Укинуте све граничне контроле између Албаније и Косова и Метохије

Верујем да смо на правом путу да почнемо да доживљавамо олакшану циркулацију, а да нас не доживљавају као две различите државе, рекао албански министар унутрашњих послова Бледар Чучи

Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

Слободно кретање грађана у Албанији и на Косову и Метохији биће олакшано, а контроле на граници ће бити обустављене, саопштио је албански министар унутрашњих послова Бледар Чучи.

Министра албанске полиције је рекао да ће у сарадњи са својим колегом из Приштине Џељајем Свечљом, на граничним пунктовима бити постављене камере које ће служити за праћење улазака и излазака.

Према Чучијевим речима, иако то није део данашњих договора, то су тражили и албански премијер Еди Рама и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти на свом последњем састанку.

„Нећемо чекати летњу сезону да олакшамо слободну циркулацију људи, посебно на главним граничним прелазима”, навео је албански министар.

Приштина са Тираном потписала 13 споразума, Рама би подржао „миран референдум“ о уједињењу

Камере ће аутоматски регистровати регистарске таблице аутомобила који пролазе преко границе без потребе да службеници проверавају сваког возача.

Министар је такође појаснио да је у данима са великим приливом, попут свечаности од 28. до 29. новембра, са обе стране границе саветовано да обуставе све контроле и пусте моторна возила да пролазе без заустављања.

„Верујем да смо на правом путу да почнемо да доживљавамо олакшану циркулацију, а да нас не доживљавају као две различите државе“, рекао је Чучи, а пренео албански Јуроњуз.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 26. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Не знам што се људи толико ишчуђавају што су укинути прелази између Албаније и Косова*.

    Та граница је први пут широм отворена још 1945. године.

    Да не помињемо “привремене” забране повратка српским “колонистима” и “ревизију” земљишних поседа.
    Гранични прелаз Врбница отворен је за слободни улаз, скоро укинут, још 1996. Албанци из Албаније имали и свој бувљак у Призрену назван “ шип-шоп“. Радио ко луд, све пролазило, једино оружје и муницију морали преко Паштрика и Kоритника. АП/АО КиМ тек 1960-их, након почетка егзодуса Срба са КиМ и албанског преузимања полуга моћи у покрајини („марша кроз институције“) прешло у класификацију неразвијених предела Југославије који су добијали дотације. До тада су рударство, саобраћај (главни пут за ЦГ ишао преко КиМ) и остатак привреде чинили КиМ поприлично одрживим и угодним местом за живот.

Оставите коментар