Хајко Мас: Нон пејпер не потиче из Немачке

Немачка подржава дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине, уз посредство ЕУ, изјавио министар спољних послова Немачке

Хајко Мас (Извор: РТС)

Немачки министар спољних послова Хајко Мас изјавио је да такозвани нон-пејпер не потиче од Немачке, саопштило је немачко министарство.

Мас је тако реаговао на писање приштинске Кохе од уторка да постоји још један нон-пејпер у коме се дефинишу односи Београда и Приштине.

„То не потиче из пера немачке владе. Напротив, министар спољних послова Мас је током прошлонедељних посета Приштини и Београду истакао да Немачка подржава дијалог о нормализацији односа уз посредство ЕУ, као и да је циљ свеобухватан споразум који доприноси регионалној стабилности, укључује међусобно признање и омогућава да обе земље имају реалну перспективу у ЕУ“, наводи се у саопштењу, преноси Дојче веле.

Приштинска Коха објавила је у уторак да је имала увид у документ који су наводно припремиле Немачка и Француска, а који представља заједничку иницијативу о наставку дијалога који би требало да резултира коначним споразумом.

Према том наводном документу, Београд и Приштина би се међусобно признали, а предвиђено је и стварање аутономног округа северно Косово, као и привилегован статус СПЦ.

С друге стране, Београд би био у обавези да не блокира чланство Приштине у међународним организацијама.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 28. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар