Јелена Гускова: Запад неће успети да ослаби позицију РС јер је подржава Русија

Данас критеријуму искреног пријатеља, стабилног партнера и искреног русофила одговара само малена Република Српска, каже Гускова

Јелена Гускова (Фото: РТРС/RT)

Руски академик Јелена Гускова изјавила је данас да Западу неће успјети да ослаби позицију Републике Српске и подијели друштво јер Русија подржава Српску.

Гускова је на трибини „Република Српска пред новим изазовима“ организованој у Београду поводом 9. јануара – Дана Републике и 28. фебруара дана доношења првог Устава Републике Српске, указала да је Русија, заузевши јасну позицију по питању очувања Дејтонског споразума, увијек изражавала подршку Србима, које су покушавали и даље покушавају да присиле на промјену Устава.

Она је подсјетила да се Москва залаже за укидање надлежности високог представника, као и за неприкосновеност Дејтонског споразума.

Гускова је навела да је стварање Републике Српске – историјски сложен, дуготрајан и „многовекторни процес“, који је био веома тежак у условима вишенационалне бивше СФРЈ и оружане борбе за очување територије зарад сигурне егзистенције српског народа.

– „Неугодни“ лидер Срба у БиХ смета онима који желе да виде БиХ као унитарну, који чекају уступке као награду за могућност сна о ЕУ – рекла је Гускова.

Она је оцијенила да је Република Српска покварила све америчке планове и да, не само да је преживјела, него је и ојачала своје позиције у БиХ.

– Оно што се чинило као пораз у Дејтону, постало је побједа према којој су Срби у БиХ упорно ишли 25 година – поручила је Гускова.

Она је навела да је Дејтонски споразум писан као привремени документ јер се мислило да ће се Срби смирити када добију своју аутономију, а онда ће под чврстом контролом САД и високог представника пристати да предају надлежности како би се учврстила централна сарајевска власт.

– Веома ми импонује како се према Западу понаша Милорад Додик и када је био предсједник Републике Српске и сад, и када је одбацио такозване реформе чиме је требало да се концентрише власт у рукама Сарајева – рекла је Гускова.

Она је истакла да је Република Српска против наметања одлука, а за систем партнерства, за мир и сарадњу међу народима у БиХ.

– Досљедност руководства Републике Српске у одбрани интереса српског народа довела је до тога да је стабилност Српске постала основ стабилности читаве БиХ – рекла је Гускова.

Она је указала да српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика брине питање српске интеграције.

Према њеним ријечима, руководству Републике Српске веома је стало до јединства српског културног и духовног простора на Балкану много више него у Србији и оцијенила да се на том путу треба супротстављати Западу својим духовним вриједностима и традицијо.

– При томе се не мисли на уједињење војним путем, већ на очување и заштиту духовног и културног простора, обнову и неговање српске традиције и коријена – нагласила је Гускова.

Она је оцијенила да САД разрађује и друге сценарије за уништавање Републике Српске и у том контексту поменула покушај у мају 2016. године да организују обојену револуцију, али да је акција пропала јер је руководство Српске било промишљено.

– Данас критеријуму искреног пријатеља, стабилног партнера и искреног русофила одговара само малена Република Српска – каже Гускова.

Организатори трибине су Представништво Републике Српске у Србији и портал „Све о Српској“.

Трибина је уприличена у оквиру прославе у Србији, 9. јануара Дана Републике уз обиљежавање 28. фебруара, дана у којем је усвојен први Устав Републике Српске.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТРС/СРНА/Искра, 26. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Bog na nebu Rusija na Zemlji…

Оставите коментар