Република Српска: Требиње планира потпуни прелазак на ћирилицу

Пројектом су обухваћени знакови туристичке сигнализације, рекламна тела, означене табле улица и кућних бројева, наводе из градске управе

Фото: Викимедија

Градске власти Требиња најављују послове на којима би им у овом тренутку могли позавидети многи градови у Србији и Републици Српској. Центар најјужнијег града у Републици Српској, који важи за својеврсну културну престоницу Српске, а који је минулих година и све пожељније туристичко одредиште, биће преуређен – рекламе и натписи у центру тог града, по плановима, треба да буду једнообразни и написани на ћирилици. Шаренило и светлеће рекламе биће истицани прописно и тако да буду у складу с околином, најављују у градској управи Требиња. Тамошње власти верују да су кренуле у оригиналан посао, којем за сада не проналазе пандан међу српским градовима, и кажу како им је по педантности узор Дубровник, с тим да ће писмо у граду Јована Дучића бити ћирилично. То не значи да ће бити обавеза да све рекламе у центру постану ћириличне, посебно кад је реч о страним брендовима, али наводе да је огромна већина власника предузећа и пословних објеката унапред исказала жељу да се представе на српском писму. Конкретни детаљи биће познати након окончања расписаног конкурса за идејно решење и избора најбоље идеје, што се очекује наредних месеци.

Осим што је план да натписи буду стандардизовани, огласи на таблама биће и аутентично требињски, јер је конкурсом предвиђено и дизајнирање посебне врсте слова за јавне ознаке, за шта је као образац одабран рукопис најзнаменитијег Требињца – песника Јована Дучића, из његових оригиналних бележака. Рекламе, називи улица и путокази изгледаће, наводе у Требињу, као да их је написао најпознатији Требињац. Стога и мештани града на Требишњици које анкетирају медији подржавају идеју градских власти, задовољни што ће град бити уређен, писмо ћирилично, а Дучићев рукопис заштићен.

У надлежном Одељењу за просторно уређење напомињу да је пројекат унификације јавних ознака и својеврсна обавеза града према властитом културно-историјском и архитектонском наслеђу, који ће, како наводе, притом донети значајну промену – јер су детаљи попут планираних измена често кључни елемент у креирању карактера неког простора. Подсећају да је историјско градско подручје Требиња проглашено националним спомеником БиХ.

Фото: Викимедија

„Пројектом су обухваћени знакови туристичке сигнализације, рекламна тела, означене табле улица и кућних бројева. Циљ израде идејног решења јесте својеврсна стандардизација ових визуелних елемената”, појашњава за „Политику” Слађана Прцовић из Одељења за просторно уређење града Требиња.

Каже да је конкурсом предвиђена и дигитализација рукописа песника Јована Дучића, на бази оригиналних докумената, који би био аутентичан елемент на свим објектима и својеврстан заштитни знак у стварању новог визуелног идентитета града.

„Требиње жели да на овај оригиналан начин промовише и употребу ћириличног писма”, рекла је Прцовићева за наш лист.

У граду се издвајају просторне целине – из турског периода, коју чине углавном делови унутар зидина Старог града, затим она из аустроугарског периода, коју чине јавне површине и већина јавних објеката у централној зони, као и просторна целина осталог урбаног подручја, углавном с насељима насталим након Другог светског рата.

Фото: Соња Ракочевић

„Главни задатак је да решења морају бити препознатљива и прихваћена од стране грађана и посетилаца с аспекта културно-историјске специфичности самог места. Обавеза учесника конкурса је поштовање амбијенталног карактера и сагледавање планираних решења у ширем контексту”, појаснила је Прцовићева.

Ведран Фуртула, начелник Одељења за урбанизам и просторно уређење Требиња, рекао је за Алтернативну телевизију да верује да ће лепоте Требиња пробудити инспирацију дизајнера и пројектаната како би се нашло најбоље решење. Конкурс је отворен до септембра, а Фуртула се нада да ће најбоља идеја бити изабрана ускоро, како би се пројекат окончао у наредној години.

Младен Кременовић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 7. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

9 replies

  1. Ако стварно тако буде, свака част Требињци. Биће то први и једини српски град. Не верујем да ће иједан други, поготово у Србији пратити њихов пут . Ипак нисмо ми као Руси, Бугари, Македонци којима је ћирилица светиња. Нека бар Требиње буде светионик у мраку.

    30
  2. И у Белорусији се стране фирме рекламирају на ћирилици, нпр. Мек Доналдс

    11
  3. bravo,bravo,bravo,konacno predivna vijest u moru zla

    13
    2
  4. @Силвија
    Браво и за вас мадам Хацкстоцк, бас сте ми несто у складу с насловом, мада не знам тацно засто. Инаце, у Требињу, након запете, иде ударац палцем на најдузу сипку на тастатури, а крај реценице се ознацава тацком. Време на југу Српске, видим, сунцано, и бас вруце, а код вас?
    Неким цудом, након година изгнанства са домолјубних портала, пре неки дан се, на овој страници, огласио Баба, један посве времесни коментатор. Он је, и поред цињенице да је хроницни ваксер и постовалац лика и недела ДрКона, сто се цикици у осмој деценији слабо замера, радио и неке добре ствари од опстег знацаја, па је тако, јос пре неких 15 година, уцио људе попут вас, да је за прелазак на цирилицу довољно да се стисне „гумб“. Ако је то тад била теска наука, данас засигурно није. Па ето, ви имате прилику да конацно стиснете тај хебени гумб… или да уместо вас реплицира вас его. У сваком слуцају, зелим вам угодан цетвртак.

    5
    2
  5. amma-hvala na ugodnom cetvrtku,posto pisem iz italije nemam “gumb” ali cirilicu i latinicu pisem i citam bez problema….ili ste vi osoba koja ima nekih problema?zao mi je,budite mirni.

    4
    2
  6. Постована Силвија, стварно делује у најмању руку смесно васа подрска цирилици писана хрватским писмом. Са другом из Канаде, скоро свакодневно, годинама се дописујем путем вајбера ћирилицом без икаквих проблема. Можда је Канада напреднија од Италије, па тамо више негују и пазе ћирилицу !?

  7. cijenjeni, znaci da ne smijem citati novine i knjige na latinici jer sam napisala da sam pristalica osoba koje postuju cirilicu.koje vi probleme imate?

  8. Браво Требињцима и свима онима који их подржавају. Коначно се и Срби буде и поштују своју културу као и сав цивилизовани свет.

  9. Дивна акција ! Понекад је довољно да се закотрља један корисни каменчић и да покрене лавину која ће да прекрије вишедеценијско антисрпско деловање и злонамерно штеточинство.Окретање стварним великанима наше културе такође сматрам изузетно важним .Последњи је час да се из јавног живота склоне скаредни , настрани, простачки и примитивни ликови.Браво , славна Херцеговино!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading