Вучић предложио Ану Брнабић за мандатара за састав нове Владе Србије

Вучић истакао да је изабрао Ану Брнабић за новог мандатара зато што је значајно допринела да Србија буде земља број један у Европи по стопи раста БДП-а, као и смањењу незапослености

Ана Брнабић долази на седницу Председништва СНС-а (Фото: Анђелко Васиљевић)

Председник Србије Александар Вучић предложио је досадашњу премијерку Ану Брнабић за мандатара за састав нове Владе Србије.

На конференцији за новинаре у Палати Србија, Вучић је рекао да је имао више кандидата али да се одлучио за Ану Брнабић јер је свој посао озбиљно схватила и није се додворавала страним центрима моћи.

„Добро је радила свој посао и најбољи доказ за то је и велики број критика на њен рачун, јер је била одана Србији и борила се за интересе наше земље… Од великих ствари нисам има шта да јој замерим а од ситница бих имао, али бих имао и себи што шта да замерим”, рекао је Вучић, преноси Бета.

Он је додао да је Ани Брнабић сугерисао да најмање половину Владе чини жене и да уведе још два министарства која би се бавила питањима породице и равноправности полова.

Председништво Српске напредне странке претходно је једногласно подржало предлог Вучића за мандатара за састав нове владе.

Брнабићева је допринела да будемо број један по стопи раста

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је изабрао Ану Брнабић за новог мандатара зато што је марљивим радом значајно допринела да Србија буде земља број један у Европи по стопи раста БДП, као и смањењу незапослености.

Вучић је, у обраћању јавности, упитан због чега му је требало 106 дана да изабере ко ће бити на месту премијера и објасни шта је Брнабићеву квалификовало да јој повери мандат, подсетио да је било на неким местима поновљених избора, али и да је имао бројне састанке.

„Било је потребно да направите концепт како ће да изгледа влада у наредном периоду. Разговарао сам са свима. За то време су људи могли да виде, за разлику од оних који су имали простора и времена да се по 30 до 40 дана и поред короне брчкају на мору, радио вредно сваког дана”, рекао је Вучић.

Подсетио да је да је имао неколико тешких путовања и разговора.

„Са председником Русије Владимиром Путином, Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, са свим представницима у Бриселу, са председником Француске Емануелом Макроном, био на преговорима у Вашингтону, Бриселу, имао сусрет са председником САД Доналдом Трампом. Много тога стало је у то кратко време”, појаснио је он.

Вучић је казао да је, што се тиче избора Брнабићеве, одлучио за њу, јер је она марљивим радом, као неко ко се налази на челу Савета БДП, уз његову малу помоћ, допринела да Србија буде земља број један у Европи по стопи раста.

„Први пут после четири месеца, у августу смо имали позитивну стопу раста БДП од +0,19 одсто, то је прва флеш процена. Мало која земља у Европи може тиме да се похвали у ово доба. То су резултати Ане Брнабић. Такође И стопа незапослености од 7,3 одсто, за разлику ранијих власти када је била на 25,9 одсто. То су огромне разлике. Предложио бих увек оног у чије време је стопа незапослености на 7,3 одсто, а не неког са 25,9 одсто незапослености “, рекао је он.

Истакао је да је Брнабићева била одана својој земљи, не живи за то да седне на софу код било којег странца и оговара своју земљу.

„Захваљујући пре свега Ани Брнабић, а ту нисам помагао, успели смо да направимо фантастичан резултат, да извоз нашег ИТ сектора достигне 5,9 одсто БДП-а. То је за разлику од ранијих власти када је то било на 1,5 одсто, страховити напредак Србије, страховита брзина модернизације Србија”, додао је он.

Вучић је казао да Србија има веома стабилан фискални систем, да је Брнабићева поставила доброг министра финансија.

Такође, каже да је Србија, под Брнабићевом, била успешна по питању обуздавања и борбе против короне, и да је у томе међу пет, а рекао би и три, земље у Европи.

„То су били неки од разлога због којих сам се одлучио за Ану Брнабић. Верујем да ћу следећи пут, или неки други председник одлучити се за некога из блиског окружења или мог или Брнабићевог, који ће моћи да настави ту политику”, казао је он.

Вучић је истакао да су грађани Србије претходне године научили да не морају да буду увек поражени, најгори као што је били у време других људи.

„Почели смо да учимо да можемо да будемо најбољи. По стопи раста невероватно да буде међу најбољим, као И по стопи незапослености”, додао је он.

Вучић је подсетио да је плата, када је он постао премијер, била 329 евра, а да је данас 511 евра, те да верује да ће даље расти идуће године упркос тешког стања у свету.

Објаснио је да нису само ти резултати који су пресудили приликом доношења одлуке, већ најмање 60 одсто оно што треба да се уради у будућности, колико нове крви можемо да имамо, колико можемо да остваримо из плана „Србија 2025”.

Пензије, према његови речима треба да достигну просечних 430 евра. Указао је да пре свега треба брзо да се уради канализација, фабрике за пречишћавање вода у Србији, те најавио потписивање уговора за 70 општина јужно од Саве.

„То су ствари које праве разлику, као што сам имао довољно снаге, енергије И вере у свој рад, рад Синише Малог, И још људи који се боре за Београд на води, а данас када погледате видите милину И политичке противнике како уживају у кафићима и ресторанима у том делу града. Ово што радимо није за нас, већ за све грађане Србије. То су неки од разлога због којих сам донео одлуку да нови мандатар буде Ана Брнабић”, закључио је Вучић, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 10. 2020)

Александар Вучић: Пред Владом Србије три кључна изазова

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће нова влада имати пред собом три озбиљна изазова, од којих је највећи Косово и Метохија, као и три циља – да подигне економску снагу Србије, здравствену и одбрамбену моћ земље

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да су кључни изазови пред земљом, а тиме и новом владом притисци по питању Косова и Метохије, јачање економске и здравствене моћи земље, те војне и одбрамбене способности.

Он је у обраћају јавности рекао да је донео одлуку о мандатару нове владе, након саслушаних мишљења представника свих листа које су ушле у парламент, а на почетку обраћања захвалио је свим грађанима што су у огромном броју изашли на јунске изборе.

„Зато што смо знали, као и велики број других земаља да је страховито важно да наша демократија не трпи, да не тражимо изговоре и разлоге кроз корону или друге ствари да одлажемо изборе, да уводимо диктатуру да владамо дуже”, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Истакао је да је једино народ властан да изабере, а на основу тог избора доносе се одлуке за будућност.

Вучић је напоменуо да је важно да су избори протекли мирно, без инцидената, да су грађани показали колико поштују демократију и колико им је стало да изађу на изборе.

„Имали смо једну од највећих излазности од свих земаља у време короне. Да није било понављања избора, проценат би прешао 50 одсто”, приметио је.

Како је рекао, победничка листа, са највише гласова, готово без преседана у савременој српској историји, носи огромну одговорност.

„Зато је важно да са таквом одговорношћу приступимо решавању проблема, суочавању са великим изазовима пред нама и да видимо како да те изазове превазилазимо”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Три изазова, највећи притисци око КиМ и три циља владе

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће нова влада имати пред собом три озбиљна изазова, од којих је највећи Косово и Метохија, као и три циља – да подигне економску снагу Србије, здравствену и одбрамбену моћ земље.

Кад је реч о Косову и Метохији, Вучић истиче:

„Наша је обавеза да, суочавајући се са изазовима, а највећи јесу притисци око КиМ и покушај приморавања Србије да призна независност Косова, а да за то не добије готово ништа, уз нашу жељу да увек искажемо намеру да разговарамо И да постижемо компромисно решење, свакако не прихватамо понижавање грађана Србије, И наших грађана на КиМ”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Морамо, каже, да бринемо о животима наших људи на КиМ, који су поново претходних дана поново били угрожени.

Други изазов је, истиче Вучић, здравствена ситуација И како ћемо реаговати када дођу нешто хладнији дани И корона буде снажније присутна.

„Трећи изазов је како да у време короне, затворених граница са Европом и светом успемо да одржимо економски ритам који смо имали до сада”, објаснио је он.

Вучић је, на конференцији за штампу, на којој представља мандатара, рекао да је досадашња влада – ако погледамо последње две деценије од политичког и војног пораза који смо доживели 1999, до ужасних пораза које смо као народ доживели после 2000, када је корупција била готово једини посао за политичаре, када су уништене фабрике, супстанца наше економије згажена – после много година успела да врати земљу на исправан пут, пут економског напретка, политичких реформи, успостављања самосталне И независне државе грађана Србије, која припада свим грађанима Србије.

Јачање здравствене моћи, једна од кључних снага државе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је један од кључних изазова пред Србијом и новом владом јачање здравствене моћи, која, како је казао, постаје једна од кључних моћи и снага једне државе.

Вучић је у обраћању јавности истакао да је Србија претходних неколико година у здравство уложила много више него у претходних 40 или 50 година.

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Он је истакао да је много новца уложено у клиничке центре, наводећи да су коначно завршене све процедуре за Клинички центар у Војводини, да ће Клинички центар Србије бити завршен до септембра и да ће бити „импресиван и велелепан”, те да је Клинички центар Ниш веома значајан и да је током корона кризе то се и показало.

„У овом тренутку радимо и завршавамо јавне набавке за КЦ, јуче су кренули радови у Врању, радимо реконструкције општих болница у Лесковцу, Пироту, Прокупљу, Горњем Милановцу, Смедеревској Паланци, Аранђеловцу, Лозници, Врбасу, Пироту, Кикинди. Свака та реконструкција и реновирање кошта између 20 и 35 милиона”, рекао је Вучић.

Како је навео, уводе се иновативни лекови и лече ретке болести, а да држава се труди да се сваке године по 10 и 20 пута више деце излечи државним новцем.

„Ту су евидентни резултати, али морају да буду бољи”, рекао је Вучић.

Компромис али не понижење – не може „ништа за све“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је један од кључних циљева нове владе очување мира и стабилности и додао да Београд зато жели компромисно решење са Приштином, али да неће пристати на понижења.

Вучић је у обраћању јавности рекао да се претходних дана у Нагорно Карабаху видело како за дан, после 30 година „замрзнутог конфликта”, може букнути рат.

„То не желимо да се нама догоди и да будемо изненађени и зато ћемо да сачувамо мир, зато се не залажемо за замрзнути конфликт већ желимо компромисно решење и инсистирамо на процесу који се одвија под покровитељством ЕУ”, истакао је Вучић.

Он је додао да Београд жели компромисно решење, али да неће пристати на понижења и принцип „ништа за све”.

Председник је истакао и да је важно да се оснаже армија и полиција.

Полиција, како каже, мора да буде снажнија и још оштрија у борби против криминала и корупције, иако то, како је додао, зависи и од тужилаштва и правосуђа.

„Верујем да ће уз помоћ БИА моћи да обезбеде сигурност и мир”, истакао је Вучић.

Предлог мандатарки – два нова министарства и 50 одсто жена

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је мандатарки Ани Брнабић дао предлог да се уведу два нова министарства, Министарство за људска права, равноправност полова и друштвени дијалог и Министарство за бригу о породици, деци и демографији.

На конференцији после седнице Председништва СНС, Вучић је казао и да је предложио мандатарки да у новој влади, ако је могуће, 50 одсто или више буду жене.

„Мислим да би то било револуционарно за Србију, тиме бисмо представили нашу земљу на најбољи могући начин и тиме бисмо показали на делу како функционише равноправност полова”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Истиче да су жене једнако способне као и мушкарци да обављају најважније државне функције.

Када је реч о демографији, Вучић наводи да је демографија од кључног значаја за нашу земљу и да се морају на том плану увести системске мере.

Вучић каже да системске мере нису само новац, јер, указује, у Србији најсиромашније општине имају највише новорођене деце, док најбогатије најмање.

Рекао је да ће држава потражити нове мере за повећање наталитета и да ће савете подражити од држава које су успеле да зауставе тај пад.

Није било речи о коалиционим партнерима

Председник Србије рекао је да на седници председништва странке данас није било речи о евентуалним коалиционим партнерима.

Подсетио је да је са свима који су обезбедили скупштинске мандате разговарао, а да ће се о партнерима знати за пет до седам дана, а избор је, каже, на мандатарки.

Истиче да очекује значајне промене у влади, нарочито када је реч о странци коју води.

Вучић је истакао да је најважније да сви буду вредни и марљиви, а доћи ће, додаје, и до великих промена у јавним предузећима.

Изразио је очекивање да ће све то донети нови квалитет, енергију и снагу за Србију.

„Имајући у виду изазове, уверен сам да ће Србија најбрже да расте економски и сачува мир и стабилност и раст животног стандарда за грађане”, рекао је председник, преноси Танјуг.

Он је позвао посланике да пруже подршку Ани Брнабић и њеном кабинету.

Србија заинтересована за турске беспилотне летелице

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да је Србија веома заинтересована за набавку турских беспилотних летелица – „Барјактар”.

„Веома су нам интересантни системи беспилотних летелица и свакако ћемо их у будућности куповати више, а да ли ћемо постићи договор са турском страном или не, то ћемо да видимо. У сваком случају реч је о веома добрим беспилотним летелицама, морам да похвалим турске произвођаче”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Истиче да је Србији увек у интересу да оснажи и појача своју готовост и спремност за одбрану.

„Ми никоме нити претимо, нити ћемо кога да нападамо, али морамо увек да будемо спремни да не бисмо били изненађени, као што су неки недавно, ипак, били изненађени. И у складу са тим предузимамо све кораке и мере и није нам лако пошто морамо да издвајамо значајна финансијска средства да би ишли у корак са земљама које су војно сврстане”.

Председник је нагласио да је Србија истински и искрено војно неутрална земље, као и да Србија жели сама да чува, брани и штити своје небо, као и земљу.

Ипак, то захтева велика улагања, напомиње Вучић и додаје да ће то показати као веома паметно и мудро улагање.

„Видим шта се збива у различитим савезима и блоковима и важно је да ми то можемо економски да поднесмо и да нам земља иде напред, али тако да будемо увек чврсти и можемо да одвратимо сваког потенцијалног агресора на нашу земљу”, закључио је Вучић, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар