Саша Недељковић: О серији и изложби о Јованки Броз на РТС – трагедија и фарса

Оно што није приказано на изложби а требало је јесу катастрофални резултати владавине њеног супруга Тита који се још осећају. Ширење илузија о Братству и Јединству између завађених народа

Јованка Броз (Фото: Новости)

Хегел је приметио Историја има тенденцију да се понавља: први пута као трагедија,  други пута као фарса. РТС је приказала серију “Јованка Броз и тајне службе”. Такође у Галерији РТС у Таковској 10 је одржана изложба “Јованка Броз у боји”.

Изложба је рекламирана на телевизији уз музику италијанске партизанске песме “Bella ciao”. На изложби су представљене хаљине за свечаности Јованке Броз. Истакнуто је између осталог да је шила хаљине код кројачице Кларе Ротшилд из Будимпеште.

Оно што није приказано на изложби а требало је јесу катастрофални резултати владавине њеног супруга Тита који се још осећају. Ширење илузија о Братству и Јединству између завађених народа.

Дошло је систематског привлачења омладине са села у градове и тиме до постепеног пражњења села. До илегалног насељавања Албанаца на Косову и Метохији. Проглашавања Буњеваца у Војводини за Хрвате. Нестајања Срба католика у Дубровнику и на Приморју. Богатијим Србима католицима одузели су сву имовину, чак су им као на пример др Мати Грацићу судили после рата иако су већ били мртви. Само због тога да би им одузели имовину.

Била су забрањена сва национална друштва која су деловала до Другог светског рата. Нису се тиме задовољили него су принудном амнезијом под притиском власти, избрисани из памћења народа. Наставила су да делују национална друштва изван домашаја нових власти, у иностранству. Уџбеници из историје су писани у духу идеологије партије на власти.

Изложба је друго лице комунистичке пропаганде о једнакости, у име чега су национализовали имовину. Тај период био је на почетку обележен радним акцијама а не модним изложбама. Уз изложбу и серију, РТС сваке недеље приказује партизанске и остале филмове из Титове Југославије.

Извор: Јадовно

РТС редовно приказује емисију “Трезор” о томе шта је приказивано на телевизији у СФРЈ. Нема никакве емисије о снимљеним материјалима из доба пре Другог светског рата, који се чувају у Кинотеци у Београду.

Насупрот РТС канали црногорских телевизија редовно приказују све сачуване снимљене материјале из Црногорске Кинотеке.

Напорима национално свесних прегалаца и организација покушава се то некако исправити. Наступамо на локалним телевизијама. У “Азбучнику идентитета” говорио сам о српским соколима у Дубровнику. У “Великани Српске Војводине” између осталог, приказан је живот и рад др Игњата Павласа, старешине Соколске жупе Нови Сад и једног од главних учесника скупштине која је прогласила уједињење Војводине са Србијом.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Јадовно, 13. 11. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

5 replies

 1. Добар приказ још једног покушаја хибридног рата против Срба. И после Тита,Тито!

  18
  3
 2. bez obzira na sve,mislim da pisac grijesi

  3
  20
 3. Za sve Srbe i Srpkinje , a posebno za Gađenje i Gađenjke, ( slobodan moj prevod sa Građana i Građanki), da se NIKADA ne zaboravi bar jedna , MALA
  činjenica , a to je da će Majka Srbija , tek 2042 godine
  otplatiti ZADNJU ratu kredita koje je uzimao Grozni iz
  Kumrovca, a trošio na svoje katolike u „groznoj njihovoj“ i “ katolike na “ tamnoj strani Alpa“.
  Za sve koje je napala bolest zaborava ( stara Srpska endemska bolest ) , Grozni kome je Srpsko artiljerijsko đule , načelo nogu , 1914 godine, na potezu između Loznice i Lešnice , na desnoj strani Drine, je
  izdahnuo u glavnom gradu tamne strane Alpa , Ljubljani , 1980 godine. Ko je bar završio osnovnu školu , sabraće dva i dva.
  Mene brinu ovi Gađeni i Gađenke , sa mnogo godina provedenih u školskim klupama.
  Oni bi da nas , koji znamo da sabiramo i oduzimamo , nauče da je dug ( nije ) zao drug.
  Zar posle otplate duga iz 1914/1941/1991 godine, nama Srbima i Majci Srbiji još neko treba da objašnjava , kako je bilo LEPO , kod Groznog i sa
  Groznim.

  17
  6
 4. И не само дуга, него небројаних изгубљених живота, широм наших српских земаља, док је госпођа Јованка трошкарила и изигравала филмску звезду. Толико о њој од мене лаика. Озбиљна историјска наука, коју ми Срби још немамо, би требало све то темељно да проучи.

  21
  3
 5. Bilo je to nekako posle bombardovanja , slusam srpski radio. Kada ono Intervju sa mladjim covekom, ne secam se dali je imao susret sa Jovankom ali dobro se secam da je trazijo od srpske emigracije da skupimo pare da joj pomognemo jer zivi tesko.

  7
  3

Оставите коментар