Еди Рама: Гласао бих за уједињење Албаније и Косова

Аљбин Курти каже да су његове изјаве о националном јединству Албанаца и референдуму о том питању погрешно протумачене

Еди Рама и Аљбин Курти (Фото: Снимак екрана)

ЕЛБАСАН – Албански премијер Еди Рама изјавио је данас да би гласао за уједињење Албаније и Косова у случају да се одржава референдум о тој теми.

Он је то рекао на конференцији за новинаре након заједничке седнице влада Приштине и Тиране у Елбасану, одговарајући на питање како би гласао да се сада одржава референдум, преноси АБЦ њуз.

„Да ли је то питање или провокација? Ако ме хипотетички питате о референдуму о уједињењу Албаније са Косовом, отворено бих гласао за. Ако ме питате да ли ће се то десити, када и како, али да ће се одржати једног дана, ја кажем да”, рекао је Рама.

Укинуте све граничне контроле између Албаније и Косова и Метохије

Како је рекао, он сматра да ће до тог референдума доћи једног дана, али не зна када и како.

„Они који у јавности причају о Великој Албанији, кажем им да се гатарама не суди да су гатаре. Ако бих бацио чини, а у овом случају их бацам маштом, кажем да ће се то десити”, рекао је Рама.

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти рекао је да су његове изјаве о националном јединству Албанаца и референдуму о том питању погрешно протумачене.

Курти је на конференцији за новинаре, након заједничке седница влада у Приштини и Тирани, рекао да национално уједињење није нешто што се решава, већ се бира, преноси Љајми.

Аљбин Курти: Независност Косова не значи независност од Албаније, већ ослобађање од Србије

Према његовим речима, лидери не могу да одлучују о историјским процесима, нити да одређују датуме и начине.

„Чини ми се да је погрешно схваћено питање унификације Албанаца. То није ствар коју бирамо, већ је намера та која бира нас”, рекао је Курти, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар