Суђење владики Артемију: Сведоци потврдили да су радови на Петровој цркви изведени

Одбрана владике Артемија тражи да сведочи Џим Џатрас, лобиста америчке фирме „Vaneble“

Владика Артемије пред неко од рочишта у Палати правде (Фото: З. Анастасијевић)

Председница судског већа Вишег суда у Београду Марина Анђелковић требало би да одлучи да ли ће идуће недеље пред овим судом сведочити Џим Џатрас, лобиста фирме „Vaneble“ и директор Америчког савета за Косово.

Џатрас је сведок одбране у судском процесу Епархије рашко-призренске против директора некадашњег Епархијског центра „Раде Неимар“ Предрага Суботичког, одговорног архитекте Јелене Шубаревић, рашчињеног и из СПЦ искљученог бившег епископа рашко-призренског Артемија (Радосављевића) и рашчињеног протосинђела Симеона (Дејана Виловског).

Виловском се суди у одсуству, он је пре две године добио политички азил у Грчкој због „политичког и верског прогона у Србији“.

Бранислав Тапушковић: Случај Артемије

Бранилац владике Артемија адвокат Бранислав Тапушковић затражио је јуче у наставку суђења, на коме се још испитују сведоци Тужилаштва, да због „целисходности и ефикасности процеса“, Џатрас сведочи уживо током свог једнонедељног боравка у Србији. Џатрас је у име фирме пре 15 година склопио са ЕРП уговор вредан 60.000 долара за лобистичке услуге за спречавање независности КиМ.

– Кад смо са овим послом почели 2006. били смо једина професионална компанија која је активно лобирала за српске интересе. Нисмо успели да променимо званични став Вашингтона, али смо за две године одгодили званичну подршку САД косовским Албанцима да прогласе независност Косова, објаснио је Џатрас.

Џим Џатрас (Извор: Срби на окуп)

На јучерашњем претресу сведочили су свештеници ЕРП Томислав Миленковић из Новог Пазара и Бошко Клисарић из Готовуше на КиМ, који је раније са службом био у Новом Пазару, као и директор Републичког завода за заштиту споменика културе у Краљеву Рајко Чубрић. Главна тема били су, према наводима оптужнице, „незавршени радови“ у Петровој цркви код Новог Пазара. Свештеници су се жалили да су „заобиђени“, јер новац за радове из Министарства вера није директно уплаћен њима, него ЕРП са којом је „Раде Неимар“ извео и завршио посао у Петровој цркви.

Бранилац Предрага Суботичког адвокат Никола Томашевић указао је да су после 11 година суђења до „опуномоћеника оштећених доспели писани докази које су прибавили од ова два сведока“. Томашевић јуче није добио одговор на питање одакле су се сад појавили докази, док се адвокат Тапушковић жалио што судија Анђелковић забрањује питања која се тичу Уставом СПЦ и канонима дефинисаних владичанских овлашћења које су помињали сведоци.

Све по пројекту

Пред судом се поново појавио и Јовица Колић, власник Изопрома, главног извођача Центра „Раде Неимар“, који је изјавио да су сви уговором предвиђени радови у Петровој цркви изведени, док је Рајко Чубрић, као надзорни орган Завода за заштиту споменика културе из Краљева, потврдио да је све урађено према пројекту.

Владика Артемије: Прогоне ме јер сам Бајдену забранио посету

Ј. Т.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 1. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

6 replies

 1. Zasto proces trajec10 godina? Zato sto je vladika Artemije nevin! A sta se desava sa onim hriscanima koji klevetaju i lazno optuze drugog?

  29
 2. Процес траје толико година, јер је чисто политички. Нека је све на савести „ часних “ владика и још часнијег Патријарха.

  24
  1
 3. Достојан!

  25
 4. SPC ima snage da pokrene proces protiv vladike Artemija iako je očigledno da nije kriv.
  Istovremeno nema snage da, makar i samo verbalno, osudi pedofile u svojim redovima.

  16
 5. Прогоњени и рашчињени су били и Св. Јован Златоусти и Св. Нектарије Егински и многи други који су се борили за чистоту Православља. Они данас сви свети. Оне што су их рашчинили нико их се не сећа. Амин!

  14
 6. @diplomiraniduduk

  И не само то, већ је инсајдеру који је открио педофилију у СПЦ, Браниславу Перановићу, смештена робија на дуги низ година.

Оставите коментар