Епископи Јустин, Игнатије, Јоаникије и Теодосије: Сабор у Патријаршији, а не у Крипти пред камерама

Крипта храма Светог Саве је покривена камерама и нема одговарајућих услова за приватност, тврде четворица епископа у писму Синоду

Извор: Друштвене мреже

Светом Архијерејском Синоду
Српске Православне Цркве
Београд

Имајући у виду да је Свети Архијерејски Синод заказао одржавање Сабора за избор новог Патријарха наше Цркве, 18. фебруара ове године, осећамо за потребно да Светом Архијерејском Синоду изразимо нашу забринутост информацијама да постоји могућност да заседање Сабора, уместо у згради Патријаршије, буде одржано у Крипти храма Светог Саве.

Синод СПЦ: Седница Сабора и избор патријарха у крипти Храма Светог Саве

Разумемо да је тренутна епидемиолошка ситуација крајње озбиљна, али истовремено сматрамо да би, у овом тренутку, одржавање Светог Архијерејског Сабора, ван зграде Патријаршије, посебно на место које је, иначе, покривено камерама и где нема одговарајућих услова за приватност, која је неопходна за одржавање тако важног догађаја у животу наше Цркве, било сасвим неадекватно.

Данас: Владике се буне – неће у Хилтон и у крипту на Врачару

Зато смо мишљења и тражимо да изборни Свети Архијерејски Сабор буде одржан у згради Патријаршије. Одговорно тврдимо да у параклису Св. Симеона Мироточивог има довољно простора да се обезбеде потребни епидемиолошки услови за одржавање скупа какав је изборни Сабор наше Цркве. Тиме се не би мењала вишедеценијска пракса да се изборни Сабори одржавају у самом седишту Патријаршије српске, како то и приличи, и где постоје много дискретнији и бољи услови. На овај начин биле би уклоњене и све друге сумње и евентуалне спекулације око одржавања изборног Сабора.

Светом Архијерејском Синоду одани,

Епископ жички Јустин
Епископ браничевски Игнатије
Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије
Епископ рашко-призренски Теодосије

Наслов, транскрипт и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

3 replies

 1. Puna podrska za vladike koji su se oglasili !
  Tim postupkom su izrazili integritet nase Crkve !
  Po svim pitanjima u radu Sabora i izboru novog patrijarha nadlezna je samo nasa SPC.

  30
 2. И шта ће камере уопште у нашим храмовима? Вероисповедање је најдубљи, лични чин сваког човека. Већина зна да све камере имају и „задњи улаз“, и да оно што на монитору види неко од служашчијх у храму, могу видети и „заинтересовани“ далеко од храма (и православља).. Прво су послали ситне криминалце у похару храмова, синхронизовано је подижући до неслућених медијских „ширина и висина“, да би Цркви након тога „добронамерно предложили“ увођење видео надзора.. Да се Власи не досете.. Али Власи већ апсолвирали тему, и спремају магистарски на истој.. 🙂

  21
 3. Сабор за избор Патријарха је најбоље одржати у Пећкој Патријаршији.

Оставите коментар