Миленко Пешић: Зашто је „Викиликс” много опаснији од „Пандориних папира”

Аустралијски истраживачки портал пита се где су у мору процурелих података о марифетлуцима с пореским рајевима амерички милијардери, Волстрит и четири најјаче ревизорске фирме „Дилојт”, Ернст и Јанг”, КПМГ и ПвЦ

Извор: Твитер

Иако се то одавно дало наслутити, свет је ипак остао запањен открићем да блискоисточни монарси, премијери и шефови држава, поп идоли, спортске звезде, руски олигарси, италијански мафијаши имају нешто заједничко. Склоност да свој иметак склањају на сигурна места, далеко од вечито „гладних” пореских очију.

Откриће Међународног конзорцијума за истраживачко новинарство (ИЦИЈ) ко је и на који начин пребацивао доларе с једног рачуна на други по пореским оазама, не би ли затурио траг новцу запљуснуло је претходних дана свет као лавина. Иако је мегаафера „Пандорини папири” с цурењем 12 милиона докумената надмашила претходне случајеве „панамских” и „рајских” папира уочљиво је да у том мозаику, врхунски разрађеном „офшор систему”, недостају главни играчи који поседују укупно 500 милијарди долара.

Упадљиви изостанак америчких милијардера са врха „Форбсове” листе – Џефа Безоса, Илона Маска, Била Гејтса и Ворена Бафета – британски „Дејли мејл” је покушао да објаснио природом америчког фискалног система. Наводно, због пореских олакшица богаташима који дају донације за хуманитарне сврхе се не исплати да послују преко „офшор фирми”.

Ипак, да ли је то цела истина?

У „Пандориним папирима” се не помињу Кајманска острва, која су омиљени порески рај за држављане САД. И аустралијски новинар Мајкл Вест, оснивач истраживачког портала „Мајкл Вест медија”, пита да ли је у мору процурелих података неко ипак остао сакривен: „Где су амерички милијардери, Волстрит, велика ревизорско-рачуноводствена четворка ’Дилојт’, ’Ернст и Јанг’, КПМГ и ПвЦ (PwC)?”

Вол Стрит (Фото: Тимоти Клари/АФП)

Кад су почели да излазе на видело процурели подаци из „Пандориних папира” Аустралијска национална телевизија (Еј-Би-Си) одушевљено је закључила „чак и по стандардима ИЦИЈ-а ово је велико откриће, кад би сви документи били одштампани и сложени били би четири пута виши од Сиднејске куле.

Мајкл Вест у свом провокативном тексту „’Пандорини папири’ – највеће цурење докумената на свету или највеће заташкавање” смело тврди да ће, као и у претходним открићима „панамских” и „рајских” докумената, само део бити обелодањен – тек око један одсто. Остатак ће остати сакривен у компјутерима ИЦИЈ-а у Вашингтону.

Да је то тако поткрепљује чињеницом да је аустралијско издање „Гардијана” одлучило да не објави имена високих личности из света финансија с петог континента. А у „Пандориним папирима” се налази око 400 имена из Аустралије који су мешетарили по пореским оазама као што су Панама, Дубаи, Монако, Швајцарска, Кајманска острва и Самоа.

Из „Мајкл Вест медија”, кад је реч о „заташкавању” појединих случајева, затражили су одговоре од Џерарда Рајла, директорa Међународног конзорцијума за истраживачко новинарство. Међутим, одговори на питања нису добијени, а једно од њих је гласило: да ли је ИЦИЈ добио позив за сведочење од америчких власти, на пример од Министарства правосуђа, за ово невероватно богатство информација о корпорацијама?

Истраживачки новинар Мајк Вест констатује да цурење докумената намеће многа питања и због чињенице да ефекат „Пандориних папира” може бити уништавање пореских оаза изван територије САД, попут озлоглашених Британских девичанских острва, како би се богатство светских моћника усмерило ка омиљеним пореским уточиштима Руперта Мардока, као што је америчка савезна држава Делавер.

Док ИЦИЈ из Вашингтона одбија да објави све податке правећи, по Вестовој оцени, медијски кореографски циркус, оснивач „Викиликса” наставља да „труне” у лондонском затвору. Џулијан Асанж, искрени узбуњивач, кога су све аустралијске владе пустиле низ воду, суочава се с изручењем САД усред најава да је ЦИА планирала да га ликвидира.

А која је Асанжова кривица? То што је „Викиликс” објавио америчке ратне злочине, каже Вест. То је било право цурење података, јер су ти поверљиви документи заиста и објављени. Тако да је свако од новинара могао да копа по милионима фајлова и прави своје приче.

Мајкл Вест (Извор: independentaustralia.net)

У руским медијима већ су се појавиле спекулације да иза овог цурења података о „офшор систему” из 14 извора заправо стоји ЦИА.

Мајкл Вест сматра да ће од „Пандориних папира” највеће користи имати САД. Као што су „Панамски папири” помогли у рушењу Панаме као пореског раја, што је приморало клијенте адвокатске фирме „Мосак Фонсека”, одакле су процурела документа, да беже у друге јурисдикције како би сакрили свој новац. Тако ће „Пандорини папири” натерати тајкуне и друге светске политичаре да усмере свој новац са Кипра и Сејшелских острва у Јужну Дакоту, Неваду или Делавер, државе које законски имају једну од најјачих правних заштита на свету од пореза.

Чињеница да америчке власти за сада не узнемиравају ИЦИЈ због свог колосалног открића, наводи на закључак да су се на мети медијских партнера Истраживачког конзорцијума новинара ипак нашле јавне личности и званичници из „друге лиге” . „Прволигашима” са Волстрита за сада не фали ни длака с главе.

Без намере да бранимо чешког премијера и начин на који је купио дворац „Биго” на Азурној обали, тешко се отети утиску да тајминг за пласирање вести о богатству Андреја Бабиша није случајно одабран. Да ли је то неко једним ударцем решио да успут започне и „рушење” лидера Вишеградске четворке који се не уклапају у „бриселски калуп”?

Кит Кларенберг: Ниједан корумпирани политичар нема седиште у САД – да ли ЦИА стоји иза „Пандориних папира“

„Чекао сам да видим шта ће извући непосредно пред изборе да ми нанесу штету и да утичу на чешке изборе”, поручио је Бабиш.

Зато ће вероватно морати у опозицију, а можда и на оптуженичку клупу.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 10. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading