Др Татјана Аџић Вукичевић: Ако се максимално не посветимо вакцинацији буквално нас бити неће

Страхујем од сваког позива колеге, сваке очајничке молбе да примимо још једног пацијента, каже директорка ковид болнице у Батајници

Фото: М. Спасојевић

„Горе је него што је икад било“ – у ту једну реченицу др Татјане Аџић Вукичевић, директорке ковид болнице у Батајници, стала је сва озбиљност тренутне епидемијске ситуације с вирусом корона у нашој земљи. Све оно што је испричала јуче новинарима испред здравствене установе на чијем је челу, а у којој се тренутно лечи око 915 оболелих од короне, додатно је потврдило те речи. А потврђују их и неумољиве бројке.

За дан је у Србији од ковида-19 умрло 38 људи, а још 14 пацијената стављено је на респираторе па тако сада има укупно 290 оболелих којима је неопходна механичка вентилација. Тестиран је 17.801 грађанин, а потврђено 5.107 нових случајева оболевања, објављено је јуче на званичном сајту „covid19.rs”. У болницама у нашој земљи у овом тренутку од короне се лечи 7.368 пацијената. Закључно с јучерашњим подацима, укупно оболелих од ковида-19 је 600.596, док је од почетка епидемије 5.308 људи преминуло.

Највећа ковид болница у земљи, она у Батајници, преживљава своје најтеже тренутке, упозорила је јуче др Аџић Вукичевић, капацитети су попуњени до максимума, у протекле три недеље отворено је 12 полуинтензивних и пет интензивних нега у којима је 109 најтеже оболелих, од којих је застрашујућих деведесет одсто интубирано.

„Страхујем од сваког позива колеге, сваке очајничке молбе да примимо још једног пацијента јер су нам капацитети на максимуму. Лавовски се трудимо да вршимо довољно пријема, довољно отпуста. Ово је преломни тренутак за здравствени систем и његово функционисање“, испричала је др Аџић Вукичевић, додајући да када се болница отварала пре четири месеца нико није веровао да ће њени капацитети бити искоришћени до максимума.

Татјана Аџић Вукичевић (Фото: Срђан Илић)

Она је истакла да су клиничке слике пацијената сада драстичније, да има све више младих који оболевају од најтежих облика ковида-19, као и да су доминантна годишта пацијената који се лече у Батајници 1979, 1972, 1985…

„Тренутно најмлађи пацијент је девојка која има 32 године, док се младић од 21 годину успешно опоравио и пребачен је у јединицу полуинтензивне неге. Има, наравно, и старијих пацијената у седмој и осмој деценији живота и они су неретко у завршној фази болести. Ако се овако настави, неће бити места ни у једној болници у Србији за нове пацијенте. Ако се не посветимо максимално вакцинацији, што нам је у овом тренутку једини спас, нас буквално бити неће“, рекла је др Татјана Аџић Вукичевић.

Ковид болницу у Батајници, у којој колегама помажу лекари и медицинске сестре из целе Србије, јуче су посетили државни секретари у Министарству здравља др Берислав Векић и др Мирсад Ђерлек. И они су поновили апел грађанима да се одазову позиву на вакцинацију и тако сачувају своје и здравље својих најмилијих, подсетивши да је држава обезбедила довољно цепива против ковида-19, да вакцина може да се бира, али најављујући и да ће и сами бити у кампањи промовисања имунизације како би стигли и до најзабаченијих средина. Др Берислав Векић обавестио је новинаре да је од 25. децембра прошле године до јуче ујутру дато 2,5 милиона доза вакцина, а обе дозе примило је 1.005.909 грађана.

„Ситуација је озбиљна и тешка не само у Батајници него у свим клиничко-болничким центрима и ковид болницама у нашој земљи. Сваког дана суочавамо се с тим да имамо од 150 до 180 хоспитализованих више него отпуштених. Апел је свима да се вакцинишу, али и да после имунизације носе маске, држе дистанцу, воде рачуна о хигијени. Носите маске и е наседајте на позиве за скупове у затвореном“, рекао је др Векић.

Да је ситуација у бројним градовима у Србији веома тешка о томе сведоче и јучерашњи извештаји медија према којима у привременој ковид болници у Сокобањи више нема слободних кисеоничких места, док су у Лесковцу била 32 пријема за дан, па су приморани да шаљу оболеле у Крушевац.

Велики број пријема у болнице свакако има везе с великим кршењем прописаних епидемиолошких мера, па је само током овог месеца обављено 113.000 инспекцијских надзора и издат 1.561 прекршајни налог, рекао је јуче Горан Стаменковић, помоћник министра здравља за инспекцијске послове. Он је у телевизијском гостовању изјавио да је у марту било 129 пражњења објеката, а изречене су мандатне казне у висини од 48.000.000 динара. Истичући да је заједнички рад инспекцијских и комуналних служби добро организован, Стаменковић је навео да и даље има оних који организују илегална окупљања, као и да су се мере највише кршиле у великим градовима, међу којима предњаче Београд и Крагујевац. Највећи број неправилности је у угоститељским објектима иако су они у обавези да буду затворени од 21. марта, казао је Стаменковић и истакао да су неопходне рестриктивније мере које се односе на ширење дезинформација и лажних вести.

Маријан Ивануша: Муслимани да не брину због вакцина, нема састојака животињског порекла

Нови Пазар – Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша рекао је јуче у Новом Пазару да у вакцинама које се користе у Србији нема састојака животињског порекла, те да муслимански верници не треба да имају никакву бојазан. Он је новинарима након састанка са стручно-оперативним тимом града рекао да је најбоља вакцина она која може да се прими данас јер је важно да се грађани што пре вакцинишу, пренела је Бета. „Без вакцинације нема повратка на нормалан живот, а чекати неку феноменалну вакцину коју ћемо добити 2025. године може значити да је не дочекамо јер до тада можемо умрети. Све вакцине које су у употреби треба да су безбедне и ефикасне јер је задатак агенција за лекове у свакој држави да добро обави свој посао, а Агенција за лекове у Србији је међу бољима у свету”, рекао је Ивануша.

Јелена Чалија

(Политика, 1. 4. 2021)

Бранислав Тиодоровић: Много је више заражених него регистрованих

Члан Кризног штаба за борбу против корона вируса Бранислав Тиодоровић изјавио је да су ковид болнице затрпане пацијентима и да није време за попуштање мера, оценивши да не може ништа да се мења док ситуација не почне да се смирује.

Бранислав Тиодоровић (Фото: Весна Лалић/Нова С)

Он је за лист Политика рекао да има много више заражених него регистрованих и да се неки, најчешће млади са лакшом клиничком сликом, не јављају на тестирање јер неће да буду у самоизолацији.

Како је још навео, размишља се о отварању башти кафића, где би важила посебна правила, на пример да по особи треба да се одвоји девет квадратних метара.

Тиодоровић је оценио и да Кризном штабу за борбу против короне “недостају комуниколог, психолог, социлог”.

„То се види унутар тима, у преносу информација и порука које се шаљу. Комуниколог је битан јер тачно зна како би требало комуницирати, јер то не знају баш потпуно ни лекари ни политичари из штаба“, рекао је Тиодоровћ.

Према његовим речима, битно је разговарати са грађанима на терену и чути њихово мишљење, што он ради јер није “кабинетски епидемиолог”.

Он је оценио и да је потребно имати добру кампању да би вакцинацијом био обухваћен већи проценат становништва, што је тренутно најслабија карика.

„Ми тренутно имамо четири-пет спотова с успешним глумцима. Треба ангажовати и уметнике и спортисте и познате личности, али и обичне људе из народа. Треба снимити и младе људе, студенте, који су вакцинисани да виде њихови вршњаци који се двоуме“, рекао је Тиодоровић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Нова С, 2. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. Госпођа ****** ****** ***** **** шири панику и узнемирава јавност, и зато што шири лажне вести, јер нам прориче црну будућност и поврх свега зато што уцењује друштво условљавањем колективног „опстанка“ новим и новим вакцинама. Плаћамо је да лечи болесне, а не да прориче будућност и износи у јавност непотребне и дегутантне детаље свог посла који нису за јавност и не тичу се здраве популације. Тужилаштво мора да реагује или ћемо је ми сами утужити!

    24
  2. Ja cu pre da umrem od slusanja gluposti raznih ljudi nego od virusa! Pitanje: Jesmo li mi jos uvek ljudska bica ili na smrt preplasene zivotinje?

    18
  3. Жена је очигледно преморена. Треба јој мало дужи годишњи одмор да се мало пресабере.

Оставите коментар