Суђење владики Артемију: Џим Џатрас започео сведочење

Сведок прекинуо претрес због неодложних обавеза

Џим Џатрас (Извор: Срби на окуп)

Покушај да се током приватног једнонедељног боравка у Србији пред Вишим судом у Београду појави као сведок Џим Џатрас, политички аналитичар, бивши амерички дипломата и саветник за спољну политику, лобиста фирме „Ванебл“ и директор Америчког савета за Косово, данас није успео до краја.

Џатрас је због раније заказаних неодложних обавеза напустио сведочење пре него што су га испитали представници тужилаштва и адвокат Епархије рашко-призренске Душан Радосављевић, који је изјавио да овог сведока одбране има „60 питања“.

Председница судског већа Марина Анђелковић наложила је јуче одбрани да је наредних дана званично обавести на ком ће се од два наредна претреса, заказана за 30. октобар и 2. децембар, Џатрас о свом трошку појавити поново пред судом ради завршетка испитивања.

У противном, судија је најавила да се његово сведочење неће узети у обзир. Она је одлучила и да заједно са Џатрасом буде саслушан и Драган Велић, председник Српског националног већа КиМ.

Представници тужилаштва и адвокат Радосављевић оценили су самовољни прекид Џатрасовог сведочења као „скандал“, уз питање „да ли би могао тако да напусти америчке судове или судове у било којој другој земљи на свету“.

Тужилаштво је тражило да се, у складу са Законом о кривичном поступку, сведоку изрекну прописане мере. Адвокати одбране, који су прошле седмице тражили да се Џатрас саслуша током посете Србији, јуче су тврдили да нису знали да њихов сведок има ограничено време.

Суђење владики Артемију: Сведоци потврдили да су радови на Петровој цркви изведени

Џатрас је сведок одбране у судском процесу ЕРП против директора некадашњег Епархијског центра „Раде Неимар“ Предрага Суботичког, одговорног архитекте Јелене Шубаревић, рашчињеног и из СПЦ искљученог бившег епископа рашко-призренског Артемија (Радосављевића) и рашчињеног протосинђела Симеона (Дејана Виловског).

Амерички сведок јуче је изјавио да је споразум о лобирању против проглашења косовске независности потписао са председником СНВ КиМ Драганом Велићем у марту 2006. у Грачаници и да се у то време у САД, у име државе Србије и Српске патријаршије нико није бавио таквим лобирањем, укључујући и Канцеларију СПЦ у Вашингтону.

Како је Џатрас објаснио, адвокатска канцеларија „Венабл“ објављивала је стручне текстове у часописима и публикацијама које се дистрибуирају у америчком Конгресу, Сенату и Белој кући, штампала књиге, организовала међународне конференције у САД и учествовала на скуповима широм света који су били важни за косовску тему, а владици Артемију и члановима СНВ КиМ омогућени су сусрети са представницима америчке администрације у Вашингтону.

Ј. Т.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 5. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Vladika Artemije… DOSTOJAN!

    15
    3

Оставите коментар