Мостар: Завршени грађевински радови на Саборној цркви Свете Тројице

Саборна црква у Мостару саграђена 1873. године и до изградње Храма Светог Саве у Београду била једна од највећих православних богомоља на Балкану

Саборна црква Свете Тројице у Мостару (Извор: Topportal)

На звоник Саборне цркве Свете Тројице у Мостару данас је постављен позлаћени крст од три и по метра висине чиме је ова богомоља, након скоро три деценије, поново издигла над Мостаром у пуном сјају и љепоти.

Постављањем посљедњег од седам позлаћених крстова завршени су груби грађевински радови на овом храму чија обнова је почела у октобру 2010. године.

Саборна црква у Мостару саграђена је далеке 1873. године и до изградње Храма Светог Саве у Београду, била једна од највећих православних богомоља на Балкану. Била је један од симбола Мостара, као и симбол вишевјековног постојања Срба на овом простору. Саборни храм у Мостару је и национални споменик те му је због тога у потпуности враћен предратни вањски изглед.

Мостарски парох Радивоје Круљ каже да је ово велики дан за Мостар. ”Завршили смо грубе грађевинске радове послије много напора, много зноја, труда и много љубави уложене у све ово од свих људи, посебно Мостараца расутих по свијету. Као круна свега јесте овај седми крст који смо данас ставили на звоник”, казао је Круљ.

Он је нагласио да је Саборна црква поново на разгледници Мостара. ”За који дан скидамо скелу и црква ће употпунити Мостар”, навео је Круљ.

Свештеник Радивоје Круљ (Извор: Topportal)

Прилоге за обнову су давали многи вјерници, не само Срби, већ и Бошњаци и Хрвати. Највише средстава издвојиле су Владе Републике Србије и Републике Српске.

Након завршетка грубих грађевинских радова остаје још огромни посао да црква буде онаква каква је и била. Потребно је још завршити уређења ентеријера и партера, али они ће нажалост морати сачекати због недостатка средстава.

”Предсједник Републике Србије у априлу 2019. године обећао је да ће Република Србија уплатити 1,5 милиона евра за завршетак цркве, а до сада је уплаћено 500.000 евра, тако да се надамо помоћи из Београда како би наставили са обновом”, каже Круљ.

Он напомиње да је крајем прошлог децембра у Београду разговарао с премијерком Србије Аном Брнабић која је поручила да је Влада Србије обнову цркве у Мостару ”препознала као један од најзначајнијих пројеката” и да ће ”наставити да подржава њено васкрсавање, које има велики значај за српски народ, не само у Мостару, него у читавој БиХ”.

Да је овај храм и симбол помирења у Мостару најбоље свједочи чињеница да су недавно на звоник постављена три сата, са старословенским, римским и арапским бројевима, које су донирала три Мостарца – православац, католик и муслиман.

То потврђује да се Мостарци свих вјера и нација радују да се Саборна црква врати на мостарску разгледницу.  Ипак, највише се радују мостарски Срби, јер је Саборна црква Свете Тројице, симбол и срце српског идентитета Мостара.

Саборна црква запаљена је 15.јуна 1992. године. Дан прије почео је егзодус Срба из Мостара када је овај град напустило око 30.000 Срба, док је њих 431 страдало у тим јунским данима.

Саборна црква прво је запаљена, а након тога је мјесец дана минирана и рушена, док није пао и посљедњи камен.

За рушење Саборне цркве нико није одговарао. Позната су имена тројице Бошњака који су као припадници Хрватских оружаних снага (ХОС) запалили цркву.

Срби који су остали у Мостару свједоче да је то био један од најтежих дана у њиховим животима и да је био јасан знак да Србима у Мостару више нема мјеста.

Извор: Topportal

Данас је опет најдоминантнији објекат у граду на Неретви и понос мостарских Срба који кажу да овај храм свједочи да су овдје своји на своме.  Они очекују да ће бити подршке да се црква у потпуности обнови и стави у функцију, јер тренутно је једино велики вјерски објекат у БиХ који није обновљен.

Овом догађају присуствовали су свештеници, вјерници и чланови кабинета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Опрема: Стање ствари

(Topportal, 26. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар