Зорана Михаjловић: Ништа нећемо урадити против својих грађана, али Србија једина у свету има минерал јадарит

Литијум је нафта будућности и да, као што су се некада сви борили за нафту, тако ће се сада борити за литијум, бакар, злато и остале важне сировине, рекла министарка рударства и енергетике

Зорана Михајловић (Фото: Бета/Министарство рударства и енергетике/Зоран Петровић)

КЛАДОВО – Држава Србија неће никада ништа урадити против својих грађана, али морамо сви да будемо свесни да Србија једина у свету има минерал јадарит за којим ће у свету бити борба, као некада за нафту, изјавила је данас у Кладову министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

„Србија једина на свету има минерал јадарит у коме се у том односу налазе литијум и бор и треба да размисли да ли хоће литијум, будући да је то ретка минерална сировина и да ће тражња за њим да порасте више од 50 пута у наредних 10 година и да то може да искористи за свој привредни раст и развој”, рекла је Михајловићева током сусрета са чланицама Удружења жена „Мисија креатива” из Кладова.

Удружење Заштитимо Јадар и Рађевину и Коалиција за одрживо рударство: Зорана Михајловић све време спремала терен за пројекат Рио Тинта

Нагласила је да је литијум нафта будућности и да, као што су се некада сви борили за нафту, тако ће се сада борити за литијум, бакар, злато и остале важне сировине, преноси Танјуг.

„Треба да сачекамо студије процене утицаја на животну средину, да оне буду потпуно јавне, да заједнички донесемо одлуку, али да будемо потпуно свесни да Србија мора да заштитити животну средину, али исто тако да морамо да се развијамо”, закључила је Михајловићева.

Други део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 12. 2021)

Прочитајте још

 1. Зорана Михајловић: Ко је против литијума, нека баци свој мобилни
 2. Петар Божовић Зорани Михајловић: Заболе ме, бре, за лаптоп – хоћу чисту земљу

Прочитајте иCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

7 replies

 1. ЛИТИЈОМ у Црној Гори отерана је ДПС багра Мила Ђукановића,
  а ЛИТИЈУМОМ треба отерати багру СНС, СПС и осталих прирепака
  из позиције, опозиције и НВ НАТО организација.
  Није литијум “нафта будућности“, већ – здрава храна, чиста вода и чист
  ваздух!

  34
 2. Пих, пих, расплака ме Себахета истузле…
  „Једини имамо минерал“.
  Па како да им човек не да да омасте брке још којим милиончићем провизије.

  28
 3. То са кулирањем нафте и угља је обична игра западних олигархија – да некако остану у игри. Ићи ће неко време, док они не изгубе утицај, а онда ћемо да прешкрабамо батерије и ветрењаче. Можда опстане водоник, ако се испостави да може јевтино да се добије из нафте и да је у крајњем збиру јевтинији од директне употребе деривата.

  15
 4. Rezerve litijuma u svetu u milionima ima: Bolivija 21mil, Argentina 19.3, Čile 9.6…itd, dug je spisak. Propagandni trik propale ministarke!!

  29
 5. Каква ******, страшно!

  16
 6. Ova…..je glavni igrak Rio Tinta. Inače, kadar G 17….

 7. Bilo bi lepo kad bi nam neko objasnio svrhu ovakvih poruka na čijim se stranicama nalazi i dotična gospođa.
  https://www.reri.org.rs/vazduh-ubija/
  Ovo je skandal šta ti ljudi pišu, po celom Beogradu osvanuli bilbordi sa porukom Struja ubija, i to samo struja koju proizvode termoelektrane, ona druga struja ima drugu boju i vrednost.
  Mi živimo u strašnim vremenima, kako se izboriti sa ovakvim monstrumima?

Оставите коментар