Данас: Главни „државни“ играчи владике Иринеј и Порфирије

Део епископата незадовољан је што се и пре почетка заседања Сабор суочава са великим притисцима власти која, по незваничним оценама појединих кругова у врху СПЦ, не преза ни од раскола у Цркви

Митрополит Порфирије и владика Иринеј (Фото: ФоНет/СПЦ/Драган Антонић)

Више архијереја СПЦ не прихвата одлуку Светог архијерејског синода о смештају учесника изборног сабора СПЦ у београдски хотел Хилтон. Они су се одлучили за Патријаршијски двор, незванично сазнаје Данас у црквеним изворима.

У овој групи владика наводно је и председавајући Синода митрополит дабробосански Хризостом (Јевић), који је први у јавност изнео могућност да се избор новог патријарха измести из београдске Патријаршије због пандемије вируса корона.

У црквеним круговима шире се спекулације да је митрополит Хризостом на последњој седници Синода пре два дана био надгласан.

Синод СПЦ: Седница Сабора и избор патријарха у крипти Храма Светог Саве

Иако је реч о преседану у црквеној пракси, изборни „пакет-аранжман“ – спавање у Хилтону, саборско гласање у крипти Спомен-храма Светог Саве на Врачару, наводно су подржали: епископи бачки Иринеј (Буловић), шумадијски Јован (Младеновић), крушевачки Давид (Перовић) и митрополит загребачко-љубљански Порфирије (Перић), као члан-заменик у „црквеној влади“ после смрти патријарха Иринеја, ког на месту „Броја 1“ замењује митрополит Хризостом.

У овом тренутку тешко је рећи колико ће владика 18. фебруара изабрати Патријаршију уместо Хилтона и да ли ће „бојкотовати“ и синодску одлуку о спуштању изборног Сабора у крипту светог кнеза Лазара, за коју тврде да је неадекватна за избор новог патријарха, јер је покривена камерама и нема неопходне услове приватности.

Део епископата незадовољан је што се и пре почетка заседања изборни Сабор суочава са великим притисцима власти која се, како незванично процењују поједини кругови у врху СПЦ, понаша као да не преза ни од раскола у Цркви.

Синод би до гласања за новог поглавара СПЦ требало да се састане 16. фебруара, кад би теоретски могао да измени спорну одлуку.

Данас: Владике се буне – неће у Хилтон и у крипту на Врачару

Данасови црквени извори не искључују могућност да би Сабор, као црквена институција старија од „црквене владе“, на почетку заседања 18. фебруара могао да одлучи да се врати „кући“ – у Патријаршијски двор.

Поједини медији тврде да иза избора хотела Хилтон наводно стоје двојица „синодалаца“ – епископи бачки Иринеј и шумадијски Јован, који су тиме (не)свесно дали алиби за оптужбе на рачун Цркве за расипништво у доба болештина и немаштине.

За сада се не зна ни ко треба да платити за „пет звездица“ у једном од напредњачких подухвата у срцу Београда, превоз до Врачара, мада Храм није далеко ни пешице, као и сву неопходну техничку логистику за заседање у Крипти кнеза Лазара, иза чијег је олтара сахрањен патријарх Иринеј, а крај њега су празне гробнице за његове наследнике на трону Светог Саве.

У најзлобнијим коментарима спекулише се да би све ове изборне удобности могле на буду на рачун председника Србије Александра Вучића, између чијег је новчаника и државног буџета и до сада стајао знак једнакости, што је случај и са завршетком радова у Храму.

Ако су „злобници“ у праву, то би могло да значи да је Вучић стиснут КиМ, аферама, мафијом, лажираним економским успесима и трком за светски врх у брзини вакцинисања становништва, готово панично заинтересован за исход изборног Сабора.

Поједини руски црквени аналитичари процењују да је Вучићу због КиМ потребна јавна подршка новог црквеног поглавара, који би као и његов претходник „симулирао“ утисак да иза Вучићеве политике стоји цела СПЦ.

Сергеј Артјоменко: За коначну издају Косова председнику Србије треба послушни патријарх

То би могло да буде и једно од објашњења због чега је Вучић  „режију“ Сабора препустио, како се незванично прича, свом шефу дипломатије Николи Селаковићу и његовим црквеним каналима, актуелном Синоду у коме је велика концентрација кандидата.

Владика Иринеј бачки и његов духовни син митрополит Порфирије помињу се у свим комбинацијама као главни државни „играчи“ у трци за „белу пану“.

Такође се спекулише и да Вучић покушава да преко њих у „тројну кандидатуру“ убаци само своје кандидате и тиме спречи да се име епископа будимљанско-никшићког Јоаникија (Мићовића), администратора Митрополије црногорско-приморске, нађе у једној од три коверте у „апостолом жребу“ у другом кругу избора.

Ту су и владике са листе „компромисних решења“ на којој се, како се прича, код власти најбоље за сада котира владика шумадијски Јован. Такође се спекулише и да митрополит Хризостом није без амбиција, али да тражи „гласачко тело“.

Он је наводно под посебним притиском зато што је као председавајући Синода одбио да потпише рачуне за радове на Светосавском храму Селаковићевим главним „играчима“ у СПЦ – викару патријарховом и в. д. настојатељу Храма – епископу ремезијанском Стефану (Шарићу) и бившем личном секретару покојног патријарха Иринеја – Дејану Накићу.

Владика Давид је, за сада, у синодским плановима за упражњено место на Цетињу.

Сви у Бањалуку

У врху СПЦ спекулише се да су почетком фебруара владика бачки Иринеј и митрополит Порфирије у друштву још двојице владика – сремског Василија (Вадића) и банатског Никанора (Богуновића) наводно ишли код епископа бањалучког Јефрема (Милутиновића) да га убеђују да буде њихов кандидат.

Он је наводно после дугог нећкања пристао.

Како се спекулише, владика Јефрем пре тога је наводно одбио „другу страну“ – неистомишљенике владике бачког међу архијерејима, са образложењем да је за новог патријарха потребан млађи кандидат.

На прошлим црквеним изборима 2010. владика Јефрем је добио приличан број гласова као и владика Иринеј бачки, који је тад ушао у тројну кандидатуру.

Оптужбе и црта

Са последње синодске седнице процурело је и да је владика бачки Иринеј наводно оптужио умировљеног епископа бившег захумско-херцеговачког Атанасија (Јевтића) да стоји иза писма групе владика који су тражили да се изборни Сабор одржи у Патријаршији и пре него што се „црквена влада“ одлучила за Храм и Хилтон.

Епископи Јустин, Игнатије, Јоаникије и Теодосије: Сабор у Патријаршији, а не у Крипти пред камерама

Владика Атанасије, иначе најоштрији критичар Вучићеве политике, као епископ у пензији нема право ни да гласа нити да буде биран за патријарха, али у црквеним круговима важи за једини ауторитет у СПЦ који после смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија (Радовића) може да стане на црту владики бачком Иринеју.

Јелена Тасић

Опрема: Стање ствари

(Данас, 12. 2. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

 1. Сабор треба да се одржи у згради Патријаршије!
  Разлози су физиолошке природе!
  Споредних просторија – санитарих чворова – нема под кровом
  Храма, него у парохијском дому, удљеном 150-200 метара од
  крипте, што би представљало својеврсно понижавње и малтретирање
  учесника Сабора да, појединачно или групно, у паузама заседања,
  напуштају крипту и одлазе због телесних потреба до парохијског дома?!
  Ако се томе дода и годишње доба – зима, када је могућ снег, ледена
  киша, мраз, ветар… остаје само да се нагађа какав би то медијски скандал
  могао из тога да се изроди!

Оставите коментар