СНП: Дати држављанство онима који дуже од деценију живе у Црној Гори

Социјалистичка народна партија саопштила да подржава идеју премијера Здравка Кривокапића да се онима који живе деценијама у Црној Гори омогући да стекну црногорско држављанство 

Фото: Вијести

Социјалистичка народна партија (СНП) саопштила је да подржава идеју премијера Здравка Кривокапића да се онима који живе деценијама у Црној Гори омогући да стекну држављанство наше државе. Сматрају да би у том смјеру добро рјешење било да се онима који имају стално пребивалиште у Црној Гори дуже од десет година дозволи да добију црногорско држављанство.

„Познати су случајеви људи који живе у Црној Гори и по 30 година, чија су дјеца овдје рођена, а нико од њих нема држављанство Црне Горе. На тај начин, хиљаде грађана су лишене основних људских права која произилазе из статуса држављанина. Јасно је да су тим људима ускраћивана основна људска права само да не би гласали против бивше власти, иако су лојални грађани Црне Горе већ неколико деценија“, наводи се у саопштењу.

Из СНП-а су казали како им је драго што је ово питање коначно покренуто и што ће и те особе добити могућност да „осјете истинску равноправност која би требало да буде стандард у савременим демократским друштвима.“

„С обзиром да се СНП дужи низ година залаже за рјешавање овог питања, потрудићемо се да дамо конструктиван допринос приликом измјене прописа који се односе на ову тему“, закључују из те партије.

Кривокапић је раније ове недјеље саопштио да су грађани који годинама живе у Црној Гори, а нису добили држављанство, заслужили да се то питање коначно ријеши.

„Велики број грађана који годинама живе у Црној Гори, а нису добили држављанство наше земље заслужили су да се то питање коначно ријеши. Влада Црне Горе у наредном периоду приступиће рјешавању овог проблема“, поручио је Кривокапић тада на Твитеру.

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 27. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар