Благодатни огањ и ове године сишао у храм Гроба Господњег у Јерусалиму!

Благодатни огањ симболизује нерукотворену светлост Васкрсења Христова, о којој је говорио још апостол Петар, и сматра се светињом

Фото: Спутњик/Владимир Астапкович

Благодатни огањ се појавио у Храму Гроба Господњег у Јерусалиму, а патријарх јерусалимски Теофил III разделио га је свештеницима Грчке цркве и представницима других конфесија, јавља наш дописник са лица места.

Благодатни огањ симболизује нерукотворену светлост Васкрсења Христова, о којој је говорио још апостол Петар, и сматра се светињом. Појава Благодатног огња уочи православног празника Васкрс, коју прате молитве православног патријарха, свештенства и хиљада верника, и даље се сматра „чудом силаска Благодатног огња“.

У складу са хиљадугодишњом традицијом, светињу ће добити представници 11 земаља. Оне су послале авионе у Израел којима ће Благодатни огањ стићи у њихове земље – Кипар, Бугарску, Белорусију, Молдавију, Украјину, Русију, Румунију, Грчку, Грузију, Пољску и Казахстан.

Представници делегације Фондације Андреја Првозваног на челу са председником савета фонда Владимиром Јакуњином чекаће огањ на аеродрому Бен Гурион у Тел Авиву. ​Они ће донети лампу са Благодатним огњем у Москву на вечерњу васкршњу литургију у Храму Христа Спаситеља, коју ће служити патријарх Кирил.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 1. 5. 2021)

Погледајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: ,

2 replies

 1. Pitanje za upucene: Zasto nema Blagodatnog ognja u Srbiji?

  13
 2. @ Milojko
  Pitanje za upucene: Zasto nema Blagodatnog ognja u Srbiji?
  ++++
  Поштовани,
  Не сматрам себе упућеним, тако да не могу да Вам дам одговор.

  Као неупућеном, могућ је један ( или више ) одговора.
  Први, патријарх је позвао телефоном управника логора Србија, који тренутно глуми председника и питао га може ли да пошаље један авион до Тел Авива да пренесе Благодатни огањ у Србију. Упућени кажу да је ( бесна ) реакција управника логора била: „ Што ти то треба ? па зар ја који се годинама трудим да србима огадим сваку помисао на Христа, да их сада још и подсећам на Његова велика чуда ? нисмо се тако договорили када сам ти обећао да ћеш бити на трону СПЦ „
  Други, ово је тек прва Велика субота ново устоличеном патријарху и још увек се не сналази, баш најбоље. А и нико није смео да га подсети.
  И трећи, знао је он за Благодатни огањ али, знао је, и да га и његов велики пријатељ архијеретик папа није добио. Из солидарности, када га не дају папи, онда не треба ни мени, тјс. ( нама ).

  13
  2

Оставите коментар