Политика: Ко је писао нон пејпер о финалном договору Београда и Приштине

Извршна директорка ЕЕАС Ангелина Ајнхорст, нити било ко из институција ЕУ, немају било какве везе са овим документом, саопштила је Делегација ЕУ

Фото: Дојче веле

Извршна директорка Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) за Европу и Азију, Ангелина Ајнхорст до овога тренутка није званично одговорила на питање Танјуга да ли је она, можда аутор нон пејпера који је приштинска Коха пласирала као немачко-француски предлог којим се као финално решење дијалога Београда и Приштине предвиђа „међусобно признаје суверенитета и територијалног интегритета”, и широка аутономија за Србије на КиМ.

Изјава председника Александра Вучића да сумња да је тај документ писала лукава, паметна, и фантастично упућена у тематику решавања питања односа Београда и Приштине жена која је била је на сваком састанку посвећеном овој теми, а различите захтеве супротних страна за затварање Бриселског дијалога умрежила је филигрантски умешно, бацила је медији у потрагу за моћном и лукавом женом, а сумње су пале прво и на Ангелу Меркел.

Међутим, јасно је да то не може бити немачка канцеларка јер она није учесник преговора, без обзира има ли и колики утицајна њих.

Главна „осумњичена” међу упућенима је Ангелина Ајнхорст директорка ЕЕАС за Европу и Азију.

Она се потпуно уклапа у слику коју је о могућем аутору нон пејпера коју је дао председник Вучић, јер је у свом претходном мандату као директор за Западну Европу, Западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове у Бриселу уз тадашњу шефицу ЕУ дипломатије, Федерику Могерини, Ајнхорст учествовала на састанцима дијалога Београда и Приштине, који се одвијали под покровитељством ЕУ.

Ангелина Ајнхорст је у периоду од 2015. до 2019. године била посредник, како у техничким рундама дијалога Београда и Приштине, тако и на састанцима на највишем политичком нивоу између председника Србије Александра Вучића и Хашима Тачија.

Ангелина Ајнхорст (Фото: РКТ)

Док није постављена на нову функцију почетком прошле године у бриселским круговима, важила је, а као један од највећих познавалаца процеса нормализације односа Београда и Приштине, као могући избор тада новог шефа дипломатије, Ђозепа Бореља, за место новог специјалног представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине.

Током 2018. године, Ајнхорст је у изјави за Танјуг нагласила да је циљ Федерике Могерине да „што пре”, већ до краја свог мандата, који је истицао 2019. године, дође до потписивања правно обавезујућег споразума о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине.

А да тај споразум, како је говорила, морао би да буде у складу са међународним правом, прихватљив за регион, а не само за Београд и Приштину и да на крају са њим мора да се сложи и Савет безбедности УН.

Изричито је наглашавала да као ЕУ као посредник у дијалогу неће говорити о његовом садржају и елементима и да је на Београду и Приштини да одговоре на то.

У својим ретким јавним наступима, Ангелина Ајнхорст се залагала за идеју ЕУ будућности целог региона Западног Балкана

Ангелина Ајнхорст је холандска држављанка, студирала је језике и културе Блиског Истока на Католичком универзитету у Нијмегену, а политикологију на Универзитету Либре у Бриселу. Дипломирала је међународно право, људска права и право међународних организација. Између 1989. и 1996. године Ангелина Ајнхорст је радила за Уједињене нације у Њујорку Европској комисији прикључила се 1996. године где је заузимала различита саветничка места у Барселонском процесу на јужном Медитерану, људском и социјалном развоју и међународној здравственој подршци.

Међу женама које, с обзиром на укљученост у дијалог и преговоре две стране, могле доћи у обзир као аутори нон пејпера је теоријски и Ана Марија Боура грчки дипломата која је у Европској спољнополитичкој служби годинама уназад задужена за Балкан и конкретно за Косово и дијалог о Београда и Приштине.

Била је виши саветник у дијалогу Београда и Приштине од самог почетака процеса 2009. године, радила на процесу нормализације односа две стране током мандата Кетрин Ештон (2009-2014) и Федерике Могерини (2014-2019).

Иако не толико експонирана као Ангелина Ајнхорст, Боура је присуствовала састанцима дијалога, али и посетама шефова ЕУ дипломатија Београду и Приштини.

Резултате дијалога, коме посредује ЕУ, представљала је и у Европском парламенту. Током блокаде дијалога Београда и Приштине, изазваног приштинским таксама на робу из Централне Србије, Боура се залагала за заједнички притисак ЕУ и САД на косовске званичнике у циљу повлачења. Ана Марија Боура је грчки дипломата која је у Европској спољнополитичкој служби годинама уназад задужена за Балкан и конкретно за Косово и дијалог о Београда и Приштине.

Боура је била виши саветник у дијалогу Београда и Приштине од самог почетка процеса 2009. године.

Радила је на процесу нормализације односа две стране током мандата Кетрин Ештон ( 2009-2014) и Федерике Могерини ( 2014-2019). Иако не толико експонирана као Ангелина Ајнхорст, Боура је присуствовала састанцима дијалога, али и посетама шефова ЕУ дипломатија Београду и Приштини.

Резултате дијалога, коме посредује ЕУ, представљала је и у Европском парламенту. Током блокаде дијалога Београда и Приштине, изазваног приштинским таксама на робу из Централне Србије, Боура се залагала за заједнички притисак ЕУ и САД на косовске званичнике у циљу повлачење те одлуке.

У Бриселу дилему аутора нон-пејпера није било могуће разрешити.

Из ЕУ за Танјуг кажу да не коментаришу незваничне документе.

„Такав документ не представља ЕУ позицију нити су га примили ни Лајчак ни Борељ”, наводи се у изјави за Танјуг.

(Политика, 29. 4. 2021)

Ивица Дачић: Могуће да је Ајнхорст написала нон-пејпер

Због чврстог става о непризнавању Косова, Србија је била изложена разним нон-пејперима, изјавио је данас председник Скупштине Србије Ивица Дачић који није искључио могућност да је Ангелина Ајнхортс написала најновији „нон-пејпер” о решавању косовског питања јер је, како каже, она годинама непосредно учествовала у дијалогу Београда и Приштине.

Ивица Дачић (Фото: Бета)

Дачић је рекао за ТВ Пинк да је Ајнхорст, која се помиње као наводни аутор тзв. „нон-пејпера” Немачке и Француске о решавању косовског питања, „свих ових година држала везу и са Београдом и са Приштином”, али да она није могла сама да напише тај документ и да се вероватно са неким консултовала.

„Појавила се пандемија разних нон-пејпера, то се гурне у етар и онда Приштина каже да је све то наместио Београд, да имамо тајне везе и папире, а у суштини ниједан од тих папира нама не одговара”, казао је Дачић, јавља Танјуг.

Нагласио је да Београд од старта преговора са Приштином има јасна опредељења да неће признати независност Косова, али да жели да разговара о нормализацији односа са Приштином.

Дачић је оценио да ставовима о недоласку 11. маја на наставак дијалога са Београдом, Курти понижава ЕУ усред Брисела.

„Наша позиција је принципијелна и оштра, али је конструктивна и није негаторска, нисмо ту да уништимо дијалог већ да дамо допринос дијалогу и да понекад одћутимо на нешто на шта би требало да реагујемо хистерично”, рекао је Дачић.

Додао је да је Приштина „највећа опасност” за наставак дијалога и да ужива одговарајућу подршку западних земаља које не осуђују изјаве приштинских званичника.

(Политика, 29. 4. 2021)

Делегација ЕУ: Ни Ајнхорст ни било ко из ЕУ нема везе са нон-пејпером

Делегација Европске уније у Србији саопштила је данас да оштро одбацује тврдње да је извршна директорка Европске службе за спољне послове (ЕЕАС), Ангелина Ајнхорст, ауторка такозваног „нон-пејпер” о будућности Косова.

Фото: КоССев

„Оштро одбацујемо тврдњу Српског телеграфа. Извршна директорка ЕЕАС Ангелина Ајнхорст, нити било ко из институција ЕУ, немају било какве везе са овим документом, нити су га израдили, нити су га подржали. Било каква информација којом се тврди супротно је нетачна”, наводи се у саопштењу Делегације ЕУ у Србији, јавља Танјуг.

Како се додаје, „наводни нон-пејпер не одражава ставове ЕУ и ЕУ се снажно дистанцира од њега и нема никакве везе са њим”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар