Синод СПЦ: Седница Сабора и избор патријарха у крипти Храма Светог Саве

Због епидемиолошке ситуације Сабор СПЦ се први пут одржава ван Патријаршије, по наводима митрополита дабробосанског и чувара патријаршиског трона Хризостома

Крипта храма Светог Саве (Фото Н. Скендерија)

Синод Српске православне цркве одлучио је данас да се сабор на коме ће се 18. фебруара бирати нови патријарх одржи у Храму Светог Саве.

Ту могућност најавио је и митрополит дабробосански и чувар патријаршијског трона СПЦ Хризостом у интервјуу датом Танјугу пре неколико дана, када је навео да се због епидемиолошке ситуације разматра и опција да Сабор буде одржан у Храму светог Саве.

Како је тада истакао, то ће бити први пут да се Сабор одржи на некој локацији ван Патријаршије и најавио да ће на данашњој седници Синода бити изабрано и име монаха који ће из Јеванђеља извући једну од три коверте са именом кандидата за новог патријарха.

По процедури прво архијереји бирају између себе три кандидата, а онда се изабрана имена стављају у јеванђеље из кога коверат са именом извлачи и монах из неког манастира за кога влада мишљење да је велики духовник.

До сада су то били када су бирани патријарха Павле и патријарх Иринеј, монах Антоније из манастира Троноше и отац Гаврило из манастира Лепавине.

Након смрти патријарха Иринеја, који је преминуо од последица вируса корона, до избора новог челника СПЦ на његово место је привремено постављен митрополит дабробосански Хризостом.

Изабраним датумом „црквена влада“, упркос пандемији и ванредној ситуацији у свету, испоштовала је одредбе Устава СПЦ које прописују да поступак за окончање избора новог патријарха мора бити окончана најдаље до 19. фебруара 2021.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Новости/Искра, 10. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

 1. Будите озбиљни, достојни будите – избор патријарха у “ Хилтону „, а смештај у ковид карантину, коверту да извлачи лично аца Србин, змијулас да донесе коверте, он је ионако ваш “ дух покретач „… Свети Саво, Синан паша беше достојно суров непријатељ, освајач свиреп и богоборан. Ови што крипту у храму твојему опседају, тек су недостојна, богоборна, свирепа “ fratelo tuti „, јаничари језуите, добровољни и својевољни усвојеници из сепета фанарског… Хоћеш ли икада утихнути твој јецај и плач, ради нас оваквих, Свети Саво?

  11
  2
 2. Инфраструктура за директан пренос је, кажу, обезбеђена.
  Ко ли ће бити у прилици да га гледа и на ком каналу?

  5
  1
 3. Чопори оваца

  Чопори
  Оваца
  Вију
  Око нас

  Преживари
  Све пасу
  Не оста
  Ни влат

  Јарац
  Им газда
  Пастиру
  Преклан врат

  Момчило

Оставите коментар