Француска такође демантовала да је иза нон пејпера за Косово

Демантији стижу јутро након што је Коха диторе објавила ексклузивну вест са скенираним документима

Фото: Демостат

„Француска и Немачка нису изворно иза тврдњи о француско-немачком нон-пејперу које је данас објавила Коха диторе. У потпуности користимо посредовање ЕУ и поздрављамо напоре које је у том смислу предузео Специјални представник задужен за дијалог“, после немачке амбасаде, односно амбасадора Јорна Родеа, огласила се и француска амбасада у Приштини.

„Такозвани ‘немачко-француски папир’, који је објавила Коха Диторе је лажна вест! Можда постоји папир али сигурно то није немачко-француски. Наша пуна подршка је за дијалог који предводи ЕУ и који предводи Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак, како је нагласио и немачки министар спољних послова прошлог четвртка у Приштини“, огласио се претходно и немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде (Jörn Rohde).

Демантији стижу јутро након што је касно синоћ Коха диторе објавила ексклузивну вест са скенираним документима о наводном нон пејперу Немачке и Француске за решење косовског питања.

Наводни документ подразумева укратко – „независне, суверене, једнаке државе са својим међународним границама/по границама“, а „према међународном праву“.

На Косову би се створио „аутономни округ северног Косова“ у складу са законима и Уставом Косова. Аутономни округ Северно Косово обухватао би територију градова Звечан са 35 села, Лепосавић са 72 села, Северну Митровицу и катастарску зону град Зубин Поток са 63 села.

Документ такође предлаже посебан статус за Српску православну цркву. Према овом документу, заштићена подручја треба да укључе више од 40 цркава и културних знаменитости.

Србија, након ратификације правно обавезујућег споразума, дужна је да „неће ометати чланство Косова у међународним и регионалним организацијама“.

Коха диторе је нагласила да није успела да за аутентичност овог нон пејпера добије потврду, али „неке дипломате са којима је Коха контактирала, мање-више су потврдиле да су тачке споменуте у њему у складу са оним за шта се очекује да се разговара у дијалогу“.

Вест је стигла уочи самог одласка косовског премијера Аљбина Куртија у Брисел, у којем је српски председник Александар Вучић приводио крају своју посету, као и најаве из Брисела о наставку дијалога за Косово 11. маја.

Међутим, портпарол косовске владе тврди да Курти није добио ниједан позив или обавештење за састанак 11. маја.

„Можда је ово била идеја или чак договор са Београдом, али не и са нама“, огласио се јуче Перпарим Круезиу.

Ово је други нон пејпер који се појављује у другој половини априла, а који покреће талас реакција у региону. На словеначком порталу „Нецензурисано“ 15. априла појавио се нонпејпер о одвајању РС и припајању Србији и уједињењу Косова и Албаније, који је, наводно упућен из кабинета словеначког премијера Јанеза Јанше у Брисел, а што данима демантују и европски и словеначки званичници.

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 27. 4. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар