ИН4С: Владимир Божовић именован за в.д. ректора Универзитета Црне Горе

Претходни ректор смењен на иницијативу чланова Управног одбора због спутавања слободе мишљења и говора, као и принципа равноправности, правичности и кршења статута УЦГ

Владимир Божовић (Извор: ИН4С)

За новог ректора Универзитета Црне Горе изабран је Владимир Божовић, предсједник Извршног одбора Матице српске. Досадашњи први човјек те установе је био Данило Николић.

Према информација портала ИН4С, Божовић је именован за вршиоца дужности те функције.

Николић је разријешен по иницијативи пет чланова УО – Божовића, др Будимира Алексића. др Милене Бурић, те студената Милене Шекуларац и Данила Бановића.

„Слобода мишљења и изражавања, односно академска слобода, као кључни предуслов развоја савременог образовања и друштва, континуирано, директно или индиректно, спутавана је од појединих чланова управљачке структуре Универзитета, а посебно ректора као најистакнутијег и најодговорнијег. Бројни су примјери у којима је нарушен принцип равноправности, правичности али и кршења законитости, норми Статута УЦГ. Многи случајеви су имали и свој судско-правни епилог на штету Универзитета, а да ствар буде гора, неке од правоснажних пресуда се не извршавају, што представља кривично дјело… То јесте угрожавање основа правне сигурности и минимума правног поретка Црне Горе што је у колизији са једном од основних друштвених мисија УЦГ“, пише у иницијативи за разрјешење Николића коју потписују три члана УО – представника Владе Црне Горе као оснивача и два студента.

За смјену Николића гласало је девет чланова УО, док је пет било против.

Наслов и опрема: Стање ствари

(ИН4С, 12. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар