САД увеле нове санкције руским компанијама због „Северног тока 2”

Америчко Министарство финансија је увело санкције против руских компанија и бродова који раде на гасоводу „Северни ток 2”

Фото: Reuters

МОСКВА – Сједињене Америчке Државе увеле су санкције против руских компанија и бродова који раде на гасоводу „Северни ток 2”.

На списку је 13 бродова који учествују у реализацији пројекта. Америчко Министарство финансија је увело санкције, између осталог, против „Мортрансервиса”, „Морске спасилачке службе”, бродова „Академик Черски”, „Балтички истражитељ”, „Владислав Стрижов”, „Јуриј Топчев” и других.

Вашингтон је одустао од санкција против оператора гасовода, компаније „Норд стрим АГ”, њеног директора и сарадника, али истовремено и даље намерава да спречи пуштање у рад „Северног тока 2”, преноси „Спутњик”.

Пројекат „Северни ток 2” подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније, преноси Танјуг.

Против изградње гасовода Северни ток 2 активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију.

САД су у децембру 2019. године увеле гасоводу санкције, због чега је швајцарски „Олсиз” био принуђен да заустави радове на полагању цеви.

Радови су настављени и годину дана касније – у децембру 2020. брод за полагање цеви „Фортуна” положио је 2,6 километара цеви у немачким водама.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар