Коалиција за природну породицу: Закон о истополним заједницама није прошао Владу

Друга два спорна закона – о родној равноправности и о забрани дискриминације – усвојена на Влади и ускоро стижу у Скупштину

Миша Ђурковић, Марија Стајић, Слободан Антонић (Фото: Медија центар Београд)

Законе о родној равноправности и о забрани дискриминације усвојила је Влада и ускоро ће стићи у Скупштину, док трећи пропис – Закон о истополним заједницама није прошао кроз Владу, и на путу је да буде стављен ад акта. Против њега су се побуниле све верске заједнице, а и већина грађана је против.

Ово је у четвртак рекао др Миша Ђурковић, директор Института за европске студије, на конференцији за медије Коалиције за природну породицу, на којој је оцењено и да би усвајање ових прописа представљало удар не само на породицу, него и на основе либералног друштва.

  • Против је и већина грађана Србије, од којих су 90 одсто верници и они су против насилног покушаја да мањина укине право већине – рекао је Ђурковић.

Он је навео да је из Закона о забрани дискриминације избачен члан 18 који је предвиђао да припадници верских заједница не смеју изван црквених просторија да износе ставове којима се критикују хомосексуалци.

Миша Ђурковић (Фото: Медија центар Београд)

  • Закони о родној равноправности и забрани дискриминације усвајају се огромном брзином, ово је блицкриг, они враћају комунизам и вербални деликт, прављени су у страним амбасадама и неко је хтео да их преко министарке Чомић наметне народу и владајућој већини – рекао је Ђурковић. – Њима се укида слобода говора и изражавања, а научници неће смети да говоре и пишу оно што мисле. Било какво изношење мишљења које би представљало критику одредаба ових прописа може се подвести под дискриминацију и кршење закона.

Професор Филозофског факултета Слободан Антонић оценио је да ови закони, због брзине којом се усвајају и начина на који су писани, немају демократски капацитет, јер није било ваљане јавне расправе нити аргумената против њих.

  • Закон о истополним заједницама је заправо прекопиран закон којим се регулишу породични односи, осим што им је у овој фази онемогућено да усвајају децу. То је сада против Устава, међутим, са променама Устава вероватно би се и то мењало – рекао је Антонић.

У основи свега је упорно протурање концепције брака као уговора. Међутим, брак, према Антонићевим речима, није само уговор – брак је, пре свега друштвена институција која је природно настала кроз друштвену еволуцију као најрационалнија, најједноставнија и најефикаснија установа која омогућује да се деца развијају у окружењу и уз подршку оба биолошка родитеља.

Слободан Антонић (Фото: Медија центар Београд)

Ако се брак посматра само као уговор, поставља се питање зашто онда уговор не би могло да склопи више мушкараца и жена одједном; или, као што је недавно упитао један колумниста листа „Њујорк пост“, зашто уговор не би могли да склопе мајка и пунолетни син или отац и пунолетна ћерка, упитао се Антонић.

„Уместо да се преслика брак, боља је концепција, грађанског партнерства које би било отворено и за људе оба пола, који не желе да ступе у брак, али желе да на одређени начин регулишу међусобне односе и права у вези“, сматра он.

Према речима Марије Стајић, сва три закона су противуставна, противпородична и усмерена су против слободе мишљења, изражавања и вероисповести.

Устав Србије не познаје категорије рода, родног идентитета и свега што је везано за род, додаје она.

Марија Стајић (Фото: Медија центар Београд)

„Имамо већ Закон о равноправности жена и мушкараца, а члан 15 Устава јемчи равноправност жена и мушкараца и јемчи политику једнаких могућности. Устав гарантује и слободу мисли, савести и вероисповести, као и слободу мишљења и изражавања, док предлог Закона о родној равноправности тежи да ограничи управо та права грађана Србије“, наводи Стајићева.

Учесници конференције као опасност навели су могућност да се дугорочно као нормално уведе родоскврнуће и инцестуозне везе.

Видео-линком учесницима су се обратили и режисер Емир Кустурица, песник Матија Бећковић и професор Владимир Димитријевић. Кустурица сматра да је овде реч о јуришу да се промени социјално биће, укине слобода коју смо имали и да усвојимо законе који руше православну културу. „Човеку не пада на памет да буде против било које групе која на различите начине изражава своју сексуалност, али оно што забрињава је да би требало дозволити чак и родоскрвнуће. Није проблем да хомосексуалци добију она права која имају и други, него је проблем у томе што је то само део огромног ломљења и кршења услова и свега онога што одређује социјални живот у Србији и не само у Србији, него и шире“, закључио је Кустурица.

Матија Бећковић је истакао да у Србији више људи умире него што се рађа, те да нам закони попут оног о истополним браковима нису потребни, јер томе додатно доприносе. Свет је од постистине дошао до постпородице и постчовека, као постљудске појаве, рекао је Матија Бећковић. Проф. Владимир Димитријевић је оценио да борба за породичне вредности мора да буде одлучна и темељна, и позвао све вернике свих религија да се тој борби придруже. Учествујући у борби за право да будемо слободни и заштитимо породицу, осећам се као човек који живи у доба Орвела, Хакслија и Кафке, нагласио је Димитријевић.

Усклађени акти

Измене закона о забрани дискриминације и Предлог закона о родној равноправности у складу су са Уставом и отвореношћу нашег друштва, изјавила је у четвртак у парламенту премијерка Ана Брнабић, пренео је Танјуг. Она је навела да мисли да су они у складу са Уставом, те да дубоко верује да су у духу традиције нашег народа који је, каже, увек био отворен и толерантан.

Наслов, приређивање и опрема: Стање ствари

(iFamNews – Србија, 29. 4. 2021/Вечерње новости, 29. 4. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. Зашто нама не треба таква болесна породица,а ево 3 разлога..
    1.Не зна се које мушко,а ко женску у тој породици.
    2.Нико не иде у Цркву.
    3.Жена фарба јаја за Васкрс,а код њих се не зна ко је ко.

Оставите коментар