Стразбур: Из Савета Европе позвали власт у Србији да уклони Младићев мурал

Запрепашћени смо неуспехом власти, упркос одлуци комуналне полиције, да уклоне овај нелегално постављен мурал, навели известиоци Парламентарне скупштине Савета Европе

Мурал са ликом генерала Ратка Младића у Његошевој улици у Београду (Фото: Данас)

Известиоци Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ) позвали су данас власти у Србији да без одлагања уклоне мурал Ратка Младића у Београду и предузму оштре мере против величања ратних злочинаца.

„Пјеро Фасино (Италија) и Ијан Лидел-Гренџер (Уједињено Краљевство), Известиоци Парламентарне скупштине Савета Европе за мониторинг Србије, позвали су власти у Србији да предузму недвосмислене мере против величања осуђених ратних злочинаца и да уклоне, без одлагања, мурал у Београду који велича Ратка Младића, осуђеног за ратне злочине и злочине против човечности”, наводи се у саопштењу ПС СЕ, пренео је Танјуг.

„Запрепашћени смо неуспехом власти, упркос одлуци комуналне полиције, да уклоне овај нелегално постављен мурал”, навели су Фасино и Лидел Гренџер.

Ђорђо Жујовић: Поново ћу уништити мурал Ратку Младићу, зло неће победити

Такође, ПС СЕ изразила је „запрепашћење” и што је Иницијативи младих за људска права, који су, како додају, добитници награде Вацлав Хавел, забрањено да 9. новембра одрже демонстрације због мурала, из како је навео српски МУП, безбедносних разлога”.

Ови догађаји, како наводе, подсећају да је неопходна недвосмислена борба против величања осуђених ратних злочинаца.

Драгослав Пакић: Први муж друге Србијанке (и друге геноцидне приче)

Оценили су да такви поступци подривају регионалну сарадњу и ометају процес европских интеграција којем Србија тежи.

„Демократско друштво не може да негира ратне злочине и негује културу мржње и некажњивости. Стога позивамо власти у Србији да снажним деловањем покажу спремност да се одлучно боре против величања ратних злочинаца и да без даљег одлагања обришу мурале који их величају”, саопштили су Фасино и Лидел-Гренџер.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

3 replies

 1. Одговор антисрбима у Србији: Освануо још један мурал српском јунаку (ФОТО)
  (https://www.magacinportal.com/2021/11/одговор-антисрбима-у-србији-освануо-ј/)

  11
 2. Сад је ред на Србију да позове власти у Њемачкој да уклони све споменике за „gefallene Kameraden …“

  Љетос посјећивах једно мјесто недалеко од Лимбурга и на моје изненађење видјех један такав споменик, подигнут свим павшим борцима у рату 30их до 40их година, тако стојаше написано, са све гвозденим крстом и чикицама са пушкама и аутентичним шљемовима.
  Не бих лијен и инфромисах се да таквих споменика има на туцет по њемачким покрајинама…

  Ал ето таква су времена, да те лопов учи поштењу а фашиста родољубљу – одвратно.

  15
 3. Ovde pise savet Evrope, ali u tekstu se vid da su u pitanju dva poslanika. Pa ko ce verovati takvima koji ovako pisu?

  10

Оставите коментар