија Бећковић, који је и досад увек кратким и бритким ставовима „гађао у мету“ коментаришући прилике у региону.

САНУ: Затечени смо примитивним тоном мржње у објави ХАЗУ

Академик Љубодраг Димић: Иступ политичког карактера

 • Да је то рекла нека политичка организација, ја бих разумео, али то је рекла Академија наука и уметности. Нека правила обавезују и Академију у Загребу и Београду. Рекао бих, ајде, да седнемо да разговарамо о „јасеновачком миту“, да погледамо изворе о Степинцу, па да дођемо до нечега што је историјска истина. Овакви иступи политичког карактера не припадају институцији дугог трајања каква је Хрватска академија науке и уметности. Деловање Српске православне цркве, као и других верских организација у свакој држави је регулисано законом. По тој закономерности, значи да овде ускраћујемо права католицима, а Србија би се тиме вратила век уназад. Они могу да траже промену закона, али тај модел понашања није у сагласју са Европом и 21. веком.

Ј. Керблер, М. Станојковић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 21. 5. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

9 replies

 1. “….Званични Загреб ни досад није пропуштао прилику да Србију саплете на европском путу…”

  Оно кад ти твој мрзитељ и непријатељ помаже да не кренеш или наставиш погрешним путем.

  За то Загребу треба бити благодаран (кад већ наша памет, или шта друго, заказује па би неки да хрле у еУ као волови у купус…)

  О Јасеновачкој страхоти као “миту” пристојном човеку се не да говорити.

  То искушење припада на душу и савест садашњим члановима ХАЗУ.

  Они нису злочин ни припремили ни извршили, али му се, несретници враћају е да приложе нешто, макар од своје умоболности.

  Док небесима заглушујућом мирноћом одзвањају речи Светог Мученика из Клепаца — само ти дете ради свој посао.

  Чланови ХАЗУ, слепи за правду и глуви за истину, настављају са радом,,,

  26
 2. Тек ће кросани да виде шта је српска младост. Колико год да нам је наталитет у кризи, увек ће нас бити много више и од њих и од осталих ****** и то је оно што их највише боли.

  У Хрватској и Словенији али и “хрватско цвеће” је 20% до 23% популације пензионерско. Плус, сви американизовани и дебилизовани млади им беже на запад. Скоро објавише детаљ и да има све више атеиста тј. да кросани више не верују љубитељу Прада ташни и да су индивидуалисти.

  Ово је све повољно за нас Србе, али и ми не треба да будемо дебили него да увек радимо контра и да будемо нормални.

  17
  3
 3. На прву лопту, од Хрватске Академије Злурадости и Учмалости, тих пургерских ******, није ни требало очекивати ништа друго.

  На другу лопту, ово је велика услуга Србији. Јер што нам више разноразни гмазови из сусдених нам држава отежавају приступ самоубиству на рате званом Европска Унија, то су ем мање шансе да нас у ЕУ приме, ем ће се све већем проценту народа ЕУ огадити, до те мере да чак ни најпоткупљенија власт то расположење народа више неће моћи да игнорише.

  Наравно ови из ХАЗУ су сувише ретарди да би схватили да нам овим чине услугу, што такође показује интелектуални капацитет грејача столица у дотичној установи. Што би рекао Радован Дамјановић, од оних којима је главни посао да умачу кекс у чај се не може очекивати више.

  19
 4. Ширење међунационалне мржње је код нас омиљени спорт. Нарочито од стране политичара. Они опстају на власти тако што нас убеђују да смо угрожени од опасних суседа. И да су они ту да нас бране.

  Београд, Загреб, Сарајево, Подгорица, Бања Лука, Приштина – тврђаве из којих, преко наших глава, лете гранате. Лете експлозивне изјаве и запаљиви чланци.

  Држе нас напете, држе нас у страху. Неме мира. Нема опуштања.

  Ни случајно нема сарадње и ЗАЈЕДНИЧКИХ ПРОЈЕКАТА.
  Брза пруга Београд – Сарајево ?
  Хидроцентрала на Дунаву код Вуковара ?
  Или на Дрини ?
  Мост на Сави код Бања Луке ?
  Атомска централа код Босанског Брода ?
  Фабрика сточне хране у Прибоју ?

  Ништа од тога не занима наше политичаре.
  Њих не занима наша будућност.
  Занима их њихова садашњост.

  6
  28
 5. HAZU – Hrvatska akademija ZLA i USTASTVA.

  21
  1
 6. Srbi i Srpkinje moje.

  Danas je 24.05.2022 godine.

  Datum godine 1914, 1941, 1991, bez gore spomenute,
  takozvane „ha-zu“, vam je valjda rečeno moji Srbi i Srpkinje, šta vam „misle“, „rade“ i „uradili“ svi članovi
  „ndh“ sa „ha-zu“ i bez „ha-zu“, vernici i nevernici, svi u
  tim i takvim prostorima ( istorijski), u kojima živi ogromna većina stanovništva, ljudi, u katoličkoj veri i crkvi.

  Svi oni su vam, ( Srbi i Srpkinje moje), rekli 3(tri) puta, u
  zadnjih 100 godina, šta nama (Srbima i Srpkinjama) :

  Misle,
  Žele,
  Hoće,
  Uvek,
  Stalno,
  Ponovo,
  Sve dok mogu da to rade i urade. Nekažnjeno.

  Sada ću navesti deo izjave, IO SANU (izvršni odbor
  Srpske Akademije Nauka i Umetnosti), date godine
  2022, maja meseca, u Srpskoj prestonici Beogradu,
  koja posle 108 godina, od 1914 godine, i napada
  42 Zagrebačku Vražije divizije, dominantno, katoličke,
  dominantno, krvatske, koja je počinila najgroznije ratne zločine, kako prema Srpskim vojnicima, još groznije prema civilnom stanovništvu, samo zato što je Srpsko, Pravoslavno, i potpuno ne zaštićeno, i dan danas,
  „Srpska elita“ u Srpskoj prestonici Beogradu u Srpskoj
  Akademiji Nauke i Umetnosti, kaže, izjavi, napiše i objavi, ovim rečima:

  ….. dobro i korisno da znamo šta oni ( ha-zu i ndh-je)
  misle.

  Ja, stvarno vise ne znam, šta treba Srbi i Srpkinje, da
  MISLE, 2022 godine, o bilo čemu i šta, što dolazi i
  dolaziće, UVEK, iz „ha-zu“ i „ndh-je“, a da imaju
  završen, prvi razred osnovne škole i naučeni da pišu i
  čitaju, i znaju tablicu množenja, napamet, da i bez
  akademskog zvanja i „znanja“, znaju da:

  Ništa,
  Nikada,
  Nikako,
  Ni u ludilu,
  Ni u halucinacijama,
  Ni u snovima,

  Ne smeju da, očekuju,

  Ništa,
  Nikada,
  Nikako,
  Ni u ludilu,
  Ni u halucinacijama,
  Ni u snovima,

  od

  Krvata, Katolika, „ndh-je“ i „ha-zu“.

  Naravoučenije.

  Pa dobro Srbi i Srpkinje moje, DOKLE VIŠE. ?????????

  Očekujete.
  Nadajte.
  Mislite.

  DOKLE VIŠE.????????

  10
 7. Камени цвијет

  Камени цвијет
  Из костију расте
  Ничу пупољци
  Крв проврела

  Сјећањем гмижу
  Пуштене змије
  Сви путеви
  У бездан воде

  Залуд вјежбање
  Мимикрије
  Што јесте
  Не може да није

  Момчило

  17
  1
 8. Не ради се овде о некаквом негодовању због наших ставова и њиховом наводном одупирању да уђемо у ЕЗ, већ о не тако прикривеној претњи новим Јасеновцем.

 9. Мит о Јасеновцу не постоји.

Оставите коментар