Петер Стано: Одлука Србије да пошаље амбасадора у Сирију супротна ставу Брисела

Став ЕУ у погледу нормализације односа са режимом у Сирији је јасан и непромењен, поручује портпарол ЕУ

Петер Стано (Фото: Анадолија агенција)

Портпарол Европске уније Петер Стано указао је да је одлука Србије да поново пошаље амбасадора у Сирију супротна ставу Брисела и подсетио да пут ка чланству у Унији подразумева усклађивање са њеном спољном политиком.

„Став ЕУ у погледу нормализације односа са режимом у Сирији је јасан и непромењен, а недавни избори које је организовао сиријски режим не могу водити било каквим мерама међународне нормализације”, навео је Стано за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Он је казао да слање амбасадора у Дамаск подразумева предају акредитива шефу државе, у конкретном случају председнику Сирије Башару ел Асаду „који је на листи санкција ЕУ и нема демократски легитимитет као председник државе”.

„Он је неко ко је надгледао масовно брутално насиље које су режимске трупе починиле над становништвом, укључујући употребу хемијског оружја. То су разлози због којих државе чланице ЕУ не шаљу амбасадоре у Дамаск да предају акредитиве Асаду. Оне тамо имају представнике у својству отправника послова, који не морају да предају акредитиве шефу државе”, навео је Стано, пренела је Бета.

Наводећи да је представљање земаља кандидата у Дамаску у надлежности тих држава, Стано је указао да би у случају одлуке Београда „требало узети у обзир да је Влада Србије више пута потврдила да су европске интеграције стратешки приоритет земље”.

Додао је да то укључује „прогресивно усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ”.

Четворогодишњи мандат амбасадора Србије у Сирији Јована Вујасиновића истекао је 2013. године. Након тога, нови није именован и на његовом месту до сада је био отправник послова Милан Вијатовић, наводи РСЕ.

Име амбасадора који ће представљати Србију у Сирији за сада није саопштено.

Већина европских земаља и САД повукле су амбасадоре из Дамаска или снизиле активности на ниво отправника послова 2012. године, пошто Асадов режим оптужују за кршења људских права и ратне злочине.

Из Министарства спољних послова у Београду су, међутим, навели да Србија „никада није прекидала дипломатске односе са Сиријом”.

„Они су се, до именовања нашег новог амбасадора у тој земљи, одвијали на нивоу привременог отправника послова, што је било условљено тадашњом безбедносном ситуацијом у тој земљи”, наводи се у писаној изјави Министарства за РСЕ.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Веома занимљиво реаговање. Сирија је међународно призната земља која никога није напала , са легитимно изабраним председником, додуше великим делом окупирана , али то не брине Станоа. Њега не брине ни то што међународно непризната покрајина Србије, Косово и Метохија ( не како АВ уме да пише Косово *) свакодневно угрожава Србе и држи их у највећем концентрационом логору у Европи двадесетог и двадесет првог века. Они немају најосновнија људска права, забрањен им је повратак и ограничено кретање, сваки дан стрепе за животе и имовину. Додуше великим делом за све то криве су власти Србије, претходне и нарочито тренутна, али с’ друге стране сви они раде у оквирима које су им задале газде истог то забринутог портпарола Станоа. Било би му боље да мало смањи доживљај и да гледа шта је приоритет, а то је слобода Срба на окупираном Космету.

    14

Оставите коментар