Новозеландски Маори предлажу раскид са британском круном

Маори су изгубили више од 90 одсто своје земље кроз комбинацију директне конфискације од стране круне

Фото: ALAMY/PROFIMEDIA

ВЕЛИНГТОН – Странка Маора са Новог Зеланда позвала је на „развод” од британске круне и уклањање краљевске породице са позиције шефа те државе.

Позив је упућен на 182. годишњицу потписивања Ваитанги споразума или „Те Тирити о Ваитанги”, односно основног правног документа Новог Зеланда, преноси британски лист „Гардијан”.

„Ако посматрате наш оснивачки савез као брак између танга та венуа (аутохтоног народа) и круне, онда је Те Тирити дете тог брака. Време је да танга та венуа преузме потпуно старатељство”, изјавио је лидер Маора Пати Равири Ваитити.

Како додаје, такав развој ситуације неће учинити да се круна „скрајне”, јер ако се пар разведе „не губите одговорност за своје дете”.

„Ово ће бити прилика да се поново осмисли још значајније и испуњеније партнерство”, рекао је он, пренео је Танјуг.

Тај споразум је гарантовао заштиту њихових права на земљу, али у првих 100 година након његовог потписивања, Маори су изгубили више од 90 одсто своје земље кроз комбинацију директне конфискације од стране круне, приватне или државне продаје и судске праксе које нису признавале колективно власништво.

Међутим, претходни напори да Нови Зеланд постане република једва су успевали да добију на замајцу, а једна прошлогодишња анкета је показала да трећина Новозеланђана тренутно жели да прекине везе са монархијом, против тога је 47 одсто, а 20 процената грађана је суздржано.

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн је изјавила да је она републиканка, а 2021. године је рекла да верује да ће Нови Зеланд постати република за њеног живота, али да неће предузимати ништа по том питању током свог мандата.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар