Синод СПЦ одустао од смештаја владика у „Хилтону“, не и од Крипте храма Св. Саве?

Најава смештаја владика у Хилтону на неколико дана склонила је пажњу јавности чак и са спекулација о могућим кандидатима за новог патријарха

Хотел Хилтон у Београду (Фото: Туристички свет)

После два дана јавне бламаже због одлуке да учесници изборног Сабора СПЦ буду смештени у Хотелу Хилтон, Свети архијерејски синод је „атерирао“, уз оптужбе неименованих патријаршијских извора да је реч о „злонамерним медијским спекулацијама.

Синод је одустао је од „пет звездица на Славији“, али не и од одлуке да се за новог патријарха гласа у крипти Спомен храма Светог Саве.

Данасови извори у врху СПЦ незванично тврде да је то „црвена линија“ од које „црквена влада“ највероватније неће одустати, јер иза њих наводно стоји Андрићев венац.

Према сазнањима нашег листа, Синод је јуче и званично обавестио учеснике изборног Сабора да ће се заседање одржати у крипти светог кнеза Лазара у Светосавском храму и да ће сабрат манастира Рача – Јован (Радосављевић) извући коверту са именом новог поглавара СПЦ у другом кругу избора. У Синодском допису, како се прича, члан Синода и администратор Архиепископије београдско-карловачке владика шумадијски Јован (Младеновић) и в.д. настојатељ Светосавског храма, викар патријархов епископ ремезијански Стефан (Шарић) умољавају владике да воде рачуна о организацији, чији се детаљи не наводе.

Данас: Владике се буне – неће у Хилтон и у крипту на Врачару

Данасови извори тврде да се у синодском допису не прецизира где ће учесници изборног Сабора бити смештени, али се објашњава да сви трошкови иду на терет централне касе СПЦ.

У црквеним изворима спекулише се да ће Синод највероватније у последњем тренутку званично обавестити остале владике где ће бити смештене, да би избегао њихово евентуално ново противљење и згражавање јавности која се на друштвеним мрежама увелико „забавља“ на тему хотела Хилтон.

Поједини црквени извори незванично сумњају, да се кад је реч о овом пропалом синодском избору хотела, траг води чак до БИА.

Пре него што је „црквена влада“ јуче званично обавестила владике о месту одржавања Сабора, из Патријаршије се огласио неименовани извор са вешћу да владике неће бити смештене у овом хотелу, него „на неком другом месту“.

Није наведено где, али су све медијске спекулације о Хилтону проглашене за „злонамерне“.

Овом „мутавом“ оглашавању централе СПЦ претходило је објављивање писма које је Синоду упутила група владика која се противила смештају у Хилтону и заседању у крипти Светосавског храма, као и спекулације о новом протесту учесника Сабора на адресу „црквене владе“ због одлука донетих у среду.

Епископи Јустин, Игнатије, Јоаникије и Теодосије: Сабор у Патријаршији, а не у Крипти пред камерама

Осим датума, Синод и Информативна служба СПЦ до сада нису званично објавили ниједан детаљ везан за рад предстојећег саборског заседања на коме ће се бирати нови патријарх.

На снази су синодско упозорење архијерејима да се не појављују у медијима и забрана владике Јована клирицима Архиепископије београдско-карловачке да дају изјаве без његовог благослова као администратора.

После смрти патријарха Иринеја средином прошлог децембра дошло је и до смене на челу Информативне службе СПЦ.

Члан Синода и портпарол СПЦ епископ бачки Иринеј (Буловић), како се прича, сменио је претходног уредника ове службе зато што је дао сагласност за гостовање једног угледног београдског свештеника на телевизији поводом патријархове смрти, а који се усудио да пред камерама примети да новац за Светосавски храм није дао председник Републике Александар Вучић, већ је то новац свих грађана Србије“.

Данас: Главни „државни“ играчи владике Иринеј и Порфирије

„Домаћини“ задужени за искључивање камера

Како Данас незванично сазнаје, Синод је као посебан задатак владикама Јовану и Стефану, као „домаћинима“ Сабора наложио да воде „посебну бригу да интерне камере током заседања Сабора буду искључене и покривене“. Они би требало да буду гаранти да 18. фебруара неће бити евентуалног „директног преноса“ јер су камере у Храму, како тврде Данасови извори, технички повезане са Парохијским домом на Врачару. Владика Стефан познат је као духовник актуелног шефа српске дипломатије Николе Селаковића, једног од Вучићевих проверених „канала“ за везу са покојним патријархом Иринејем и Синодом СПЦ. Селаковић је и члан Синодске комисије за завршетак радова на Храму, а у СПЦ се спекулише и да стоји иза одлуке да се Сабор одржи у крипти.

Нове спекулације

Најава смештаја владика у Хилтону на неколико дана склонила је пажњу јавности чак и са спекулација о могућим кандидатима за новог патријарха. Оценама руских аналитичара да је Вучићу на челу Цркве потребан поглавар који ће макар у јавности подржавати његову косовску политику, потврђују и Данасови извори у дипломатским круговима. Извори нашег листа тврде да је Вучић под притиском Аустрије и Немачке да и СПЦ подржи модел „Две Немачке“ као могуће решење за косовско питање. Како се спекулише, из неког разлога и Вучићеви партнери у Берлину и Бечу као најбољег кандидата за тај задатак виде митрополита загребачко-љубљанског Порфирија (Перића).

Јелена Тасић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 13. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Ко би могли бити „Данасови извори“?
  Видимо где увиру али одакле извиру?
  Још једна лажна дилема, рекао бих, али је тема исувише значајна за игру речи и игру речима.
  А за њих је само игра, вежи коња како газда каже …

  1
  1

Оставите коментар