Зорана Михајловић: Коначну одлуку о Јадру даће грађани

Мислим да је то добар пројекат, али постоје услови које мора да се испуне. Како је председник Вучић и најавио, о свему ће коначну одлуку донети грађани на референдуму, рекла Михајловићева

Зорана Михајловић (Извор: НСПМ)

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је да је литијум једна од критичних сировина у свету, да не постоје пројекти у рударству и енергетици на глобалном нивоу без литијума, а да ће се у пројекту „Јадар” користити најновије технологије.

Она је рекла да је пројекат „Јадар” потенцијална развојна шанса за Србију, али да ће реализација тог пројекта зависити од процене утицаја на животну средину и одлуке грађана на референдуму, саопштено је из ресорног министарства.

Зорана Михајловић: Јадар развојна шанса, надриеколози узбуњују народ

„Мислим да је то добар пројекат, али постоје услови које мора да испуни, пре свега оне који се тичу заштите животне средине. Ми желимо комплетан ланац производње, од рудника, преко фабрике литијумских батерија до фабрике електричних возила. То значи и посао за више хиљада људи, од тога само две хиљаде у руднику и допринос БДП-у од 17 милијарди евра. Али, како је председник Вучић и најавио, о свему ће коначну одлуку донети грађани на референдуму и то пошто добију све информације”, рекла је Михајловићева.

Она је рекла да се ово питање злоупотребљава у политичке сврхе.

Петар Божовић Зорани Михајловић: Заболе ме, бре, за лаптоп – хоћу чисту земљу

„Поједини професори објашњавају како ће нестати Јадар, како тамо људи неће моћи да живе – то нема везе са истином и штета је да професори користе своје звање на тај начин, јер би требало да имају дупло већу одговорност. Понављам, студије о процени утицаја на животну средину нису готове, када буду, можемо и треба о свему да причамо и да доносимо одлуке за земљу и грађане, а не за политичаре. Професор са Шумарског факултета је као члан Ревизионе комисије Владе одобрио пројекте за 14 МХЕ, а онда је постао противник. Он је и против референдума, а то је најдемократскије решење које постоји. Држава се понаша одговорно, сви подаци су јавни и ниједна одлука неће бити донета против воље народа”, рекла је она, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 11. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. „ Поједини професори објашњавају како ће нестати Јадар, како тамо људи неће моћи да живе – то нема везе са истином … ”

  Нема везе са истином ?!

  Када се нпр. уништи 170 хектара шуме, и ко зна колико још њива, воћњака, пашњака, читавих домаћинстава са баштама, а на том месту остане пустиња, ко ће и како тамо моћи да живи?

  Од те пустиње после рудника опоравка нема!
  А њиве, баште, воћњаци, шуме, пашњаци, ће за неко време донети добит коју би и рудник донео, али ће и после тога и даље до(при)носити …
  А људи ће моћи и даље да нормално да живе!

  Чак и да занемаримо ризик од тровања воде, а ризик је огроман, нико нормалан не би уништио природу да би неко са стране обилно профитирао од рудника који је за нас опасност и несумљива штета на дуг рок.

  13
 2. Треба сачекати да ово зло од жене дође у посету том крају и онда је по хитном поступку шутнути заувек назад у Тузлу, где и припада!

  Лице је огледало душе, а њено лице говори све!

  43
  1

Оставите коментар