Патријарх Порфирије у Јасеновцу: Хрватска и ја се јавно волимо, неке ствари сам морао да прећутим

Никада се нисмо овде сабирали да бисмо се бавили бројкама, доказивањем ко је коме више зла нанео, јер знамо да је на овом месту изневерен Бог, а осрамоћен човек, осрамоћен људски род, рекао патријарх у Јасеновцу

Патријарх Порфирије у Јасеновцу (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

Патријарх Порфирије поручио је данас у Јасеновцу да се, како каже, он и Загреб, али и он и Хрватска јавно воле, као и да воли све људе Хрватске без обзира ком народу припадали и како се Богу молили.

Порфирије је током беседе у току литургије поводом празника Светих мученика јасеновачких у Јасеновцу казао да га није много изненадило што је код неких замена теза која се десила у Црној Гори приликом устоличења митрополита црногорско-приморског пренела и на простор Хрватске и што су неки из Хрватске почели поново да прозивају СПЦ извором сваког зла.

Међутим, изразио је жаљење због тога што људи који су га упознали и који су имали прилику да се увере да нема дисконтинуитета у ономе што је говорио и причао, то нису увидели.

„Један мој пријатељ рекао је да има три Порфирија њему позната, али постоје записане речи, учињена дела, па нека цени свако колико је Порфирија. Исти је Порфирије као онај који је дошао у Загреб пре седам година, онакав какав је био увек и какав уз Божију помоћ позван да остане заувек. Порфирије који јавно воли Загреб и који јавно воли Хрватску, све људе Хрватске“, поручио је патријарх СПЦ.

Литургија у Јасеновцу (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

Истакао је да је увек и на сваком месту говорио само афирмативно о Хрватској, иако је било ситуација када то није требало да чини.

Наглашава да је све прећутао како не би доливао уље на ватру.

„Ми апсолутно поштујемо сваку државу, не остављамо себи ни трунку права да оспоримо било коме оно што јесте, апсолутно поштујемо свакога и подржавамо да свако без страха треба да буде оно што јесте и не треба да скрива то ни од кога“, поручио је патријарх.

Нико нема права да нас спречава да постојимо

Патријарх је поручио је данас да СПЦ нема ништа против тога да се било која група људи организује као молитвена заједница, али да ниједна таква заједница нема права да спречава да СПЦ постоји.

Порфирије је, осврћући се на догађаје у Црној Гори приликом устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, казао да су покушајима да се представи борба за цркву неки хтели најједноставнијом заменом теза да спрече чист верски чин.

„Спречаван је паљењем гума, бацањем каменица, тај ‘мирни протест’ је хтео да спречи оно што је Уставом загарантовано, што је загарантовано Повељом УН – право на верску слободу. Немамо ништа против, можете да протестујете, то је ваше право, али да спречавате да постојимо, да се одрекнемо своје душе, то напросто није могуће“, казао је Порфирије.

Извор: Мондо

Патријарх каже да СПЦ не жели да утиче ни на једну групу људи која се организује као молитвена заједница и додаје да такве заједнице могу да покушају и да отму духовни идентитет од СПЦ, али то није могуће учинити и нема разлога бранити се од тога.

Нагласио је да некоме одговара да прави поларизације и додао да је најболније што заменом теза неко непрестано проглашава СПЦ извором сваког зла.

„То је добро познати стари метод, прогласите некога да је апсолутно зло, дали сте право свакоме да како хоће и кад хоће елиминише то зло“, закључио је Порфирије.

Патријарх у Јасеновцу: Место где је осрамоћен читав људски род

Патријарх је поручио током беседе у Јасеновцу да је то место где је изневерен Бог, а осрамоћен читав људски род, али да га је Бог парадоксално одредио да буде место са којег се 24 часа узноси молитва за читав људски род и мир.

Патријарх је током литургије поводом Светих новомученика јасеновачких окупљене вернике подсетио да су на том месту пре 80 година извршени најстрашнији уму незамисливи злочини, злочини који су извршиле усташе над недужним људима из српског, јеврејског и ромског народа, али и хрватског народа.

„Наравно да је било највише оних православне вере и све то што су вршили злотвори вршено је на основу тадашњег закона, међутим логика Божија је другачија од логике људске – управо тамо где је велико страдање и где недужни страдају то Господ претвара у свето место, место молитве и из тог разлога никада се нисмо овде сабирали да бисмо се овде бавили бројкама, математиком, доказивањем ко је коме више зла нанео, јер знамо да је на овом месту изневерен Бог, а осрамоћен човек, осрамоћен људски род“, казао је патријарх.

Централна прослава празника Светих новомученика јасеновачких (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

Порфирије је нагласио да је управо из тог разлога за хришћане ово пре свега место молитве и указао да сви на то место долазе са пијететом као што треба да иду и на друга места где су пострадали други људи.

„Ово је место које је Господ одредио надлогично и надумно, парадоксално да буде место са којег се 24 сата узноси молитва за читав људски род, за мир. Свака наша литургија почиње речима у миру Господу се помолимо за мир свега света. Ово је место на којем се 24 сата узноси молитва за мир међу људима, за разумевање међу људима, за прихватање промисли Божје и његове љубави“, навео је Порфирије.

Патријарх је указао и да је ово место на којем се сећамо, памтимо оне које су пострадали, али истовремено место које нас подстиче на молитву да Господ уразуми сваког човек да се нигде никоме не деси нешто слично са било које стране и да, како каже, „не дај Боже да будемо ми ти који бисмо чинили такве ствари“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 13. 9. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

20 replies

  1. Велико разочарење. Потпуно непримерен Дану и месту говор.
    Да парафразирам резиме: Јавно волим Хрвате и Хрватску, којима опраштам Поклане Србе, јер сада имају пун демократски капацитет.
    „Никада се нисмо овде сабирали да бисмо се бавили бројкама, доказивањем ко је коме више зла нанео…“ – зато ће нас и по том питању, драге сестре и браћо, сутра у Загребу, наш мили брат Јован просвијетити Гајгером и Корбом.

    46
    3
  2. Izvanredan govor. Porfirije najviše radi na pomirenju. Njegove su poruke bezvremenske. Ne znam zašto je izostavljen dio govora o zločincima koji su se svojim činjenjem ispisali iz ljudskoga roda. To očito smeta srpskim nacionalistima koji svoje zločince smatraju svetima, a ustaške zločine žele pripisati cijelomu hrvatskomu narodu. A kolektivna je krivnja, jasno, neprihvatljiva.

    P. S.

    Ne podržavam SPC kao vjersku organizaciju, ali Crnogorci su se osramotili braneći ustoličenje na Cetinju. I baš su Porfirije i SPC izbjegavali dolijevanje ulja na vatru, ali to nije pomoglo da se strasti smire.

    2
    66
  3. Veliko je to razočaranje za nas Srpske izbeglice i za sve istinske Srbe. Naša su preci i deca pogubljena u Jasenovcu ali i u bezbrojnim jamama bačeni živi i na druge bezdušne načine zatrti, ne porfirijeva (namerno sa malim slovom) deca ili preci ! Veliki su propusti SPC stavljajući Srbijance da služe i rade u KRVatskoj, jer taj katolički mentalitet, tu crnu katoličku dušu može da u dubinu poznaje samo i isključivo pravoslavac koji tamo živi generacijama. Kao što je danas jasno, čak ni Karađorđevići koji su stvorili Jugoslaviju, nisu znali niti šta rade ni sa kim imaju posla. Sramota je Srpske politike i Srpske Crkve da tako olako, maltene opravdavaju najgnusnije, najneljudskije, najbestijalnije zločine protiv svog vlastitog naroda. Pitam se ZAšTO? Zašto se tako samoponižavajući ponašamo prema jednom duplo manjem krvoločnom, ljudožderskom, divljačkom plemenu? Kakvu korist od toga mi Srbi imamo?
    U toj njihovoj ustaškoj duši crnoj, ako uopšte dušu poseduju, u duši najdublje mržnje, za Srbe nikada neće postojati ništa drugo osim upravo te psihopatsko-bolesne mržnje. Skoro je nemoguće za bilo koga ko je racionalan da uopšte razume takvu mržnju koja nema presedana u ljudskoj istoriji. To je jedinstvena mržnja prema svom vlastitom poreklu, mržnja prema onom što jesi ali ne želis više da budeš. Za ovakvu mržnju (bilo Krvatsku ili Ukrajinsku ili Bošnjačku…) niti ima leka niti ima rešenja. TOJ MRŽNJI TREBA DA SE SUPROSTAVIMO A NE DA JOJ SE PRILAGOĐIVAMO kao što naša vlast i “naša” crkva radi! Sva naša dobronamerna nastojanja samo još više nas vode u propast.
    Otamo smo isterani, a ovde u Srbiji smo takodje stranci, jer u Srbiji ima svega više osim samog Srpstva, u Srbiji se sve vrti oko vlasti i bogaćenja, Srbija je korumpirana sa ovozemaljskim interesima. Srbija je postala bezdušna jer na dušu niko više i ne misli, samo na novac i na vlast se misli, i na tom bi porfirije trebao da radi 24 sata dnevno umesto što bogohulno u zaborav potiskuje vapaje za osvetom miliona duša svog vlastitog naroda, žena i majki, momaka i devojaka, starica i staraca, dece rođene i nerođene, omladine presretene na putu kući sa sijela i zaklane od prvih komšija i katoličkih krvatskih rođaka.
    Istovremeno, dok mi tražimo nepostojeća i nemoguća opravdanja za njih (verujići još uvek prevladavajućoj komunističkoj ideologiji o bratstvu) u Krvatskoj postoji samo jedna politika tj. politika katoličkog KRVATSTVA. Politika prema preostalom i beznačajnom broju Srba se nije promenila, samo su se metode donekle promenile da bi se sve ulepšalo. U njihovoj tekućoj politici nema ni “isprika” za zločine, ni obećanja za bolju budućnost, ni dobre volje da se krive drine isprave, ni nade za istinsko prijateljstvo i dobrosudsestvo…U njihovoj politici postoji samo ZATIRANJE SVEGA SRPSKOG. ZAŠTO SE TAKO BLAMIRAMO? ZAŠTO SMO UVEK TAKO SLABI? Od sad ću svaku porfirijevu (SPC) crkvu da zaobilazim jer je SPC očito preuzeta, ne znam od koga, nadam se ipak ne od samog đavola. Ružno je to reći, nezdravo za moju vlasiitu dušu (koju sa ovim stavljam ISPOD dobrobiti vlastitog Srpskog naroda), da se nadam da će se (za ukupno SRPSKO nacionalno dobro) i porfirijre, ako ovako nastavi, uskoro sastati (ako budu hteli da ga prime i prepoznaju), sa onima koju su bili veći Srbi i pravoslavci od njega i od kojih je bar nešto mogao da nauči (samo ako je hteo), kao što su bili Patrijah Pavle i Metropolitan Amfilohije.

    42
    13
  4. @DS
    Ti si prilicno nepismen i nerazuman ali, kao i mnogi drugi srbi koji malo sta razumeju, pravis se da si pametan. Zasto gubis vreme umesto da gledas RTS da ne bi nesto propustio.

    26
  5. Pelagija u velikoj si konfuziji, to što svaljuješ na nekakve Srbijance je ustvari problem koji potiče od vas, jer upravo Porfirije vodi poreklo od preko Drine dok je bio Irinej znali smo kako je govorio o konvertitima kako katoličke tako i musli. vere. Vama odavde niko nije kadrirao ali je šesta lička itekako kadrirala po Srbiji, da ne govorim o hercrgovačkim, durmitorskim i ostalim dinarskim brigadama koje sa ustašom Brozom oslobodiše Dedinje i tamanila po Srbijici. Ili da pričamo o ljudima poput Sergeja, Koje, Karanovićke, Čanka, Kostreša i mase sličnih koji vode poreklo odatle a najveći su ljubitelji hrvata i Muslima.Na kraju veliko je pitanje zašto su Usraše uopšte toliko i mrzele Srbe odatle kada sve prema njima bili uvek korektni, od vremena Pribićevića, pa preko glasanja za Račana kao manje zlo, do ovog jadnog i nesrećnog Miloševića.

    31
    8
  6. Pobeže nam Patrijarh u opšta mesta, brojke nisu važne pa bi verovatno zbog pomenute ljubavi prema hrvatima trebalo da se složimo sa cifrom od 2000 hiljade ljudi koji su se kao što reče Milanović suprostavljali NDH.

    25
    3
  7. @Pelagija и @Istorija s Peštera

    Oсим у песми ,,одакле си селе“ трудим се да избегавам израз ,,Србијанац“, због његовог аустроугарског порекла и комунистичког форсирања. Иако је утицај ,,Црногораца“ и ,,Личана“ након Другог светског рата, као што наводи ,,Историја с Пештера“ био погубан те га не треба прећуткивати и треба га бити свестан (нпр. један сегмент злочина је био о проверени комунистичко/шиптарско/усташки рецепту по којем се за злочине најчешће пошаље формација из неког другог краја), не треба инсистирати на тој географској специфичности. Јер то нас води у поделе, а непријатељ се томе радује.

    Суштина приче јесте да Срби у граничним подручјима окруженим непријатељем морају да буду дипломате и то их неретко гура у сервилност, а Срби који не живе у таквим подручјима имају луксуз да не иду сервилност већ могу да одрађују суштинске ствари без било каквог притиска.

    Оно што нам фали је међусобног разумевања и заједничког рада.

    37
  8. Препоручио бих свима који желе да коментаришу да прво послушају патријархову беседу у целости (~43 минута):

    Пре осуде покушајте да разумете време, место и контекст целокупне беседе.

    8
    21
  9. Ako je I od Super Star ( kako ga od skora nazva jedan vernik) ovo je porazavajuce za zrtve. Porazavajuce I za zive.

    26
    3
  10. ES WIRD BEKANNT GEGEBEN!!! – „SS“
    SPREMNI ZA DOM!!! – „U“
    Подсећање за …
    “СРБСКИ ФБ РЕПОРТЕР
    ‘ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ’… Василије од Семберије
    Posted by fbr / In MAIL – RSS FEED, Василије од Семберије,
    ИЗДВАЈАМО, Миодраг Новаковић, поезија / October 6, 2013
    ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ

    ДРАГИ МОЈИ СРПСКИ ОСНОВЦИ,
    ЗНАТЕ ЛИ ГДЕ СУ ПРЕБИЛОВЦИ,
    И ЈЕЗИВЕ ЈАМЕ ХЕРЦЕГОВАЧКЕ
    У КОЈЕ СУ СРБЕ БАЦАЛИ НА ГЛАВАЧКЕ.
    ОДВАЈАЛИ БЕБЕ ОД СИСЕ
    И СА МАЈКАМА БАЦАЛИ У АМБИСЕ.
    ДРАГИ МОЈИ СРПСКИ ОСНОВЦИ,
    СРЕДЊОШКОЛЦИ И ПОСТДИПЛОМЦИ,
    ЗНАТЕ ЛИ СРБИЈА НЕСРЕТНИЦА,
    КОЛИКО ЈЕ ИМАЛА СРЕБРЕНИЦА,
    ЗНАТЕ ЛИ НАЦИЈУ ВИШЕ КЛАНУ,
    НА ОВОМ КРВАВОМ БАЛКАНУ.
    УПАМТИТЕ ГРАДИШКЕ,ЈАСЕНОВЦЕ
    ЈАЈИНЦЕ И САЈМИШТА,
    УПАМТИТЕ СРПСКА ГУБИЛИШТА,
    АКО ЗАБОРАВИТЕ,
    КАО ДА НИЈЕ БИЛО НИШТА.
    И РАШИРЕНИХ РУКУ НА СВОЈИМ ВРАТИМА,
    ПОЛЕТИЋЕТЕ У ЗАГРЉАЈ СВОЈИМ ЏЕЛАТИМА.
    А ОНИ ЋЕ КАМЕ ИЗВУЋИ ИЗ ПОТАЈЕ,
    И НАШ ЋЕ ПОКОЉ ДА ТРАЈЕ И ТРАЈЕ.
    И СВАКА НОВА ПОКОЛЕЊА,
    КЛАЋЕ НАС ДО ИСТРЕБЉЕЊА.

    ПЕСНИК – ,,ВАСИЛИЈЕ ОД СЕМБЕРИЈЕ”

    Како је било некада, тако је и данас!!!

    “Данас се само се*оње и кукавице боје Срба. То је као да се данас
    неко боји Венецијанаца”, сликовито је рекао Месић.”

    ”Хрвати”, попут Месића, се не боје Срба, већ својих предака
    који проговарју кроз њихову савест, о њиховом пореклу, да су и
    они /”ХРВАТИ”/ некда били Срби, и зато их се не боје, већ их МРЗЕ!
    У ствари, они МРЗЕ своје претке, некда Србе, али од те мржње
    не могу побећи и пројектују то на живе Србе /Православне/.
    У њихивим венама тече СРБска крв њихових Православних предака,
    и од тога не могу побећи – отуда се појављује МРЖЊА према
    живим СРБИМА, а СТРАХ од ЊИХОВИХ ПРЕДАКА – СРБА!
    Хрвати, попут Месића, су и на земљи већ у ПАКЛУ!
    Ако тако желе, по свом избору, нека им буде по вољи њиховој!
    Имају могућност да престану презирати и мрзети своје ПРЕТКЕ –
    СРБЕ, а тада ће престати МРЖЊА и СТАРХ/БОЈАЗАН од
    живих Православних Срба!

    29
  11. Pelagija se propisno osramotila jer ona ne shvaća da je oprost temelj kršćanstva. I komu bi se obitelji pobijenih Srba za vrijeme tzv. NDH trebali osvetiti? Njihovih krvnika više nema, davno su ih komunisti protjerali ili skratili za glavu.

    Isto tako Pelagija mora shvatiti da je iskrivljavanje imena, osobito kada Krvatima naziva Hrvate koji nemaju veze s ustašama i ne podržavaju koljačke ideologije, psihijatrijski poremećaj za koji su zadužene zdravstvene institucije.

    Da ne i spominjem njezinu drskost da Hrvate proziva za odnos prema Srbima čiji predstavnici danas sudjeluju u vlasti i imaju brojne mogućnosti da se izbore za prava svoga naroda. Nije hrvatski problem što Pupovac i slični na tomu polju uglavnom gledaju vlastite interese.

    I zašto Pelagija ne spomene stotine tisuća protjeranih Hrvata iz tada nepriznate republike Srpske, iz tzv. Republike Srpske Krajine, iz Srbije, tj. Vojvodine koju su pohodili najgori hušlači na čelu sa Šešeljom i sličnima.

    Pelagija
    13. септембра 2021. • 20:53

    37
  12. Неколико мисли о патријарховој беседи. Најпре, половина беседе, онај део о устројстрву Цркве и приликама у Црној Гори је, чини ми се, непотребан за дату прилику. У беседи је свакако добро што је инсистирао на молитви као хришћанском одговору на зло, односно на поруци да се зло побеђује добром, а не новим злом. Међутим, поставља се питање мере и начина на који се о томе говори, јер када јавно говорите да ћете се само молити, да ћете трпети када вас гоне, молити се за оне који вас пљују и да они нису одговорни за нас, а ми за њих јесмо, бојим се да то представља бацање бисера пред свиње; да се то разуме само као немоћан гест некога ко не може да учини ништа друго и више у своју одбрану. Дакле, оно што је рекао јесте истина (бисер), али се он не ставља пред онога ко нема жељу да га поштује, што се много пута у Хрватској показало кроз историју, све до најновијих времена. Јер и политичари, и Римокатоличка Црква, а стиче се утисак и већина народа, ма шта ми говорили и радили, види Србе, Србију и Српску Цркву у искривљеном огледалу своје нетрпељивости (а многи и мржње) према нама.
    Осим тога, патријархово инсистирање и утувљивање свим Србима (понављано у свакој прилици када говори о Јасеновцу), како су се “злочинци исписали из сваког народа, не припадају ни једном народу, нису људи” нити одговара истини, нити је продуктивно. Претпостављам да је поента да се Хрватској, хрватском народу и Римокатоличкој Цркви у Хрватској покаже како им ми “не набијамо на нос” злочине Хрвата и фратара у Другом светском рату, да им опраштамо то што су учинили. Али бојим се да се ни овде не постиже жељени циљ. Јер, ако су се злочинци исписали из сваког народа, онда значи да они нису ни Хрвати, не припадају ни том народу (а, ваљда на исти начин и истом логиком, ни фратри који су чинили и благословили усташке злочине, не припадају Рмк. цркви).А ако не припадају ни хрватзском народу, онда Хрватска и хрватски народ и Рмк. црква немају никакав проблем са геноцидом над Србима у Другом светском рату. Немају никакве везе са оним што су урадили неки људи који нисуу Хрвати, па немају потребу ни да прихвате истину о томе, нити да се покају за учињено зло, нити да се очисте од њега. И могу, не дај Боже, да све то понове, што се и десило у рату деветесетих година. Нема потребе ни инсистирати на њиховом покајању (то они самоиницијативно треба да учине), али не видим да је од било какве користи на овакав начин аболирати Хрватску, Хрвате и Рмк. цркву за оно што је учињено.

    Такође, у ситуацији када се и у самој Србији лицитира са бројем убијених у Јасеновцу и злонамерно се тај број умањује, рећи да нећемо говорити о броју убијених је, практично, тихо пристајање на ревизију која је у току.

    Једноставно, читава беседа јесте интонирана хришћански и јеванђелски, носи поруку мира и љубави, али општи утисак је да постоји и тежња ка помирљивом прихватању сваке прошле, а можда, не дај Боже и будуће, неправде. А мислим да се може направити одговарајући баланс једног и другог, да се добронамерност не доживљава као слабост.

    39
  13. Hellase, ja sam Hrvat i ti si među zadnjima koji bi mogli preispitivati moje znanje hrvatskoga standardnoga jezika. A tvrdnju o nerazumnosti valja opravdati argumentima koje ti nemaš jer ne znaš ni tko ti glavu nosi.

    Hellas
    13. септембра 2021. • 21:07
    @DS
    Ti si prilicno nepismen i nerazuman ali, kao i mnogi drugi srbi koji malo sta razumeju, pravis se da si pametan. Zasto gubis vreme umesto da gledas RTS da ne bi nesto propustio.

    28
  14. Бог је сваком разумном људском бићу дао право ИЗБОРА. Да иду Божијим путем, или да се окрену против Бога и да крену странпутицом. Ако крену странпутицом, неће моћи дуго.

    Да знају камо иду, пожељели би да им то путовање што краће траје.

    Али нека… Да парафразирам Светог Вукашина Јасеновачког: Нека они само раде свој посао…

    24
    2
  15. Ваша светости, та је љубав, по правилу, једнострана… 😢

    17
    1
  16. Čitaš li ti, čovječe, svoje umotvorine!? Nitko ne spori da su ustaše bili Hrvati, ali svojim su se bezumljem ispisali iz zajednice civiliziranih naroda. Oni više ne pripadaju nikomu jer se nijedan narod ne smije povezivati sa zlom što ga čine pojedinci. Inače bi svi Srbi bili na optuženičkoj klupi zbog srpskih ratnih zločinaca iz razdoblja od 1941. do 1945. i od 1991. do 1995. I jasno je da RH ima problem s genocidom u Jasenovcu jer se dogodio na hrvatskomu tlu i učinjen je u ime tzv. hrvatstva. Država se mora pobrinuti da obrazuje nove generacije i upozori ih na neprihvatljivost politike krvi i tla.

    Осим тога, патријархово инсистирање и утувљивање свим Србима (понављано у свакој прилици када говори о Јасеновцу), како су се „злочинци исписали из сваког народа, не припадају ни једном народу, нису људи“ нити одговара истини, нити је продуктивно.

    Јер, ако су се злочинци исписали из сваког народа, онда значи да они нису ни Хрвати, не припадају ни том народу (а, ваљда на исти начин и истом логиком, ни фратри који су чинили и благословили усташке злочине, не припадају Рмк. цркви).А ако не припадају ни хрватзском народу, онда Хрватска и хрватски народ и Рмк. црква немају никакав проблем са геноцидом над Србима у Другом светском рату.

    20
  17. ДШ…теби одговор, коме се осветити? Хрватима Хрватској и Загребу; па нек није кршћанство; нећемо ваљда с тобом и таквима као ти да се препиремо о богословској материји кршћанства хришћанства и ороста;
    ни камен на камену није требало оставити у том граду; другачије бисте пјевали пјесме; никакви потомци усташа нису мртви ни минули – ви сте то 95-те год. све поновили – што сте могли: до Бочца код Бањалуке ХВО MACKU I KOKOS U ZIVOTU NIJE OSTAVIO / а у Мркоњићу сви затечени, све и једна душа жива – је убијена без метка. Крампом, ексером, камом…
    Дакле – немој мислити да си дезавуисао овде некога и уплашио некаквим тобоже табуом, понављам ти: теби и твоме народу се осветити!!! јел ти јасно!
    Ако не у мају 45 – те, кад се Загреб морао размонтирати и по*ишати по њему – онда 92-ге комуњаре су пропустиле исту прилику да би се ти сада инфилтрирао на овај медијум и неком солио памет.
    ово све – ћу рећи Патријарху кад га видим. (ако не зна **** безобразан је). Ако зна – а прави се: можда има разлоге за то па нек ме (и нас) поучи. Али исто као што смо одлазили кдо њега као студентарија у Ковиљ – био је приступачан: добиће сада исто тако од мене приступачне информације о бићу хрватског народа у интервалу 1941-2021.

    20
    2
  18. ”Неколико мисли о патријарховој беседи. Најпре, половина беседе,
    онај део о устројстрву Цркве и приликама у Црној Гори је, чини ми се,
    непотребан за дату прилику.”?!
    Напротив!
    Усташтво у Црној Гори је у историсјкој корелацији са усташтвом из Јасеновца
    /НДХ/ и баш зато је добро што се патријарх осврнуо на прилке у Црној Гори.
    Добро је и због тога што је усташтво из НДХ/Јасенивца и ово из Црне Горе
    подржано од стране Ватикана, а, знамо, да је несретни патријарх љубио
    руку шефу Ватикана, али, свакако, није очекивао овако уздарје ”љубави”
    од ”сестринске” Римо-католичке Цркве.
    Надјмо се да ће извући поку из овога, и да му неће пасти на памет да
    поново љуби руку Папи или, не дао Бог, да Га позива у Православну
    Србију!

    11
  19. @ Драган Славнић

    Не знам да је Ватикан подржао оно што се тренутно дешава у Црној Гори против СПЦ. Могуће да сам нешто пропустио.

  20. Nika, ti si prolupala. Ovakve gadosti obit će ti se o glavu!

    1
    8

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading