Обустављен судски процес против почившег владике Артемија

Суђење осталим оптуженима за финансијску одштету Епархије рашко-призренске је настављено 

Владика Артемије (Фото: ИНТВ Бијељина/Н1)

Председник судског већа Вишег суда у Београду Марина Анђелковић наложила је јуче доношење решења о обустави судског процеса против бившег епископа рашко-призренског Артемија (Радосављевића), који је преминуо 21. новембра.

Пред овим судом по истом предмету настављено је суђење осталим оптуженима за финансијску одштету Епархије рашко-призренске, у периоду од 2004. до 2010, за које се терете: директор некадашњег Епархијског центра „Раде Неимар“ Предраг Суботички, одговорни архитекта Јелена Шубаревић и рашчињени протосинђел Симеон (Дејан Виловски), коме се суди у одсуству.

По тачки оптужнице која после смрти владике Артемија сад терети само Виловског, између осталог, за новац ЕРП исплаћен америчкој адвокатској кући „Венабл“ за лобирање против косовске независности, на јучерашњем претресу настављено је сведочење Џејмса Џатраса, америчког политичког аналитичара, бившег дипломате, саветника за спољну политику и некадашњег лобисте фирме „Ванебл“. У овом вишегодишњем судском процесу Џатрас је први сведок одбране, која је јуче предочила судском већу и Тужилаштву књиге, штампане материјала, радове са конференција, текстове и плаћене огласе америчкој штампи, листинге мејлова и готово хиљаду адресе којима су се „Венбл“ преко Америчког савета за Косово обраћао током лобирања за “српску ствар на Косову“.

У том делу оптужнице тврди да су покојни владика Артемије и Виловски, који је у међувремену добио политички азил у Грчкој због “политичког и верског прогона у Србији”, исплаћујући епархијски новац по уговору склопљеном 2006. између „Венабла“ и Српског националног већа КиМ, у чије је име потпис ставио његов председник Драган Велић, „прибавили имовинску корист овој адвокатској кући и тиме нанели имовинску штету СПЦ“. Џатрас је готово три и по сата јуче, одговарајући на питања Тужилаштва и правног заступника ЕРП, понављао објашњења изнета на првом сведочењу 5. октобра о начину рада и америчким законским обавезама за лобистичке фирме које заступају страна лица.

Суђење владики Артемију: Џим Џатрас започео сведочење

Он је нагласио да владику Артемија познаје од 1997. и да су у разговорима 2006. дошли на заједничку идеју да се у САД лобира за српске интересе на КиМ, јер то тада нико није радио, а већ било је јасно да америчка државна политика иде у правцу независности Косова. Према Џатрасовим речима, споразум о лобирању потписан је са СНВ КиМ у присуству владике Артемија, са којим се о свему се касније договарао и заједно радио уз сагласност овог већа. Џатрас је објаснио како је „Венабл“ организовао лобирање у складу са америчким законима, ко је био и како у то укључен, шта је урађено и како је исплаћивано.

На питање заменика јавног тужиоца Бранкице Марић који је био ефекат лобирања и да ли за то има доказа, Џатрас је рекао да такав одговор захтева уважавања датих политичких околности и да је захваљујући лобирању у САД и ширим света одлука о проглашењу косовске независности од 2006. одложена до 2008, што је изазвало бес албанских лобиста у Америци. Он није могао да прецизира да ли су уплате за лобирање стизале из ЕРП или СНВ, али је нагласио да је последња „стигла“ 2007, а да је на лобирању рађено бар до 2009, као и да је детаљан извештај о свему 2014. доставио адвокатској канцеларији Радосављевић и Тодоровић која заступа ЕРП. Џатрас је нагласио да су сви детаљи рада на лобирању, као и сва документа до пре три месеца била доступна на сајту savekosovo.org који хакован, а да су сад, због овог судског процеса у Београду, пребачена на нову веб адресу savekosovo.info заштићену пасвордом.

Интерес и догађаји

– Не очекујем да ће ми Тужилаштво веровати, али новац није био мој мотив да лобирам за српске интересе на Косову, у шта је била укључена и цела моја породица. То сам урадио јер сам веровао да је то права ствар и да радим оно што треба. Кад сам чуо за овај судски процес био сам јако бесан јер се то догодило пошто је у новембру 2009. преминуо патријарх Павле, а почетком 2010. амерички адмирал Марк Фицџерад, командант здружених снага НАТО у Напуљу два пута посетио Косово, после чега је владика Артемије рашчињен – рекао је Џејмс Џатрас одговарајући на питања судије Марине Анђелковић да ли је новац био његов интерес у лобирању и шта је помислио кад је чуо за суђење у случају ЕРП.

Владика Артемије: Прогоне ме јер сам Бајдену забранио посету

Без изјашњавања о оптужници

Током петогодишњег судског процеса покојни владика Артемије није се изјаснио о оптужници, само је више пута, због промене судије и неснимања претреса, објаснио услове живота и рада ЕРП током НАТО бомбардовања и протектората УН. Он је тврдио да његово рашчињење 2010. и искључење из СПЦ 2015. има политичку позадину која је, између осталог, повезана и са његовом забраном 2009. тадашњем потпредседнику САД, а сад избраном председнику САД Џозефу Бајдену да посети манастир Високе Дечане.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 4. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

 1. Ни на овом ни на оном свету тужиоци поч. Епископа Артемија неће имати мира,
  све дотле док јавно не признају своју грешку и покају се за то.
  Савест их гони: нису имали мира ни покоја да сачекају 40 дана од
  упокојења Епископа Артемија, па су брже-боље, перући савест, опозвали
  клеветничку тужбу против Њега.
  Покој му души!
  Да је Епископ Артемије затражио преко Бајдена, Била и Вилари Клинтон, Мадлен
  Олбрајт, Веслија Кларка и осалих сатаниста из те камариле услуге лобирања
  за ”Независно Косово”, оптужнице не би било.
  Оно што је намерио да чини, чинио је уз сагласност и знање пок. Патријарха Павла.
  Овај Његов прогон је сатанистичко дело цивилног/мирског и црквеног судства.

  36
  2
 2. Za 10 godina nisu mogli ni da pocnu sudjenje (sve su to bila pripremna rocista) i sad umesto da ga u nedostatku dokaza proglase nevinim….sta oni rade? Gde vam je srce, gospodo sudije?

  15
  1
 3. @Nani,
  где и душа – на нечијем конту.
  Образ не вреди ни помињати, он је нестао још пре прекњижавања.

Оставите коментар