Истраживачи са Универзитета у Џорџији: Нашли смо лек који у року од 24 сата спречава ширење короне

Истраживачи су тестирали лекове на творовима, а сада је у току експериментисање на људима

Фото: Спутњик

Истраживачи са Државног универзитета у Џорџији тврде да су открили антивирусни лек који се уноси орално и у року од 24 сата спречава да оболеле особе шире корона вирус на здраве људе. У питању је лек МК-4482/ЕИДД-2801, познатији под називом молнупиравир, који за један дан потпуно обуставља могући пренос ковида-19 на друге особе.

Лечење инфекције САРС-КоВ-2 новим антивирусним леком, МК-4482 / ЕИДД-2801 или молнупиравир, у потпуности сузбија пренос вируса у року од 24 сата, открили су истраживачи са Института за биомедицинске науке на Државном универзитету Џорџије.

На челу тима био је универзитетски професор доктор Ричард Племпер, који је открио и да је лек добар у борби против сезонских вируса.

„Ово је прва демонстрација лека који екстремно брзо блокира САРС-КоВ-2 пренос. Ово би могла да буде прекретница“, рекао је Племпер.

Прекидање ширења вируса док не дође до масовне вакцинације на планети би спречиле катастрофалне последице које је већ оставила пандемија.

Додаје да лек има активност широког спектра против респираторних РНК вируса и објашњава да се након давања лека код заражених животиња смањила количина вирусних честица, чиме је, како каже, драматично смањен пренос.

„Приметили смо да је лек МК-4482/ЕИДД-2801 донео читав спектар активности против респираторних РНА вируса и да је код заражених животиња код којих је лек дат орално, драматично смањена трансмисија“, рекао је Племпер.

„Будући да се лек може узимати орално, лечење се може започети рано ради потенцијално троструке користи: спречити напредовање болести, скратити заразну фазу и брзо гашење локалних жаришта“, навео је Племпер.

Истраживачи су тестирали лекове на творовима, а сада је у току експериментисање на људима.

Базирано на овој студији, пацијенти оболели од ковида-19 лечени овим леком могли су да постану имуни у року од 24 сата након почетка лечења“, наводе истраживачи, преноси wsbtv.com.

Молнупиравир је тренутно у напредним фазама клиничких испитивања II и III.

Није јасно када би лек могао да буде доступан широј популацији.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 4. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар