Никола Варагић: Да ли смо толико неспособни?

Да ли  националисти могу да победе било кога у економском и медијском рату

Никола Варагић (Фото: Соња Ракочевић)

Још увек нисмо (као држава, друштво или народ) одлучили шта ће да се ради са зградама Генералштаба Војске Србије уништеним током агресије НАТО пакта на СРЈ 1999. године, али се у САД увелико тражи инвеститор! Зашто Србија сама не одлучи и зар не може сама да финансира радове на тим зградама (кад већ нема ратне одштете)?

Да ли смо као народ толико сиромашни и несложни, да завршетак радова на Храму Светог Саве у Београду нисмо могли сами да финансирамо?

Где су границе достојанства државе и народа? Да ли стране државе морају да финансирају и радове на зградама генералштаба наше војске и на храму посвећеном Светом Сави? Да ли заиста у нашем народу и држави не може да се нађе новац да се сними високобуџетни и врхунски уметнички филм поводом неке важне националне теме или личности? Ко ће да обезбеди новац, ако не националисти? Аутошовинисти? Друге државе?

Споменик Светом Сави испред Храма Светог Саве у Београду (Фото: Mанастир Вазнесење)

Шта значи то националистичко бусање у прса, ако се моли за страну помоћ? Како држава може да буде независна, ако није и економски независна? Шта предузимају националисти који желе да живе у независној, слободној држави, да Србија постане економски независна држава и да њени грађани не живе у дужничком ропству? Да ли се боре против корупције?

Националистима није важно колико је коштао споменик Стефану Немањи, односно, да ли се неко са српске стране уградио у цену толико колико би коштало да се поделе бесплатни уџбеници ученицима у Србији (и као да за мање пара нисмо могли да добијемо споменик који достојно представља Светог Симеона Мироточивог). Ако није важна цена споменика, онда није важно ни да ли је било корупције у случајевима Крушик, Комерцијална банка, Агробанка, ПКБ, Телеком Србија или Београд на води. Само у овим аферама украдено је толико новца да су могли да се финансирају и радови на Храму Светог Саве, и на зградама генералштаба, и на неким магистралним путевима који су у лошем стању, и да се изгради пар школа и пар болница, и да се плати лечење тешко оболеле деце за које се сад скупља новац преко медија, и сними врхунски филм са националном темом… А кад се израчуна колико се украло у свим аферама, и колико је велика сива економија, види се да Србија не мора толико да се задужује, да није толико сиромашна држава, колико је велика корупција и колико је мало људи који имају и предузетнички дух, и правну и историјску свест.

Споменик Стефану Немањи (Фото: Танјуг)

Националистима није важно да ли је било корупције ако је у питању национални пројекат, а аутошовинистима ако се ради о пројектима везаним за улазак у ЕУ. Грађани Србије не читају економске програме странака и не интересује их какви су људи на власти који сад воде и људи из опозиције који ће сутра водити јавна предузећа и државне институције; не воде полемике око економских тема и не занима их шта се ради са њиховим новцем (нема озбиљне расправе о буџету ни међу економистима и привредницима, част изузецима), али воде полемике око других тема, и никад не могу да се сложе (можда би се сложили око економије?). Зато странцима није било тешко да економски окупирају Србију. Због тога је тешко економски ослободити Србију и развити домаћу привреду.

Србија ће бити економски независна кад се појави генерација политичара који ће водити економију Србије боље и од комуниста који су гушили приватно предузетништво, и од ратних и антиратних профитера из деведесетих година 20. века, који су после 2000. године спровели приватизацију, створили увознички лоби и монополе, ставили под контролу све медије… И остали на власти и после 2012. године. Зато Србија сад нема вишак у буџету да покрије део рупе у буџету Црне Горе и помогне српским странкама. Нова влада Црне Горе затекла је велику рупу у буџету. Сад сви очекују од нове власти да испуни обећања дата пре доласка на власт. Нова влада биће крива за све лоше, а ништа добро не може да уради ако нема новца у буџету. Ко контролише токове новца, контролише и све друго у држави, од полиције до културе. Нека нова власт у Србији ништа неће моћи да промени, ако прво не поправи стање у економији, а за то мора да има унапред припремљен економски план и кадрове који ће водити министарства економије и полиције, јавна предузећа и НБС…

Министарство финансија (Фото: Данас/Александар Рокнић)

Најбогатији националисти (међу политичарима, државним службеницима и тајкунима), на разне начине, окренули су десетине милијарди евра у последњих 20 или 30 година, али иза себе нису оставили ништа вредно, нису реализовали ниједан велики национални пројекат, нису створили ниједан српски светски бренд… Националисти воле да причају о прошлости и традицији, али не воле рад или да раде наизглед безначајне послове, јер они верују да су створени само за велика дела и за одлучујуће битке. Националиста воли да каже на некој трибини, протесту и на телевизији, или на слави, или у кафани, шта би требало да се уради (своју визију, попут месије), а ко ће, кад и како то да уради, ко и како ће то да финансира, није му важно. Националисти су јаки на речима, али слаби на делима кад се ради о борби за националне интересе. А аутошовинисти су јаки на речима, али слаби на делима кад се ради о борби за владавину права. Зато су и националисти, као и аутошовинисти из Србије,  пословали са црногорским националистима, Милогорцима.

Србија може, и мора, да буде економски јака, толико да сви њени грађани имају пристојан живот, укључујући све грађане покрајине Косово и Метохија, дакле, економски јака и да реинтегрише Косово и Метохију у састав Србије, и да помогне Црној Гори и Републици Српској и Северној Македонији, и да финансира обнову кућа Срба повратника у Крајини у Хрватској, и да помогне Србима у Албанији, Румунији и Мађарској, и да негује српска војничка гробља и места страдања српског народа ван Србије, да помогне дијаспори да се боље организује и створи услове за повратак у матицу… Од аутошовиниста се не очекује да стварају економски програм са таквим циљем. Шта предузимају националисти? Да ли  националисти могу да победе било кога у економском и медијском рату?

Никола Варагић: Независна држава није економски зависна

Србији је потребан и морални и економски препород. Не желимо да живимо као просјаци у сиромашној држави (таква држава нема будућност), нити да стварамо аморално друштво благостања (јер наша култура није фаустовска). Ако желимо да имамо пристојне услове за живот у својој држави (са ефикасном бирократијом, без криминала и корупције, и да, кад створимо вишак, помогнемо другима), мора да дође моралног препорода и мора нешто да се промени у васпитању деце. Србија у каквој желимо да живимо не може да се изгради за један дан, или за једну годину. Међутим, из дана у дан напредак може да буде очигледан и сваке године може да се живи боље него претходне године. Само да владајућу елиту, коју чине националисти и аутошовинисти (трансхуманисти), замени нека нова елита, у којој ће већину чинити патриоте који имају и предузетнички дух, и правну и историјску свест.



Categories: Да се ја питам

Tags: , ,

9 replies

  1. “колико је мало људи који имају и предузетнички дух”

    Наведени део реченице је по мом мишљењу једино где аутор можда греши, предузетнички дух је “поклопљен” лошим државним прописима и поступцима, нпр. сулудим наметима за запошљавање и цену горива, или очајним инспекцијама, тужилаштвом и судом, који заједно чине јако неповољно окружење за предузетништво.

    15
    1
  2. @Ненад

    Слажем се, зато у наставку реченице стоји и правна свест. Са једне стране, прави предузетник ће наћи начин да послује поштено и у овим условима у држави, макар преко интернета са светом, бринуће о квалитету свог производа и услуге, неће варати раднике, купце и партнере…. Наћи ће начин да промени ове услове у држави… Са друге стране, предузетници су и они људи који немају правну свест, а послују иза закона, у сивој зони… Они направе неке фирме и послове, вредно раде, запосле доста људи, окрећу велике паре, али је то увек на штету општег добра, итд. Зато је важно имати и правну свест. У владајућој елити нема људи који имају и предузетнички дух, и правну и историјску свест. У опозицији има људи који имају правну и/или историјску свест, али је мало оних који поред тога имају и предузетнички дух. Као што има оних који имају предузетнички дух, али немају правну и историјску свест, па праве новац кроз корупцију, продају природне ресурсе, загађују животну околину, итд.

    8
    2
  3. Глас вапијућег у пустињи. И одговор на питање из наслова: ЈЕСМО. Све високумље “патриота” нѣ добацује даље од “анализирања” (нѣ)дѣла којекаквих србљановићевих и грухоњића, за које би без њиховог аналитисања мало ко у Србији уопште и чуо. Уз свеопште одобравање публике која можда нѣ умѣ ништа врѣдно да створи, али зато итекако умѣ да се унѣреди по онима који су нѣшто врѣдно створили и нѣчим одскочили од тужног домановићевског мртвог мора и устајале баруштине.

    6
    5
  4. Е Никола Каснимо 21 годину.Не наша историја.Нити будућност.Ми каснимо.Свуда.

    8
    2
  5. За мене Русија није страна држава и сад ми је Русија далеко ближа од наше проевропске орјентације. Бићемо онолико неспособни колико будемо удаљени од Русије а такође ће нам се и КиМ удаљавати по истој обрнутој сразмери. И не само КиМ.

    9
    8
  6. Оглас

    Половне снове
    Откупљујем
    Ради рестаурације

    Уникате
    И ријетке примјерке
    Додатно плаћам

    Старе компасе
    Супрот Jевропи
    Поправљам

    Момчило

    12
  7. Nikola, vi pisete odlicno
    .

  8. @K.L.
    Pa nije ti Rusija strana država jer kao i većina srpskih nacionalista patiš od socijalne šizofrenije u narodu poznate kao rusofilija. Simptomi su ljubav prema tuđoj državi, tuđem narodu, okretanje naše zastave naopačke, veličanje tuđih državnika i sl. Ukratko, niste suverenisti. Pritome, ne, ne opravdava vas ni ona druga strana – i dalje veličate tuđu državu i tuđi narod.

    2
    9
  9. Добар текст. Одличан за предизборну кампању.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading