Предраг Кон: Шта се очекује – да кажемо да је вакцинација обавезна па да избију протести?

Јесам за обавезујућу вакцинацију оних који то из моралних разлога морају да ураде због професије коју обављају, рекао епидемиолог и члан Кризног штаба

Предраг Кон (Фото: Танјуг)

Епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање корона вируса Предраг Кон изјавио је да по закону постоји могућност прописивања обавезне вакцинације за одрасле.

„Оно што је законски омогућено, то је да буде или обавезна или препоручена у ванредној ситуацији, каква је оваква једна епидемија“, рекао је Кон.

Он је нагласио да не може да улази у то шта о томе каже Устав и додао да он лично није за обавезну вакцинацију свих, као и да мисли да то није неопходно.

„Али јесам за обавезујућу вакцинацију оних који то из моралних разлога морају да ураде због професије коју обављају“, рекао је Кон, помињући здравствене раднике.

На питање шта се може очекивати када деца крену у школу од 1. септембра, Кон је рекао да је Агенција за лекове и медицинска средства јасно рекла да је вакцина безбедна за узраст од 12 до 17 година.

„Шта се сад очекује? Да неколицина нас каже да је (вакцинација) обавезна, па да избију протести на улицама?“, рекао је епидемиолог.

Додао је и да ако неко неће да вакцинише дете, онда “једноставно треба да пристане на неке ствари које ће бити другачије за њега”, али је рекао да не може да појасни како би то изгледало.

Говорећи о растућим бројевима заражених, Кон је казао да су 92 од 290 нових случајева корона вируса 27. јула забележени у Београду.

„Могу да вам кажем да је то око 35 на сто хиљада у Београду за недељу дана, а за целу Србију то је негде 21… Јасно се види да је Београд одскочио и да је у Београду ситуација најмање двоструко гора од просека у Србији“, рекао је он.

Упитан о могућности давања треће дозе вакцине, Кон је рекао да ће о томе бити речи сутра на седници Кризног штаба.

„Сутра ћемо добити објашњење. Национални комитет је изашао у јавност са препоруком да то треба за све који су старији од 70 година, који имају ослабљен имунитет, за поједине хроничне болеснике“, рекао је Кон.

Предраг Кон (Фото: Танјуг)

Кон је рекао да је видео захтев за одобрење одржавања традиционалног фестивала у Гучи.

„Све што је било организовано на Егзиту, обећава се да ће исто бити организовано у Гучи – то значи да ће моћи да присуствују  једино они који су вакцинисани, тестирани или прележали корона вирус“, рекао је он.

Посетиоци би морали да имају потврду да би ушли на фестивал, што је обећање организатора.

Кон је казао да су на Егзиту те мере биле већином поштоване, али да је ипак било неких случајева заражавања.

Свакоме мора да се каже да ако оде на такав скуп, није потпуно заштићен и да постоји ризик, рекао је Кон за Н1, а пренео Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 27. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Постоје врсте заразних болести КОЈЕ ОСТАВЉАЈУ ИМУНИТЕТ САМО НА ТАЈ СОЈ, када их прележите. А АКО СЕ ЗАРАЗИТЕ ДРУГИМ СОЈЕМ, КЛИНИЧКА СЛИКА ЈЕ ЈОШ ТЕЖА. Такав је вирус ДЕНГУ. Када се први пут заразите, симпоми су релативно умјерени, те кад преболите тај сој остајете имуни цијели живот. Али само на тај сој. Ако се, не дај Боже, заразите другим сојем ЖИВОТ ВАМ ЈЕ У ОПАСНОСТИ.

    Ово је можда случај и са ковидом. Мање је битно да ли сте прележали одређени сој или сте вакцинисани против истог. Посљедица је имунитет на тај сој и ЗНАЧАЈНО СМАЊЕН ИМУНИТЕТ НА ДРУГЕ СОЈЕВЕ.

    Замолио бих др Шарлатане да ово узму у обзир.

    9
    1

Оставите коментар