Марија Захарова: Не форсирати постизање споразума Београда и Приштине

Најважније је да се пронађе стабилна, одржива опција која ће, између осталог, бити прихваћена и у јавности, рекла гласноговорница руског Министарства спољних послова

Марија Захарова (Фото: Спутњик)

МОСКВА – Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да Русија апелује да се не форсира постизање споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине.

„Сматрамо да су покушаји да се такозвана коначна нормализација односа Београда и Приштине форсира, убрзава некаквим вештачким роковима – деструктивним. Најважније је да се пронађе стабилна, одржива опција која ће, између осталог, бити прихваћена и у јавности”, рекла је Захарова.

Према њеним речима, процес решавања косовског проблема без реализације већ постигнутих споразума осуђен је на застој.

„Подржавамо дијалог Београда и Приштине с циљем решавања косовског проблема под покровитељством Европске уније, која мора савесно и непристрасно извршавати своје посредничке функције, које су јој поверене одлуком Генералне скупштине УН”, истакла је Захарова, преноси Танјуг.

Марија Захарова: После изјаве Коснета јасно да је Запад покушао да подстакне крвопролиће на Косову

Како је додала, Русија је забринута и због радикализације реторике косовских Албанаца након ванредних парламентарних избора.

„Изазива забринутост реторика косовских Албанаца након победе на ванредним парламентарним, такозваним ‘изборима’“, рекла је Захарова.

Према њеним речима, Москва се нада да ће специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак успети да постигне напредак у решавању питања између Београда и Приштине.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар