Војислав М. Станојчић: Извештај председнице Владе или Мали приручник за удворице

Како су Срби први у Европи по економији и зашто ономад Бугари нису хтели да престигну Американце

Представаљање сто дана Владе Србије (Фото: Милена Анђела)

„Свечаност“ поводом сто година српске Владе, одржана у „Кoмбанк дворани“ у суботу 6. фебруара, у потпуности одговара постојећој жалосној слици политичке сцене Србије. На њој нема места нормалном понашању супротстављених странака, још мање се може говорити о поштовању закона и правила, већ је све подређено самовољи Александра Вучића. У том театру апсурда његове бестидне удворице изигравају декор и хор који пљеска и пада у транс кад се нађе у Вођином присуству, а такмичи се у дивљењу његовим мудрим одлукама и изјавама у свакој могућој прилици.

Они простодушни грађани наше земље који још нису схватили да је српски Устав мртво слово на папиру, и верују како се власт (као што пише у највишем закону Србије) заиста дели на законодавну, извршну и судску и да оне контролишу једна другу, вероватно су се зачудили што је ова „свечаност“ одржана у „ Комбанк дворани“. Било би природно да председница Владе поднесе свој извештај о сто дана рада посланицима у Народној скупштини. И не треба уопште сумњати да не би добила громогласан пљесак 243 посланика владајуће коалиције. Може се претпоставити да би јој у Скупштини Владан Глишић или неки од шесторо посланика коалиције „Уједињена долина СДА – Санџак“ могли да поставе непријатне замерке или питања и тако умање свечаност и општу радост напредњака и њихових савезника.

Ана Брнабић у Комбанк арени (Фото: Милена Анђела)

Било како било, председница Владе је искористила прилику да говори о резултатима „који досад нису забележени у ближој или даљој историји Србије и то захваљујући визији коју је трасирао председник Србије Александар Вучић“.

Она је изразила захвалност своме „шефу“ за безрезервну подршку коју пружа Влади и што стално указује на ствари које можемо да радимо боље, брже и ефикасније, и то је у овом тренутку и највећа снага Србије – овакав рад Владе и председника – у интересу грађана.

Нагласила је да је „борба против организованог криминала, у врху приоритета Владе (раније је говорила „први приоритет“, јер је реч приоритет, очигледно, збуњује, али она баш воли да је користи – прим. аут.) и наставиће се уз посебан фокус на оне који су радили за државу, а штитили криминалце“.

Још у оно време када је Мали Алек из новобеоградског блока 45 маштао да постане вођа навијача Црвене звезде, знало се да су навијачке групе, односно, њихови вођи недодирљиви и с правом се претпостављало да им нико ништа не може, да су често у дослуху са државним органима. Јавност је сада веома збуњена, не може да схвати ко се ту и са каквим циљем обрачунава, мада јој је јасно да је то, заправо, обрачун различитих интереса врло сличних група.

Председница је у свом излагању посебно нагласила велике успехе наше земље: „Једина смо земља у Европи и, мислим, једина у свету, која је успела да почетком 2021. године обезбеди повећање минималне цене рада.“

И то није све: „Најбољи смо у Европи по економији, а други или чак и први по вакцинацији.“

Ана Брнабић и Александар Вучић (Фото: Танјуг/Тара Радовановић)

За вакцину би јој се и могло поверовати, али прича о првом месту по економским напредовању у Европи – коју AV и његови сарадници упорно понављају – много подсећа на једну анегдоту из Бугарске, настале после Другог светског рата. На скупу комунистичких главешина неки од њих је с великим одушевљењем говорио о привредном расту земље, па се толико занео да је већ назирао следећи велики корак у њеној историји и предлагао да се сви грађани још мало потруде како би у привредном развоју Бугарска престигла Америку. За њим су и други учесници скупа понављали исту мисао. Само је један рекао како се слаже са предлогом, с тим што сматра да је боље да се Американци само достигну а не и престигну. Остали учесници скупа изненађено су га питали због чега не жели да престигне Американце, на што им је он кратко одговорио: „Да нам не виде гол зад.Categories: Судбина као политика

Tags: , , ,

Оставите коментар